Gomphrena

Een éénjarige die bloemen geeft die geweldig zijn om te drogen (eigenlijk zijn ze al bijna droog aan de plant, ze voelen bijna papierachtig aan, en dat is dan ook de reden dat de ‘uitgebloeide’ bloemen er nog lang uit blijven zien alsof ze bloeien).

Gemakkelijk te zaaien, zaai ze rond maart-april voor, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen een week of 2. De zaailingen groeien redelijk snel, eind april tot begin mei mogen ze buiten uitgeplant worden, op een zonnige plekje. Ik had de Gomphrena haageana in 2011 in de volle grond (in vette klei) en daarin deden de planten het best goed maar ze bleven wel vrij klein. In 2015 zaaide ik de Gomphrena haageana nogmaals maar nu had ik haar in een verhoogde bak, in die luchtige, vrij droge grond werden de planten zeker 50 centimeter hoog en ze bloeiden rijker. Het kan ook aan het jaar liggen maar de laatste standplaats leek in ieder geval een positief effect te hebben op de bloeirijkheid en duur van de bloei.

De planten worden uiteindelijk zo’n 40 tot 60 cm hoog (afhankelijk van de soort/Cultivar) en bloeien (uiteraard ook afhankelijk van het tijdstip van zaaien) van juli tot in september.

Gemakkelijk zaden van te oogsten, gekochte zaden zijn ‘kale zaden’, je kunt bij zelfgeoogste zaden gewoon het papierachtige hoesje eromheen laten zitten (dat verteert vanzelf bij het zaaien).

Mijn favorieten: de enige die ik tot nu toe heb gezaaid is de Gomphrena haageana Strawberry Fields, met donkerrode bolletjes met tijdens de bloei kleine goudkleurige accenten erop (van het stuifmeel), die vond ik erg mooi. In het verleden heb ik ook eens een kleine felroze Gomphrena globosa gehad, helaas alleen een foeilelijke foto van. Maar in 2020 ga ik weer eens Gomphrena zaaien, en nu in een mengsel van pastelkleuren. Ik hoop daar later iets van te laten zien.

 

Laat een reactie achter.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!