Persicaria orientalis

Synoniem: Polygonum orientale

Al jaren één van mijn favorieten. En dat komt goed uit want ik hoef haar al jaren niet meer zelf te zaaien, ze komt elk jaar via spontane zaailingen die ik rond april vind, terug in mijn tuin, zachte of strenge of natte winter, maakt allemaal niets uit.

Niet lastig, de zaailingen zijn gemakkelijk te herkennen (zie onderaan deze pagina) en te verplanten, wat je niet hoeft schoffel je gewoon onder (of je geeft ze weg, elk jaar staan hier altijd wel wat mensen de zaailingen die ik zelf niet hoef met een schepje weg te halen voor hun eigen tuin 🙂

Als je haar voor de eerste keer zaait heb je er wellicht nog wel wat moeite mee; ze houdt van een koudeperiode en sterk wisselende temperaturen bij de kieming. Zonder dat kiemt ze echt niet, ik heb nog nooit gehoord dat de zaden gewoon bij kamertemperatuur kiemen.

Zaai haar dus vooral vroeg en koud; ergens tussen eind november en half januari, gewoon buiten in potjes. Of in een kasje of platte bak; daarin kan het overdag in de zon eind februari al ruim 20 graden worden terwijl het ‘s nachts dan net zo koud is als buiten.

De zaden kiemen dan ergens in maart of april, afhankelijk van grondtemperatuur (na een koude of juist een zachte winter).

Dat zaaien en kiemen is dan ook gelijk haar enige nadeel want verder is ze echt probleemloos en een geweldige plant in je tuin.

Als de zaden eenmaal gekiemd zijn kun je de zaailingen uitplanten, liefst op een zonnig plekje. En daar groeit ze zo snel dat je haar amper bij kunt houden. Geef haar dan ook wel wat voeding en zorg voor voldoende vocht want dat heeft ze nodig om rond eind juli al zo’n 2 meter hoog te zijn (in de herfst is dat nog wel zo’n 70-80 cm hoger).

De planten beginnen rond juli ook te bloeien, en die bloei gaat door tot heel ver in de herfst, zolang het maar niet echt vriest.

Ze bloeit met felroze bloem in hangende aartjes. En die aren worden alsmaar langer en gaan meer en meer hangen naarmate ze langer bloeit; de Engelse naam voor deze plant is dan ook “Kiss-Me-Over-The-Garden-Gate, waaruit je ook al af kunt lezen dat ze hoog wordt en in hangende aren bloeit.

Een paar jaar geleden (na een koele, natte zomer maar warme herfst) bloeide de plant hier in de achtertuin half december (!) nog steeds, in januari was het met de vorst dan wel snel over met de planten, maar ze blijft één van de weinige planten die zo groot wordt in 1 jaar, en zo mooi en lang bloeit.

Gemakkelijk zaden van te oogsten. Je ziet de rijpe zaden niet, die zitten verscholen tussen de nog steeds bloeiende aren. Pak voorzichtig zo’n bloeiaar vast en wrijf er zachtjes met je hand over. De rijpe zaden vallen tussen de bloeiende bloempjes in je andere hand (de bloeiaar bloeit dus verder gewoon door). De zaden zijn vrij groot en zwart en zitten vaak nog half in zachtroze hoesjes die er na het drogen vanaf kunt wrijven.

Polygonum orientale
Polygonum orièntale 2
Spontaan gekiemde Persicaria-zaailingen na de winter
Abonneer
Laat het weten als er
guest

28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Truus Kuiper

Hallo Diana,
Ben ook dol op deze plant maar er is lastig aan te komen, zeker in coronatijd.
Zou het kunnen dat je me wat plantjes stuurt, of afhalen misschien? (woon in Groningen)
Zou er erg blij mee zijn.
groeten,
Truus Kuiper
Winsum gr.

Ruud & Diana

Hallo Truus,
Ik vrees dat ik in Spijkenisse woon, veel te ver weg om zaailingen op te komen halen, en ik vrees dat ze te klein zijn om te kunnen versturen.
Ik hoop dat iemand die ook in Groningen woont je vraag leest en zoveel zaailingen in de tuin heeft dat je er daar wat mag gaan halen!
groetjes,
Diana

Ria Snijders

Hallo Truus en Diana,

Ik heb wat zaailingen van de Persicaria in de tuin, maar ik kan ook best een stuk van de plant missen. Ik woon in Wildervank. Dus als dat in de buurt is……
Wellicht wil Diana mijn mailadres aan je doorgeven, dan kun je eventueel contact met mij opnemen.

Met vriendelijke groet,
Ria Snijders

Ruud & Diana

Hallo Ria,
Wat leuk, en wat aardig van je!
Ik ga jullie samen even mailen.
groetjes,
Diana

M.Beekhuus@home.nl

Hallo Ria, heb je dit jaar ook zaailingen van de pesicaria kiss me over the garden gate. Kan ze nergens bemachtigen. Zou ze uit Wildervank kunnen halen. Groet Maartje Beekhuis

Ria Snijders

Hallo Maartje,

Helaas was het een misverstand, ik heb slechts de “gewone” persicaria. Dus ik kan je niet helpen, sorry!
Succes met verder zoeken.

Met vriendelijke groet,
Ria

Truus Kuiper

Goedemorgen Diana en Ria,
Wat geweldig dat jullie allebei de moeite nemen om iemand blij te maken!
Ik wil Ria, heel graag gebruik maken van je aanbod en heb het ritje er zonder meer voor over.
Misschien wil Diana mijn mailadres naar je sturen zodat we kunnen afspreken wanneer ik langs kom.
Dames allebei hartelijk dank!
groeten,
Truus Kuiper.

Truus Kuiper

PS: Ik heb het nog even nagekeken, de naam Persicaria “kiss me over the garden gate” wordt vooral in Engeland gebruikt en is hetzelfde als Persicaria orientale.

Mariska

Beste Ria Snijders,

Ik woon niet zo ver bij je vandaan en zou ook dolgraag wat van je “ Kiss me over the garden gate” plantjes krijgen. Als je tenminste nog iets over hebt. Diana, zou je mijn mailadres ook met Ria willen delen zodat we contact kunnen leggen?
Wat leuk zo zeg 😉

Ruud & Diana

Hallo Mariska,
Ik heb je mailadres doorgestuurd.
groetjes,
Diana

Aukje

Voor een ieder die in Friesland woont of west-Groningen, ik heb er net een paar van marktplaats gekocht, niet duur. Zolang de voorraad strekt, omdat het iemand is die bloemen als hobby opkweekt, hier de link: https://www.marktplaats.nl/a/tuin-en-terras/bloemen-en-planten/m1548197683-kusje-over-de-schutting-3-voor-2-50.html?c=3c1f5dcc18d02a99040ca8de656940d2&previousPage=lr

Groet, Aukje

Sofie van Crimpen

Dag Diana, dit jaar heb ik ze voor het eerst gezaaid en ze kiemen! Dus dat is al leuk. Nu vroeg ik me wel af wat voor breedte/ plantafstand je aanhoud als je een plekje zoekt in de tuin. Gaan ze vooral omhoog of hebben de planten er omheen toch van te leiden als ze te dichtbij staan? Groetjes Sofie

Sophia

Hallo Diana,

Ik heb een kleine tuin en rondom aan drie kanten op 5 plaatsen in oktober deze Polygonum gezaaid. Op een plaats zuid/oost (van de zes plaatsen op alle windrichtingen behalve noord) is het zaad na de winter (die niets voorstelde) gekiemd. Laat daar nu struiken voorstaan en het gekiemde zaad krijgt s’ochtends alleen van 10 tot half 11 direct zonlicht. Nu staan de plantjes (die al de eerste echte blaadjes hebben, al een maand lang onveranderlijk op vijf cm (niet hoger) te kijken en ze doen lijkt mij, helemaal niets. Ze groeien overigens voor een stenen kolom, houdt warmte vast? Plantjes verhuizen naar zonniger oorden?

Ruud & Diana

Hallo Sophia,
Ook hier groeien weer overal Polygonum-zaailingen en ook hier hebben ze lang stil gestaan. Maar het zijn echte sprinters, ik zag deze week dat er ineens wat meer groei in zit, ze zijn hier (op een zonnige plek in de volle grond) nu zo’n 8 tot 10 centimeter groot. De grond is nog lang in het voorjaar koud en de droogte heeft ook niet meegeholpen. Maar ik verwacht dat ze in de komende 2 tot 3 weken ineens heel snel gaan groeien en over een maand al een meter hoog zijn. Maar dan moeten uiteraard de omstandigheden goed zijn (ze groeien vanzelf naar boven, naar het licht, dus lichte schaduw is niet erg maar ze moeten wel voldoende ruimte, vocht en voeding krijgen om te kunnen groeien).
Het is altijd handig om een paar zaailingen een ander plekje te geven (met een groot kluitje en de eerste tijd ruim water geven), je kunt dan zelf ook zien waar ze het beste naar haar zin heeft en je kunt nooit genoeg Polygonum in je tuin hebben 🙂
groetjes,
Diana

Nelleke

Ik gaf dochter een paar wortelknollen en die doen het ook prima in haar tuin. Wanneer iemand interesse heeft stuur ik het op tegen verzendkosten.

Ria

Nelleke, bedoel je echt de Persicaria orientalis? Voor zover ik weet heeft die geen wortelknollen, het is een 1-jarige plant die zich naar hartenlust uitzaait, zodat je nooit zonder plantjes zit.
Misschien ben je in de war met een van de vele soorten Persicaria amplexicaulis, die maakt inderdaad dikke wortelstokken.

Groetjes,
Ria

Nelleke

Ai sorry voor de verwarring. Het is de duizendknoop ik heb de hoge en de lage in roze.
Ben er heel tevreden mee.

Annelies

Beste Nelleke,

Mocht je ze nog hebben, dan ben ik wel geinteresseerd. In zowel hoge als lage duizendknoop. Groet, Annelies

Jantine

Hi hi. Wat fijn een pagina over deze plant.
Ik heb ze ook gezaaid (maart in kweekbakken) en (januari buiten directe grond) maar er komt nog niets.
Is het mogelijk dat ik wat stekjes van u kan overnemen?

Ruud & Diana

Hallo Jantine,
Het klinkt alsof je het helemaal goed hebt gedaan hoor. Maar de grond is nog erg koud, ik heb hier ook nog geen zaailingen gezien (ik zaai haar al jaren niet meer, ze komt altijd wel ergens in de tuin op, vrij massaal ook :-).
Ik verwacht de eerste zaailingen weer rond half tot eind april te zien. En ik denk dat ze dan bij jou ook boven komen, die je in januari zaaide geef ik flink meer kans dan de zaden die je in maart zaaide. Ik zou zelf de zaaisels die je in maart van deze plant zaaide vandaag nog buiten zetten, er komen wat koude nachten aan en daar zal ze blij mee zijn.
Ik heb dus helaas geen zaailingen voor je, want ook hier zijn ze nog niet boven de grond gekomen, maar dat is echt prima hoor, ze komen echt nog wel.
groetjes,
Diana

Irene Teitler

Die “kiss-me-over-the-garden” zou geweldig staan in mijn wilde tuin. Het is nu al eind in mei. Heb je al/nog zaailingen dan houd ik mij aanbevolen. Ik ben morgen in Meeden, bij Foltz. Is in buurt van Winschoten. Zou ik dan langs kunnen komen?
Groet,
Irene Teitler

Ruud & Diana

Hallo Irene,
Ria bleek de vaste plant Persicaria te hebben en niet deze Persicaria orientalis (zie de berichten hierboven).
Ik hoop dat iemand anders je aan zaailingen kan helpen. Ik ga wel je telefoonnummer en mailadres uit je berichtje halen want die gegevens op internet laten staan is niet veilig. Ik zie je mailadres in de administratie, als iemand zaailingen voor je heeft kan ik jullie dus met elkaar in contact brengen.
groetjes,
Diana

Frank

Hoi RenD,
even een vraagje over ‘ buiten in potjes’ Wat voor potjes bedoel je? Dichte van glas of iets, of open kweekbakjes met gaatjes erin om vocht eruit te kunnen laten gaan?

Moet het droog staan? Moet je nog vocht/water geven?

Het zaaien e.d. is voor mij nog helemaal nieuw.
Ik heb een soort kasje/koude bak met kunst glazen deksel. Als ik het daarin zet, moet de deksel dan dicht of op een kier. In de zon of juist niet?

Er staan nu een paar bakjes met Zonnehoed zaailingen in om te kijken of die nog op komen.

Bedankt alvast en groetjes!
Frank

P.s. is er niet een forum voor dit soort vragen/zaken?

Ruud & Diana

Hallo Frank,
Met potjes bedoel ik plantpotjes, je noemt ze zelf kweekbakjes (ze zijn vaak rond of vierkant, mijn favoriete maat is 9 centimeter want dat is groot genoeg, en ze hebben afwateringsgaatjes onderin en vooral dat laatste is inderdaad heel belangrijk).
Bij deze Persicaria zet je het potje of de potjes buiten en dan hoef je er tot de kieming niet naar om te kijken. Geef ze 1 keer water (bij het zaaien) en daarna is het juist goed als ze een keer bevriezen, ze veel regen krijgen, dan weer eens een periode van droogte zodat ze alle winterweersomstandigheden meemaken – dat zorgt ervoor dat de zaden waarschijnlijk rond april (afhankelijk van de temperatuur) kiemen. En vanaf dat moment wordt het uiteraard wel belangrijk dat je de zaailingen water geeft bij droogte, je kunt ze dan ook wat voeding geven voor de groei, en je mag ze uitplanten wanneer ze groot genoeg zijn.
Als je de potjes met zaaisels in een kasje zet zul je natuurlijk zelf wel water moeten geven, want er kan geen regen of sneeuw op vallen. Het mag in de zon (des te sneller stijgt de temperatuur in het kasje maar zul je dus ook het water geven extra goed in de gaten moeten houden). Ik zou de bovenkant op een kiertje zetten, zo kan er frisse lucht in en uit, is de kans op schimmel wat kleiner en kan de bak in de avond en nacht extra snel afkoelen (zodat de temperaturen van hoog op een zonnige dag naar laag in de avond en nacht kunnen gaan). Ik heb meer over koudekiemers geschreven op deze pagina: Bijzondere kiemers. En misschien heb je ook nog iets aan deze pagina: Algemene informatie over zaaien. Je vindt daar tips m.b.t. potgrond, potjes, wanneer zaaien, water geven, uitplanten, etc..
Echinacea (zonnehoed) houdt inderdaad ook van een koudeperiode maar ik heb zeker ook wel gezien dat de zaden gewoon bij kamertemperatuur kiemden (bij heel verse zaden).
Ik hoop dat je hier verder mee kunt! Ik ken zelf wel het moestuinforum maar ik ken geen forum dat over de siertuin gaat, misschien heeft iemand anders die dit leest nog een tip voor je.
groetjes,
Diana

Joyce

Hallo Diana,
Ook ik heb een vraag aan je (als we jou toch niet hadden haha).
Begin november had ik deze Persicaria buiten in een pot gezaaid, maar zie nu dat er al verschillende ontkiemd zijn.
Lijkt mij wel erg vroeg, vraag me dus af of ze eventuele nachtvorst overleven.
Mijn vraag is dus ook kan ik ze met een gerust hart buiten laten, of moet ik ze bij vorst naar binnen halen.

Vriendelijke groet Joyce

Ruud & Diana

Hallo Joyce,
Ja, dat is best vroeg, normaal gesproken kiemen ze hier niet voor eind maart of begin april. Ze kunnen best wat kou verdragen en zullen wat nachtvorst best overleven, maar het kan ook nog strenger dan één of enkele graden gaan vriezen. Als je ze toch in een pot hebt staan is het wellicht handig om die bij koude nachten te verzetten naar een schuur, garage of beschut tegen het huis, of er wat vliesdoek over te spannen. Ik zou ze niet in huis zetten (tenzij je er een heel koele plaats voor hebt) want dan krijg je een groeispurt die je niet wilt (nu ze zo vroeg zijn gekiemd zullen ze extra langzaam moeten groeien zodat ze niet te vroeg te groot worden en daardoor bevattelijker zijn voor bijvoorbeeld een late nachtvorst).
groetjes,
Diana

marjan

Hallo Diana, wat is jouw ervaring wat betreft slakkenvraat bij aan de jonge plantjes van deze persicaria?
En heb je tips, om dit te voorkomen?
Groet,
Marjan

Ruud & Diana

Hallo Marjan,
Het is misschien heel vreemd maar ik zie altijd iets opvallends: als ik Persicaria voorzaai (in de late herfst of winter, buiten of in de koude kas) en de zaailingen in het voorjaar uitplant, dan worden die zeker door slakken belaagd. Tegelijkertijd kiemen en groeien hier ondertussen duizenden zaailingen vanaf ongeveer half april in de tuin en die worden met rust gelaten. Een verklaring zou kunnen zijn dat de voorgezaaide plantjes wellicht iets malser van blad zijn, of iets zwakker door alle hulp bij het kiemen (in potgrond, een beetje beschermd), en dat dat slakken lokt. Spontaan gezaaide zaailingen in de tuin hoeven we dus nooit te beschermen maar eventueel voorgezaaide zaailingen wel. En omdat er elk jaar zoveel zaailingen kiemen zaai ik haar nooit meer voor maar vertrouw ik er maar op dat ze zich uitzaait (ook vorig jaar na -20 graden).
Mogelijke manieren om slakkenvraat tegen te gaan is het plaatsen van een cloche over de zaailingen tot ze wat groter zijn (als de jonge plantjes eenmaal 25 centimeter hoog zijn, verliezen de slakken hun interesse). Of een bordje met droge kattenbrokjes (vinden slakken heerlijk, als je het in de avondschemer neerzet komen ze snel en massaal op het bordje af en kun je een half uurtje later de slakken makkelijk verzamelen en wegbrengen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief