Nemophila

Nemophila maculata is een eenjarige, lage plant (en daardoor ook zeer geschikt voor in pot).

Bloeit niet heel lang (maar nog wel een week of 7 tot 8 hoor, in de maanden juni en juli).

En ook om die laatste eigenschap erg leuk in pot (want als de planten eind juli zijn uitgebloeid kun je de planten verwijderen en de pot gebruiken voor wat anders).

De bloempjes zijn als kleine schilderijtjes; zuiver wit, met op elk bloemblaadje een dunne blauwpaarse nerftekening en een blauwpaarse vlek aan het einde van het bloemblaadje. Elke bloem is identiek, nooit zonder tekening, of met minder of meer vlekken, allemaal hetzelfde.

En het is ook niet zo’n wonder dat ze niet tot ver in de herfst kan bloeien, als je naar de laatste foto kijkt – zo enorm rijk bloeide ze dus hier – ik zeg erbij dat de foto echt niet is bewerkt, want dat zou je bijna denken :-).

Het blad is licht frisgroen, de planten worden niet hoger dan 25 centimeter en groeien meer breeduit.

Zaai haar in maart of april voor, bij 18 tot 22 graden kiemen de zaden binnen 1 tot 2 weken. Plant uit wanneer de zaailingen groot genoeg zijn, vanaf begin mei, op een zonnig plekje.

Naast deze Nemophila maculata is er ook nog een Nemophila menziesii, en ook dat zijn lage planten die niet heel lang maar zeer rijk bloeien.

Ik heb een paar jaar geleden de Nemophila menziesii Penny Black gezaaid, zie foto’s hieronder. Ook mooi. Maar als ik heel eerlijk ben vind ik de bloempjes wel erg klein, bijna te klein om goed op te vallen tussen het frisgroene blad. Maar dat is mijn mening, mijn voorkeur ligt bij de  maculata, maar er zullen zeker ook veel mensen zijn die de menziesii mooier vinden.

Nemophila maculata zaailing (in de regen)
Nemophila maculata
Nemophila maculata, bloeit niet heel lang maar wel enorm rijk
Nemophila menziesii Penny Black
Nemophila menziesii Penny Black

2 reacties op Nemophila

Lourens 28 mei 2020 om 07:39

Ik ben op zoek naar nemophila maculata en nemophila menienzii.

Groeten lourens

Ruud & Diana 28 mei 2020 om 08:25

Hallo Lourens,
Ik ben maar een hobbyist die over tuinieren schrijf hoor, maar als je googelt op beide namen + erachter het woord zaden, dan vind je letterlijk tientallen aanbieders van deze twee bekende soorten, en je kunt ze zelfs ook in wat grotere tuincentra kopen.
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief