Cynoglossum amabile

Cynoglossum amabile Pink Showers

Een soort éénjarig Vergeet-me-nietje. Bloeit niet heel lang maar wel heel rijk in haar korte leven.

Zaai haar in maart of april voor, de zaden kiemen bij kamertemperatuur binnen 2 weken. Uitplanten wanneer de zaailingen groot genoeg zijn, wat kou deert haar niet.

Omdat ze niet zo lang bloeit kan het juist handig zijn om in maart te zaaien en dan in mei of begin juni nogmaals, dan kun je twee keer van de bloei van deze planten genieten. Houdt van zon en een niet te natte grond. Zeer geschikt voor de volle grond maar ook voor potten. Ik had haar in 2013 in een verhoogde bak en ook dat vond ze een prettige standplaats, bloeide rijk en zeker wel 9 of 10 weken lang.

Ik moet er wel bij zeggen dat de planten hier op de voedzame kleigrond wel zo’n 60 centimeter hoog werden maar door de zwaarte meer gingen liggen dan overeind bleven. Wellicht op zandgrond wat compacter, maar zorg op kleigrond voor wat steun, of geef haar een plekje waar ze een beetje mag/kan leunen/liggen (zoals in onze verhoogde baak waarbij ze vrolijk en speels wat tussen andere planten in lag en ook wat over de rand viel).

Cynoglossum amabile

Vrij gemakkelijk zaden van te oogsten en ook voldoende zaden. Zaait zich trouwens ook prettig uit.

Mijn favorieten: de meest bekende en best verkrijgbare is de blauwe vorm, zelf heb ik die nog nooit geteeld. Ik heb wel de Cynoglossum amabile Pink Showers gehad (beide foto’s), die is bijzonder omdat ze zachtroze bloemen heeft.

Cynoglossum amabile Pink Showers 3