Ipomoea lobata

Ipomoea lobata

Een heel andere Ipomoea dan de eerder genoemde purpurea / x imperialis / tricolor. Deze Ipomoea lobata wordt ook wel Mina lobata genoemd.

Ook dit is een éénjarige slingerplanten met flinke groeikracht, al wordt ze niet zo snel zo groot als haar zusje van hierboven, zo’n 250 cm hoog is het maximum.

Er zijn geen andere Cultivars, dit is de (enige) soort. De bloemen zijn ook heel anders, ze staan rechtop in aartjes en ze beginnen bijna wit en in de aar verkleurt ze dan via heldergeel naar helderrood. Opvallend en zomers vrolijk.

Ze kiemt en groeit heel snel en kan geen vorst verdragen. Om die redenen zaai je haar vrij laat, vanaf half tot eind april, maar half mei kan ook nog prima. Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen één tot anderhalve week (zaai ze wel in goede potgrond die niet kletsnat maar wel goed vochtig is).

Er zijn nog wel mensen die de zaden 24 uur voorweken in warm water, het hoeft niet maar het gaat prima, de zaden kiemen dan nog iets sneller. De zaailingen mogen buiten uitgeplant worden vanaf half mei, mits ze uiteraard groot genoeg zijn. Zet ze op een zonnig en beschut plekje, uiteraard bij een klimrek, gaas, of iets dergelijks.

Ipomoea Mina lobata

Deze Ipomoea lobata bloeit vanaf begin juli, tot in oktober. Zeer gemakkelijk zaden van te oogsten (als de zaaddoosjes bruin en papierachtig worden en verpulveren wanneer je er in knijpt, dan vallen de vrij grote zwarte zaden vanzelf in je hand.

Ipomoea Mina lobata