Cuphea

Cuphea lanceolata purpurea
Cuphea lanceolata purpurea

Altijd erg leuk, alleen voor de vorm van de bloemen, ik vind het net kleine gezichtjes, van een muis of zo.

De bloemen zijn niet zo groot, maar door de felle kleur en in combinatie met het heldergroene blad toch opvallend.

Bloeit lang, afhankelijk van de soort en het ras, en natuurlijk het tijdstip van zaaien. Ze bloeit van begin juli tot ver in september. Elke bloem wordt boven de vorige gemaakt en zo begint de plant al te bloeien bij zo’n 25 centimeter hoogte maar rond september is ze wel 50 centimeter hoog.

De uitgebloeide bloemen vormen zaden die wegspringen zodra ze rijp zijn, als je zaden wilt oogsten zul je dus elke dag even moeten kijken welke zaden rijp zijn en geoogst kunnen worden. Geeft ook ruim voldoende zaden.

Cuphea blepharophylla
Cuphea blepharophylla

 

Zaai Cuphea’s wel op tijd voor, zaailingen groeien vrij langzaam. Zelf zaai ik ze in maart voor, de zaden kiemen bij kamertemperatuur binnen 2 tot 2,5 week, de zaailingen mogen rond half mei worden uitgeplant.

Ze houdt van een zonnige plek en goed gedraineerde grond. Zeer geschikt voor de volle grond maar ook voor pot.

Mijn favorieten: de Cuphea lanceolate purpurea (met paarse bloemen, foto bovenaan de pagina). En in 2012 de Cuphea blepharophylla gezaaid, ook geweldig, met felrode bloempjes met wat paars erin – opvallend en een zeer rijke bloei.

Cuphea blepharophylla meer
Cuphea blepharophylla – zeer rijke bloei

Er bestaan trouwens heel veel Cuphea’s, er zijn door stek vermeerderde planten en soorten die je zelf kunt zaaien. Er zijn soorten die slechts 15 cm hoog worden en soorten die ruim 50 centimeter hoog worden, met kleine luciferachtige bloempjes en met grotere bloempjes zoals je op deze pagina ziet.

Google vooral eens op de naam om wat verschillende vormen te zien.