Malva sylvestris

 

Vrolijke, probleemloze, overdadig bloeiende plant. Eigenlijk is ze geen eenjarige maar een niet heel goed winterharde vaste plant. Maar het is altijd het proberen waard om haar te overwinteren, op een niet te natte standplaats en de zonnig en beschut plekje is er zeker een kans dat ze de winter overleeft. Maar je kunt haar ook prima als eenjarige zaaien, bloeit al in haar eerste jaar en bloeit ook gelijk al zeer rijk. Naaste de gewone soort (die in rozepaars bloeit met een iets donkerder roze streepje) bestaan er nog een aantal rassen. Op deze pagina zie je de Mauritiana (rijker van bloei dan de originele soort, en met een wit radje en duidelijke streepjes). Andere rassen zijn bijvoorbeeld Zebrina (nog lichter van kleur, witroze met roze streepjes), en Primley Blue (meer violetblauw van kleur).

Zaai haar in maart of april voor, bij kamertemperatuur kiemen de zaden gemakkelijk en binnen 2 weken. Plant de zaailingen uit wanneer ze groot genoeg zijn en de kans op vorst klein is geworden (begin mei). Geef ze een zonnig plekje in niet te natte grond. Ik had de plant in een grote zinken ketel, daarin deed ze het ook prima.

 

De planten worden zo’n 140 centimeter groot, maken heldergroene blaadjes, en bloeien vervolgens van eind juni tot half augustus, met 4 centimeter grote bloemen die prachtig getekend zijn; lichtroze met donkerrozepaars. Zie foto’s voor de mooie en ook zeer rijke bloei.

De bloemen worden druk bezocht door hommels en bijen. En als je na de bloei de uitgebloeide bloeiaren terug knipt is de kans groot dat ze in de nazomer of herfst nog een nabloei geeft (op het moment van schrijven – 25 oktober – bloeit ze hier wederom, zelfs nadat ik haar toch flink heb uitgeput door eerst zoveel mogelijk zaden te laten rijpen).

Makkelijk om zelf weer zaden van te oogsten.

p.s.: de naamgeving van deze Mauretiana is wel een ‘dingetje’: als je googelt vind je haar ook onder Malva sylvestris mauritania, Malva sylvestris mauritanica, Malva sylvestris mauretanica, allemaal namen voor dezelfde plant.