Dianthus

Dianthus chinensis heddewigii Black and White
Dianthus chinensis heddewigii Black and White

Er zijn eenjarige anjers en vaste anjers.

De eenjarige Dianthus heb ik zelf al een paar keer gezaaid, gewoon omdat ik haar altijd zo mooi vind.

Gemakkelijk te zaaien, zaai ze rond maart-april voor, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen een week of 2.

De zaailingen groeien redelijk snel, begin tot half mei (als er geen vorst meer wordt verwacht) mogen ze buiten uitgeplant worden, op een zonnige plekje.

Afhankelijk van het tijdstip van zaaien bloeien de planten dan van eind juni tot in september, niet enorm lang maar lang genoeg en mooi genoeg om waardevol te zijn in de tuin. Ook leuk in pot trouwens, hoogte ongeveer 30 centimeter.

Dianthus hedewigii Black and White Minstrels
Dianthus hedewigii Black and White Minstrels

Redelijk gemakkelijk zaden van te oogsten, mits de zaden niet worden opgevreten door kevertjes (soms tref je een jaar waarin kevertjes een gaatje boren in de zaadhuls en meer dan de helft van de zaden opvreten).

Mijn favorieten: erg mooi; de Dianthus chinensis heddewigii Black Minstrels (met erg mooie dubbele bloemen in diepdonkerpaars met wit). Maar ze zijn er in alle kleuren die tussen wit en donkerpaars liggen, vooral heel veel tinten roze.

En ik heb rond 2007 eens de Red Feathers gehad, ik twijfel nu een beetje of ze wel eenjarig was, maar zo kocht of kreeg ik haar wel, en zo heb ik haar ook behandeld. Bloeide al een week of 10 na het zaaien en bloeide hele zomer, en bloeide rijk (klinkt toch als een eenjarige :-)).

Dianthus Red Feather
Dianthus Red Feather
Dianthus Red Feather meer
Dianthus Red Feather planten

 

En in 2015 zaaide ik Dianthus chinensis Edwardiana, bloeide dat jaar van eind juni tot eind september, opvallend en mooi, met kleine bloempjes die in trosjes zitten. Ze zijn lichtroze, donkerroze, donkerrozerood, vaak met wat wit of een andere contrasterende rand of streep.

Dianthus chinensis Edwardiana
Dianthus chinensis Edwardiana

Ze deden me wel iets denken aan Dianthus barbatus (duizendschonen) maar dan dus eenjarig en veel langer en op een ander moment bloeiend. Maar de trosjes, met de opvallende kleurtjes, de wat wildere groei die zo goed in moestuin en cottage garden past. Niet dat ze nou heel wild was hoor, de planten werden hier zo’n 45 centimeter hoog en bloeiden vrolijk naast wat lagere Tagetes (Afrikaantjes) ernaast, zonder ze te overwoekeren of wat dan ook.

Dianthus chinensis Edwardiana 3
Dianthus chinensis Edwardiana
Dianthus superbus Spooky, leuke, toepasselijke naam trouwens, in een mix van wit, lila, roze en lilapaarse kleuren en allemaal met lange bloemblaadjes die naar beneden hangen.

 

Nogmaals Dianthus superbus Spooky, in wat andere kleuren in de mix