Ipomoea x multifida

Deze Ipomoea x multifida is ook weer wezenlijk anders dan de andere hierboven genoemde Ipomoea’s, hoewel ook deze Ipomoea een slingerplant is en dus een hek of gaaswerk nodig heeft om te klimmen.

Deze x multifida is in alles verfijnder, ze wordt even hoog als andere soorten (ruim 2 meter in een mooie zomer), maar het blad is heldergroen (bijna fel groen) en heel fijn ingesneden (dat kun je op de 2e foto een beetje zien). De bloemen zijn veel kleiner maar door de kleur wel zeer opvallend tussen het felgroene blad. Er zijn 3 kleuren: wit, roze en felrood.

Ze krijgen nog wel eens namen als Ipomoea x multifida Red Feather, het zijn echter allemaal deze zelfde soort. De Ipomoea x multifida zou een kruising zijn tussen de Ipomoea coccinea en de Ipomoea quamoclit, beiden ook felrood. Opvallend en zomers vrolijk.

Ze kiemt en groeit heel snel en kan geen vorst verdragen. Om die redenen zaai je haar vrij laat, vanaf half tot eind april, maar half mei kan ook nog prima. Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 1 tot anderhalve week (zaai ze wel in goede potgrond die niet kletsnat maar wel goed vochtig is).

Er zijn nog wel mensen die de zaden voorweken in warm water, het hoeft niet maar het gaat prima, de zaden kiemen dan nog iets sneller. De zaailingen mogen buiten uitgeplant worden vanaf half mei, mits ze uiteraard groot genoeg zijn. Zet ze op een zonnig en beschut plekje.

Mijn ervaring is dat ze het in onze vette klei niet altijd even goed naar haar zin heeft. In een goede zomer geen probleem maar bij veel regen groeien en bloeien de planten niet goed. Daarentegen doet ze het hier in een extra grote pot juist zeer goed, de potgrond zorgt voor een wat luchtigere grond, de pot warmt wat sneller op bij mooi weer, en je kunt in pot de meest ideale standplaats in de volle zon kiezen.

Deze x multifida bloeit vanaf begin juli, tot ver in september. Zeer gemakkelijk zaden van te oogsten (als de zaaddoosjes papierachtig worden en verpulveren wanneer je er in knijpt, dan vallen de vrij grote zwarte zaden vanzelf in je hand.

Mijn favorieten: ik heb de witte vorm wel eens gehad, die is erg mooi (helaas geen foto van gemaakt), maar mijn voorkeur gaat toch altijd uit naar de combinatie van de zomerse felrode vorm met het glanzend groene blad. En er is dus ook nog een zachtroze vorm, zie foto hieronder.

Ipomoea quamoclit Roze

Laat een reactie achter.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!