Eritrichium canum

Lief!!

Babyblauw bloeiende en kleinblijvende  eenjarige. Door haar formaat (in bloei niet hoger dan zo’n 30 centimeter) zeer geschikt voor potten en bakken, maar ook gewoon prima voor vooraan in de border of als randbeplanting in bijvoorbeeld een verhoogde bak.

Bloeit zeer rijk (zie foto’s), van ongeveer half juni tot half augustus (afhankelijk van zaaitijd en weersomstandigheden).

Zaai de zaden rond maart voor, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 2 weken. Plant de zaailingen uit na 12 mei (IJsheiligen), en geef ze een zonnig plekje.

eritrichium-canum-2

Ze houdt van een humusrijke grond die liever niet te nat is. Maakt lichtgroene stengels en lancetvormige blaadjes. Bloeit met ongeveer 1 centimeter grote babyblauwe bloemen in kleine trosjes, dicht op elkaar.

Gemakkelijk zelf zaden van te oogsten voor het jaar erop; na de bloei blijven er kleine ovale zaden achter die een beetje plakkerig lijken doordat er heel kleine stekeltjes op zitten waarmee de zaden zich gemakkelijk via dieren en broekspijpen kunnen verspreiden.

eritrichium-canum-3