Madia elegans

 

Vrolijke éénjarige die hier van eind juni tot half september bloeide, op vertakkende stengels, bijna in trosjes, met warmgele bloempjes die zo’n 3 centimeter groot zijn, de de bloempjes hebben  een rood hartje. De bloempjes bloeien wat slordig, maar wel heel lang en vooral zeer rijk (zie foto’s). Mooi in een cottage garden-achtige tuin.

De geur van de bloemen is zeer zoet, als van die ouderwetse kauwgum, of goed gemaakte zuurstokken, een beetje die kant op.

De zaden kiemen gemakkelijk, zaai ze in maart of april voor, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 2 weken. De zaailingen groeien best snel en je mag de zaailingen vanaf begin mei uitplanten.

 

Geef ze een zonnig plekje in niet te droge grond. Hier stonden de planten eigen net iets te warm en te droog (direct voor de kas), en dat ging ten koste van de bloei, bloeit net zo rijk maar de bloempjes verwelken wat sneller dan wanneer ze in wat meer vochtige grond staan en iets minder beschut staan.

De planten worden zo’n 100 tot 120 centimeter hoog. Hier was ze een vrolijke en zeer ijkbloeiende combinatie met de dubbele donkerpaarse Cosmos Double Click Cranberries en Helianthus Orange Sun Double (foto hieronder).