Gypsophila elegans

 

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van Gypsophila in een niet-Nederlandstalige webwinkel zoeken:

  • Nederlandse naam:     (Eenjarig) Gipskruid
  • Engelse naam:     Annual Baby’s Breath
  • Duitse naam:     Schleierkraut
  • Franse naam:     Gypsophile
  • Eenjarig, kan redelijk wat kou verdragen maar liever geen vorst

 

Gypsophila elegans is een leuk eenjarig gipskruid (er bestaan ook vaste gipskruidsoorten zoals Gypsophila repens). De meest bekende kleur is wit (bijvoorbeeld met de rasnaam Covent Garden). ZXelf heb ik tot nu toe alleen een mooi roze bloeiend ras gehad, met de naam Kermesina, een mooie en bijzondere kleur. En makkelijk te zaaien. Ik zaaide de heel kleine zaden in maart op een koele slaapkamer in het raamkozijn voor. Bij kamertemperatuur kiemden de zaden binnen 2 weken.

Ik heb de zaailingen in april naar de koude kas gebracht om af te harden, en de zaailingen vervolgens begin mei uitgeplant, toen de zaailingen groot genoeg waren en de kans op stevige nachtvorst heel klein werd.

Ik had een paar planten in de volle grond en 1 plant in een pot, wel allebei in de volle zon, en beiden deden het prima. De plant in pot had wel iets meer aandacht nodig, de plant kan er duidelijk niet goed tegen wanneer de grond te droog wordt. Maar het stond wel geweldig, een pot met deze Kermesina tussen andere planten in, geeft een luchtig effect, met letterlijk een wolk van bloempjes.

Helemaal niets nadeligs te melden dan? Nou ja, de bloeitijd zou wel iets langer mogen zijn. Hier begon de bloei eind mei al, en de bloei duurde tot eind juli/begin augustus. Als ik haar weer zaai (en dat ga ik zeker doen, en dan zeker toch ook in ieder geval weer 1 plant in een pot), zaai ik haar pas in april, in de hoop dat ze dan iets later bloeit waardoor de combinatie met andere eenjarige bloeiers wat mooier is (want nu bloeide ze dus vroeg, toen er veel andere eenjarigen alleen nog maar groeiden en nog niet bloeiden).

De planten werden hier trouwens zo’n 35 centimeter hoog, in het begin staat de plant nog rechtop maar hoe meer bloempjes er gaan bloeien, des te zwaarder worden de dunne takjes en gaan ze ‘bevallig’ liggen of hangen. Zou ook geweldig in een hanging basket staan, bedenk ik me nu, die heb ik alleen zelf niet 🙂

Een mooie combinatie was hier deze Gypsophila elegans Kermesina met de eveneens eenjarige Ursinia calenduliflora (ook in deze database te vinden), want die bloeide ook in mei al.

Het is vrij gemakkelijk om zaden van gipskruid te oogsten. Laat de uitgebloeide bloempjes aan de planten tot er kleine balletjes achterblijven. Als deze balletjes lichtbruin worden en verdrogen kun je de heel donkerbruine kleine zaden uit de bolletjes oogsten. De zaden blijven ongeveer 3 tot 4 jaar kiemkrachtig (mits koel, droog en donker bewaard).

Gypsophila elegans Kermesina

 

Gypsophila elegans Kermesina langs en over het tegelpad

 

Gypsophila elegans Kermesina

 

Gypsophila elegans Kermesina in pot naast Ursinia calenduliflora

 

Gypsophila elegans Covent Garden

 

Gypsophila elegans Covent Garden met het grote glanzende blad van snijbiet