
De Gaillardia is een makkelijke, vrolijke eenjarige die lang bloeit. De planten worden zo’n 35 tot 60 centimeter hoog (afhankelijk van het ras), en bloeien van juli tot eind september rijk tot zeer rijk met opvallende bloemen. De bloemen zijn vaak dubbelkleurig, vaak in kleuren als rood of roodbruin, geel of geelbruin, crème of oranjeachtig. Soms enkelbloemig maar soms ook semidubbel of extra gevuld.
Zaai de zaden tussen half maart en half april voor, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 1 tot 2 weken. Plant de zaailingen uit wanneer ze groot genoeg zijn, vanaf begin mei, en geef ze een zonnig plekje.

Mijn favorieten:
- Gaillardia pulchella lorenziana. Die doet me wat denken aan de Zinnia Jazzy mix die ik een paar jaar geleden eens zaaide, maar dan met het verschil dat de bloemen van deze Gaillardia een stuk groter zijn, zo’n 6 centimeter. De bloemen wiegen op 50 cm lange ijle (maar wel stevige) steeltjes boven het blad.
- Gaillardia aristata; hoger (bijna een meter hoog), en toch stevig (waaide hier niet om, ook niet in volle bloei). Met een wat meer natuurlijk uitstraling, bloemen in rood met geel.
- Gaillardia pulchella Scarlet Plume: in alles wat kleiner. Planten zo’n 45 centimeter hoog, en kleinere maar zeer gevulde felrode bloemen, was hier erg mooi in een verhoogde bak!
- Gaillardia pulchella Simple Simon Peach; zo’n 40 centimeter hoog, zeer lang bloeiend en ook nog eens zeer rijk bloeiend. De bloemen zijn ook nog eens prachtig tweekleurig abrikoosgeel met een helderrode ring
- Gaillardia pulchella Simple Simon Red: idem als hierboven maar nu in een mooie rozerode kleur, even compact en rijk-/lang bloeiend
Zie vooral de foto’s op deze pagina voor kleuren en rassen.

Voor alle Gaillardia’s die ik heb geteeld geldt; bloeien de hele zomer, maar zeker ook nog een deel van de herfst, en in de herfst maken de bloemen een mooi contrast met andere planten die een herfstkleur krijgen (zoals Amaranthus, daar past ze erg mooi bij).

Heel gemakkelijk zaden van te oogsten; wacht tot een bloem is uitgebloeid en het schermpje dat overblijft wit wordt en wat uit elkaar lijkt te gaan vallen. Dan zijn de zaden rijp en kun je ze heel gemakkelijk tussen duim en wijsvinger oogsten. De zaden zijn wit, papierachtig en ze hebben wat draderige uitsteeksels. Droog ze nog een paar dagen en bewaar ze koel en donker tot je ze weer kunt zaaien.




