Impatiens scabrida

Impatiens scabrida

Minstens zo mooi als de (ook in deze database beschreven) Impatiens balfourii. Maar zo anders in alles) dat ze een eigen pagina heeft.

Want in tegenstelling tot de Impatiens balfourii is deze scabrida geen koudekiemer. Je kunt haar prima in maart of april in huis voorzaaien, bij kamertemperatuur zullen de zaden binnen een week of 2 kiemen.

En de zaailingen groeien daarna snel, binnen enkele weken zijn het al flinke zaailingen die zo rond eind april uitgeplant kunnen/mogen worden. Ik heb ze wel in zon en in schaduw geteeld, in droge en in vochtige grond, en eigenlijk doet ze het overal. Maar heeft wel voorkeuren; liever vochtige dan droge grond, en liever volle- of halfschaduw dan zon. En zoveel (bloeiende eenjarige) planten die graag in de volle schaduw staan zijn er niet, dus heel bijzonder.

De planten worden groot (ook of misschien zelfs wel juist) in de schaduw, hier werden de planten zo’n 130 tot 150 centimeter hoog. En bloeien al vroeg, en enorm lang, van ongeveer begin – half juni  tot ver in de herfst, november is geen uitzondering.

Impatiens scabrida meerHet blad is donkergroen en middelgroot, de stelen zijn sappig en vlezig en zijn soms groen, maar zeker met wat meer zon krijgen ze ook iets van paarsachtig. De bloemen zijn klein (zo’n 2,5 centimeter groot), bijna orchideeachtig van vorm en kleur (zie foto’s, de bloem zelf is crème en de ‘keel’ is zuiver geel met kleine rode vlekjes/stipjes, als een soort landingsbaan voor bestuivende insecten). Bloeit niet alleen zeer lang, maar ook rijk, bloeit in trosjes, er worden steeds nieuwe trosjes gemaakt.

Gemakkelijk zaden van te oogsten, houd met duim en wijsvinger een dikkere groene zaadpeul voorzichtig vast, als ze niets doet nog even wachten, als ze tussen je vingers vanzelf openspringt heb je de zaden tussen je vingers al gevangen en kun je ze in een bakje doen en laten drogen. De zaden blijven, koel, donker en droog bewaard, zo’n 3 tot 4 jaar kiemkrachtig.