Eccremocarpus scaber

Een vaste slingerplant die in Nederland niet winterhard is maar wel prima als eenjarige gezaaid kan worden.

Zaai haar dan wel vroeg voor, zo rond begin maart, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen een week of 2.

De zaailingen groeien in het begin langzaam maar als het eind maart in huis warmer wordt (ook in de nachten), dan gaat ze wat sneller.

Half mei (IJsheiligen) mogen ze buiten uitgeplant worden, op een zonnige plekje, en bij een klimsteun, stuk gaas, of iets dergelijks. De planten worden uiteindelijk zo’n 2 meter hoog, in een mooie zomer wel 2,5 meter.

Afhankelijk van het tijdstip van zaaien bloeien de planten van eind juni tot ver in september, behoorlijk lang dus, met trossen buisbloempjes. Ook leuk in pot trouwens, voor een verticaal effect, maar gebruik dan wel een grote pot. Hier stond ze in een heel grote pot op het terras en een leuke bijkomstigheid is dat de wortel in de pot dan vaak wel de winter overleeft (omdat het veel droger is in de pot) en rond april ineens weer uitloopt en gaat groeien.

Gemakkelijk zaden van te oogsten, de vrij grote zaadpeulen zijn nog groen (maar wel bros) wanneer ze open springen en je de zwart-met-zilveren zaden kunt zien liggen en kunt oogsten en drogen.

Mijn favorieten: ik heb de gele vorm wel eens geteeld, die was wel mooi, maar zelf vind ik de rode vorm mooier (feller van kleur, mooi in combinatie met de donkere stelen en donkergroene bladeren), maar dat is mijn smaak.

Er bestaat ook nog een oranje vorm (die ziet er op foto’s ook geweldig uit) en vrij nieuw is een oudroze kleur, die heb ik beiden nog niet gehad.

Op deze foto zie je de ovale zaadpeultjes, hier zijn ze nog groen maar als ze bruin en droog zijn kun je er de kleine donkerbruine zaden uit oogsten

 

Laat een reactie achter.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!