Nolana paradoxa

Vrolijke, lage eenjarige. Door haar kruipende/hangende groeiwijze zeer geschikt voor potten en bakken, maar ook gewoon prima voor vooraan in de border.

De hoogte is zelfs in bloei niet veel hoger dan zo’n 25 centimeter. Bloeit rijk, van ongeveer eind juni tot eind augustus (afhankelijk van zaaitijd en weersomstandigheden).

De zaden kiemen snel en de zaailingen groeien gestaag, maar kunnen niet goed tegen kou; zaai ze daarom niet al te vroeg. Ik zaai ze rond half tot eind maart voor, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 2 weken. Plant de zaailingen uit na 12 mei (IJsheiligen), en geef ze een zo zonnig mogelijk plekje.

Ze houdt van een losse, voedzame, humusrijke grond en die mag zeker niet te nat zijn (nog een voordeel bij de teelt in pot). Bloeit met ongeveer 5 centimeter grote hemelsblauwe bloemen met een witte ring en een geel hart.

Gemakkelijk en voldoende zaden van te oogsten, de ‘doosjes’ ontwikkelen zich vanaf eind zomer en de kleine bruine zaden kunnen daar makkelijk uit ‘gefrommeld’ worden.

Mijn favorieten: ik heb een paar jaar geleden eens een Nolana paradoxa Blue Bird gehad, maar die leek toch niet anders dan de soort Nolana paradoxa. Er zijn nog wel witte en wat meer lilapaarse rassen maar die heb ik zelf nog nooit gehad, ik heb zelf alleen ervaring met de blauwe vorm. Ik heb wel ook de Nolana humifusa geteeld, ook erg mooi, een wat kruipende/hangende groeiwijze, en met kleinere bloemen in een lilapaarse kleur, bloeide hier niet heel rijk maar wel lang.

Nolana paradoxa
Nolana paradoxa
Nolana humifusa
Nolana humifusa

2 reacties op Nolana paradoxa

Gerrit en Esther van der velde 18 januari 2021 om 09:17

Ik heb het zaad van Nolana paradoxa net binnen en ga deze dit jaar proberen. Nu zie ik dat je ook Nolana paradoxa hebt. Enig idee waar dit zaad verkrijgbaar is?

Ruud & Diana 20 januari 2021 om 10:21

Hallo Gerrit en Esther,
Je noemt 2 keer de Nolana paradoxa, zou het kunnen zijn dat je wilt weten waar je zaden van de Nolana humifusa kunt kopen? Ik kocht ze zelf hier: bij Silene
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief