Limnanthes douglasii

Eerst even dit, mocht je internationale informatie, of bijvoorbeeld zaden van Limnanthes in een niet-Nederlandstalige webwinkel zoeken:

  • Nederlandse naam:     Spiegeleitje, Moerasbloem
  • Engelse naam:    Poached Egg Plant, Meadow Foam
  • Duitse naam:     Spiegeleiblume, Douglas-Sumpfblume
  • Franse naam:     Oeufs sur le Plat, Limnanthe de Douglas
  • Eenjarig, winterhard

Dit is een plant die ik al zo lang ken, ze is één van de eerste eenjarige bloemen die ik in mijn moestuin zaaide. Dat was toen nog de geel met witte originele soort.

Je kunt gelijk zien waarom haar Nederlandse naam ‘Spiegeleitje’ is, en ook in Duitsland, Engeland en Frankrijk wordt de bloem vergeleken met een eigeel in een eiwit 🙂

Ik ben haar een paar jaar uit het oog verloren, simpelweg omdat er andere leuke soorten en rassen te ontdekken waren. Maar in 2017 ontdekte ik haar opnieuw, omdat ik toen ergens zaden tegenkwam van het ras Meringue, een zuiver witte vorm die in het hart iets van crème en geel heeft:

Er bestaat ook nog een Limanthes douglasii rosea (die niet roze is maar wit zoals de Meringue op de foto’s, maar het hart is dan niet crème/geel maar zachtroze).

Limnanthes douglasii is eenjarig en winterhard. Dat betekent dat je haar dus al vroeg kunt zaaien en uitplanten. Dat kun je direct buiten (al dan niet in potjes of ter plaatse) doen, maar zelf zaai ik haar liever voor in de koude kas (omdat dat wat meer gecontroleerd is qua vocht, vorst, etc.). Vorst deert haar niet maar het kiemen duurt dan wel wat langer. Als je haar in maart bij kamertemperatuur zaait kiemen de zaden vaak al binnen 10 tot 14 dagen, in de koude kas duurt het slechts een paar dagen langer, en buiten duurt het kiemen (afhankelijk van de temperatuur) nog iets langer.  Het nadeel van binnen zaaien is dat je de jonge zaailingen dan wel zult moeten afharden voor je ze buiten uitplant. Je kunt de zaailingen uitplanten wanneer ze na het kiemen groot genoeg zijn, kies er een week voor uit dat het niet vriest.

Ik heb zelfs wel gehoord dat mensen ze in het najaar buiten ter plaatse zaaien voor een extra vroege bloei. Ze zaait zich trouwens ook prettig uit.

Limnanthes (welk ras dan ook) bloeit niet zo heel lang, zo’n 7 weken lang, vanaf ongeveer half mei (maar dat hangt mede af van het moment van zaaien en het weer). Die relatief korte bloei maakt ze meer dan goed door enorm rijk te bloeien, met tientallen bloempjes tegelijk (zie foto’s).

De planten blijven laag bij de grond, worden niet veel hoger dan zo’n 25 centimeter maar kunnen wel vrij breed worden (ongeveer 45 centimeter). Om die reden is ze erg leuk als randbeplanting.

Ze houdt van een vochtige maar ook goed gedraineerde grond. Mijn ervaring is dat ze in een verhoogde bak (in dus drogere omstandigheden) rijker maar nog korter bloeit waarna de planten langzaam afsterven. In onze vette klei (vochtvasthoudend) bloeit ze wat minder rijk maar wel wat langer.

Ook leuk: ze lokt enorm veel bestuivers, en dan vooral zweefvliegen en (solitaire) bijen.

Het is makkelijk om zaden van haar te oogsten (na de bloei laat je de zaadbolletjes rijpen tot ze droog en bruin zijn, en je oogst er dan de donkerbruine zaden uit). En zoals al eerder geschreven zaait ze zich ook nog eens prettig uit, zelfs na een vrij strenge winter. De jonge zaailingen kunnen met een kluitje grond makkelijk worden verplant, en een teveel aan zaailingen kun je heel makkelijk verwijderen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief