Linaria

Linaria triornithophora 2
Linaria triornithophora

In deze groep zitten zowel éénjarigen als matig winterharde vaste planten die als éénjarigen te zaaien zijn.

En dus zitten er lage en hoge vormen tussen, wel geven ze allemaal bloempjes die bij elkaar in een aar of aartje zitten.

Ze zijn allemaal gemakkelijk te zaaien en ze groeien redelijk snel. Zaai ze daarom in maart of april voor, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 10 tot 14 dagen. Plant de zaailingen uit vanaf begin mei, en geef ze een zonnig plekje, het liefst in niet te natte grond.

Linaria’s bloeien redelijk lang, in ieder geval in de echte zomermaanden. Het is gemakkelijk er zelf zaden van te oogsten, laat de uitgebloeide bloempjes aan de aartjes verdorren en verdrogen en dan kun je er gemakkelijk tussen duim en wijsvinger de kleine zwarte zaden uit wrijven.

Linaria triornithophora
Nogmaals Linaria triornithophora, maar nu in een wat meer paarse vorm

Mijn favorieten: In ieder geval de Linaria triornithophora, een mondvol, de naam betekent zoveel als 3 vogeltjes (tri = 3 en ornitho = vogel). En als je goed kijkt dan lijkt elke bloem (en ook het bloempje in knop) wel iets op een vogeltje met het kopje naar achteren en met de vleugels plat (knop) of fladderend (in bloei), staartje onderaan, is niet moeilijk te zien 🙂 Deze eenjarige wordt zo’n 80 cm hoog en bloeit van eind juni tot september.

Maar kijk vooral even naar de foto’s op deze pagina, want daar zie je nog wat andere soorten/rassen, allemaal op hun eigen manier waardevol.

Linaria reticulata Flamenco
Linaria reticulata, 45 cm hoog, voor een vol effect wel meerdere planten bij elkaar zetten.

 

Linaria purpurea
Linaria purpurea, matig winterharde vaste plant, prima als éénjarige te zaaien. Planten worden zo’n 120-140 cm hoog en bloeien in juli en augustus met witte, roze, lila of paarse bloempjes in aren

 

Linaria maroccana Pretty in Pink, lage soort (30 cm), daardoor ook erg leuk in pot
Linaria maroccana Pretty in Pink, lage soort (30 cm), daardoor ook erg leuk in pot

 

Linaria maroccana Pretty in Pink
Linaria maroccana Pretty in Pink plant