Leonotis nepetifolia

Grote, statige éénjarige met lipbloemen die horizontaal in een soort bolvorm staan. Er zijn rassen met rode bloemen en met oranje bloemen.

Niet winterhard en ze groeit best snel. Zaai haar vooral pas in maart, of zelfs april kan ook nog prima, de zaden kiemen bij kamertemperatuur binnen 2 tot 3 weken. Laat de zaailingen bij zo’n 16-20 graden in een zonnige vensterbank verder groeien tot ze begin mei buiten mogen worden uitgeplant.

Geef de zaailingen een zonnig en beschut plekje. Daar groeien de planten de hele zomer, tot ze hier uiteindelijk zo’n 200 centimeter hoog waren. Ondertussen bloeien de planten dan al (in 2014 vanaf ongeveer eind juni). De bloemen zijn erg mooi en bijzonder gevormd (het zijn bollen waaruit de lange en smalle lipbloemen komen), elke blo met lipbloemen groeit en bloeit een centimeter of 30 boven de vorige bol met bloemen, en daarmee wordt ze dus zo hoog en bloeit ze keer op keer met steeds hoger bloeiende bollen met bloempjes (goed te zien op de onderste foto). De planten bloeiden tot eind september.

Mijn favoriet: ik heb alleen de Cultivar Naivasha Apricot gehad (foto); de bloemen zijn zachtbehaard en zalmoranje van kleur, de bol waar de lipbloemen uitkomen is wat platter van vorm en de hele plant geeft zo een nog wat extra tropisch effect (ik begreep dat de planten oorspronkelijk uit Afrika komen).

Opvallend: ik zaaide deze soort in 2007, en daarna in 2014 eindelijk weer eens. Ik verwachtte niet veel meer van de zaden, maar ze kiemden nog prima, en dat 7 jaar na oogsten. Zaden zijn dus zeer lang houdbaar.

Ze heeft eigenlijk maar 1 nadeel en dat is dat de stekels die rond de bloemen zitten gevaarlijk scherp zijn; pas op met kinderen, en trek handschoenen aan als je zelf zaden wilt oogsten of wilt knippen of haar aan het einde van het seizoen wilt verwijderen.

 

Laat een reactie achter.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief