Monarda

Monarda citriodora

Een groep planten waar ook flink wat winterharde vaste planten tussen zitten, wie kent ze niet; bekende Cultivars als Monarda Camebridge Scarlet, Croftway Pink en noem ze maar op, er bestaan tientallen kleinere en grotere cultivars.

Toch bevat deze groep planten ook wat leuke éénjarigen (eigenlijk vaste planten maar niet betrouwbaar winterhard en prima als éénjarige te zaaien).

Ik heb er 2 geteeld; de Monarda astromontana en de Monarda citriodora. beiden zijn vrij gemakkelijk te zaaien, in maart bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen anderhalve week.

Je kunt ze uitplanten vanaf begin tot half mei (wanneer de kans op vorst voorbij is), geef ze een zonnig plekje en niet te natte grond.

Het zijn planten die lang bloeien (van begin juli tot in de herfst) en veel insecten trekken. De Monarda astromontana wordt niet voor niets ook wel “Bee’s Favourite” genoemd.

Beide planten verschillen flink van elkaar (zie ook de foto’s). De Monarda citriodora (foto bovenaan de pagina) lijkt qua bloemvorm het meest op de bekende vaste plant Monarda, heeft ook de mooi gekleurde schutbladeren die de bekende vaste plant Monarda ook heeft (in dit geval paars).

En ze is trouwens ook eetbaar – je kunt er lekkere thee van maken.

Monarda astromontana

De Monarda astromontana (foto) heeft heel andere bloempjes; langwerpige aartjes heel kleine lilaroze bloempjes, waardoor ze op mij veel meer overkomt als een Agastache dan als een Monarda.

Het blad geurt heerlijk, beetje kruidig, ook wat citrus.

Ik zou me voor kunnen stellen dat de Monarda astromontana ooit nog wel eens van naam gaat veranderen (ik zie op internet nu al Monarda astromontana staan met daarachter “synoniem Agastache austromontana”. De Monarda citriodora werd hier zo’n 80 cm hoog, de Monarda astromontana (in een ander jaar) zo’n 55 cm hoog.

Monarda citriodora plant
Monarda citriodora op 15-10-16, nog steeds in bloei