Datura

Datura metel Black Currant Swirl
Datura metel Black Currant Swirl

Geweldige, tropisch uitziende planten;  langbloeiend, grootbloemig.

Maar ook wel wat kanttekeningen.

En de belangrijkste is de giftigheid van alle delen van de plant; pas dus goed op met kleinere kinderen.

En ze zijn ook wel sub-tropisch, kunnen echt geen graad vorst hebben.

Er zijn wat verschillende soorten, de Datura metel is daarvan echt eenjarig en de bekendste, vaak met witte, gele of paarse opgerichte grote bloemen, enkelbloemig of dubbelbloemig.

Datura innoxia
Datura innoxia

Maar er zijn ook nog wel wat andere soorten, zoals de Datura innoxia (foto, met bloemen van wel 15 cm doorsnede) en Datura stramonium, beiden met min of meer witte bloemen.

De naam Datura en Brugmansia worden nog wel eens door elkaar gebruikt maar Brugmansia is een meerjarige grote kuipplant met grote hangende, geurende trompetbloemen.

Datura’s zijn niet gemakkelijk om te zaaien, ze kiemen nogal onregelmatig. Mijn eerste indruk is dat je ze het beste vroeg kunt zaaien – half tot eind februari, bij kamertemperatuur. En geef niet te snel op. Toch ook al eens meegemaakt dat de zaden niet kiemden maar vervolgens eind maart alsnog. Verschillen in dag- en nachttemperatuur lijkt daar ook iets mee te maken te hebben; koel nachten en warme dagen lijken een positief effect te hebben, al durf ik dat nog niet met 100% zekerheid te zeggen.

Hier heb ik in 2012 de Datura innoxia weer eens gezaaid (in 2008 ook al eens gezaaid en toen kiemde ze langzaam maar wel zonder al te veel problemen). In 2012 kiemde ze bij 28 graden niet, bij 20 graden ook niet, bij nachten bij 15 graden ook niet. Ik wilde het 8 weken na het zaaien, opgeven en plotseling kiemden de zaden alsnog. En na het kiemen gaat het snel (mits de temperatuur zo rond de 16 tot 20 graden blijft) en halen ze een eventuele opgelopen achterstand snel in.

Datura metel wit
Datura metel wit

Geef ze dus veel tijd, verhoog en verlaag de temperatuur eens, maar dan niet onder de 12 graden. Ik heb trouwens dus ook wel gehad dat zaden binnen 3 weken gewoon kiemden, houd er in ieder geval rekening mee (zaai niet alle zaden die je hebt in 1 keer, zorg dat je meerdere pogingen kunt wagen, op verschillende manieren en verschillende temperaturen).

De zaailingen kiemen dan misschien niet zo gemakkelijk, als ze eenmaal gekiemd zijn groeien ze juist dus makkelijker en vrij snel. Houd ze tot half mei binnen, want de zaailingen kunnen geen vorst verdragen.

Plant ze uit op een zonnige, beschutte plaats en pas de eerste weken op voor slakken, zij kunnen in 1 nacht de hele zaailing tot op de nerf kaal vreten!

De planten bloeien vanaf juli tot ver in de herfst, tot het kouder wordt. De grote bloemen geuren heerlijk, vooral in de avond en nacht.

En ze is ook zeer geschikt voor potten, juist omdat ze veel warmte nodig heeft (een pot warmt snel op, je hebt er geen last van overtollig water en je kunt de pot verzetten als het in de herfst kouder wordt).

Hoogte 50 tot 70 centimeter, afhankelijk van de soort. Redelijk gemakkelijk zaden van te oogsten, mits de zaden nog maar voor de kou kunnen rijpen.

Datura Double Yellow
Datura Double Yellow

Mijn favorieten: de witte enkelbloemige Datura metel, erg mooi en leek hier wat rijker te bloeien dan de dubbelbloemige vormen die ik daarna nog eens heb gehad.

Double Yellow (foto, warmgele bloemen), Black Currant Swirl (foto bovenaan de pagina, erg mooie felpaars met witte bloemen).

Maar nog mooier vond ik zelf de Datura innoxia, met een wat meer natuurlijke uitstraling, grijzig groen blad, een rijke en lang aanhoudende bloei (foto) van extra grote bloemen, en een heerlijke bloemgeur).

Datura innoxia plant
Datura innoxia plant