Petunia axillaris

Mooie eenjarige met zuiver witte bloemen en een lange bloei. Duidelijk een andere species (soort) dan de hybride Petunia’s die je vaak in tuincentra ziet.

Deze axillaris is veel sterker (in onze tuin in ieder geval want bloeit zowel rijk als heel lang (tot eind september), in tegenstelling tot de hybride Petunia’s die hier nog wel eens last hebben van de vette klei of teveel regen, etc.. Dat deert deze Petunia axillaris allemaal niet, bloeit gewoon door, ondanks de droogte in de zomer en de natte periode in september.

Ze geeft ook een meer natuurlijke uitstraling dan de Petunia hybriden (hoewel ik ook die mooi vind hoor, maar gewoon anders). De zuiver witte bloemen zijn een fractie kleiner en hebben zo meer ruimte om langs de stengel te groeien, geeft een wat luchtiger effect.

En dat terwijl ze niet hoger wordt dan zo’n 35 tot 40 centimeter. Het blad is lichtgroen van kleur.

Zaai haar begin maart voor, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 2 tot 3 weken. Plant de zaailingen vanaf begin mei uit, op een zonnig plekje. Ongetwijfeld ook leuk in een pot op een zonnig terras, door lage vorm, en de fris witte en lange bloei. De bloemen zijn zo’n 4 centimeter groot.

Heel gemakkelijk zelf zaden van te oogsten. Na de bloei worden de lichtbruine conische rechtopstaande vruchtjes gevormd, als ze helemaal droog en dor zijn gaan ze aan de bovenkant  iets open staan. Je kunt dan heel gemakkelijk het hoesje plukken en leeg strooien in je hand. De zaden zijn zeer klein, en heel donkerbruin van kleur. Bewaar ze koel en droog en donker tot het zaaien het jaar erop. Kiemvermogen ongeveer 4 jaar.

Laat een reactie achter.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief