Lupinus nanus

Lupinus nanus

Nog een éénjarige Lupine (naast de al eerder genoemd Lupinus cruickshankii).

Zaai haar niet te vroeg, de zaden kiemen bij kamertemperatuur binnen een week en de zaailingen groeien vrij snel, maar het is beter de zaailingen niet voor eind april uit te planten (kan blijkbaar wel een graadje vorst hebben maar is niet echt bestand tegen al te veel vorst).

Zaai haar daarom pas in april voor. Plant de zaailingen uit op een zonnig plekje en plant meerdere planten uit om een vol effect te krijgen.

Hier werden de planten zo’n 50 cm hoog en ook deze Lupine had wat steun nodig van andere planten om niet om te vallen.

Op de bovenste 2 foto’s zie je de soort, Lupinus nanus.

Bloeit rijker dan de eerder genoemde cruickshankii, maar met wat kleinere bloemen (zowel de bloem zelf als de bloeiaar).

Lupinus nanus meer

De bloemen verkleuren tijdens de bloei van wit met blauw naar lilapaars, er worden telkens weer nieuwe bloeiaren gemaakt.

De planten bloeiden hier van half juni tot half augustus, dus een week of 8 tot 9 lang.

In 2013 teelde ik het ras Lupinus nanus Dwarf Pink Fairy, die was ook erg mooi, met wit met roze bloemen, foto onder.

Makkelijk zelf zaden van te oogsten (die zaden zijn trouwens beduidend kleiner dan van andere Lupinussoorten maar hebben we dezelfde vorm en zacht beige-grijze kleur), wacht tot de peultjes bruin worden en knisperen en al open springen als je er in knijpt, oogst en droog de zaden dan nog een weekje na. De zaden blijven zo’n 4 jaar kiemkrachtig.

Lupinus nanus Dwarf Pink Fairy 2

Een foto van de peultjes die rijp zijn om er de zaden uit te oogsten vind je hier onder.

Zaden Lupinus