Petunia

Overbekende eenjarige met opvallend gekleurde bloemen. Bloeit niet eens zo heel lang (hier dit jaar in de maanden juni, juli en augustus) maar zo enorm rijk dat het een prachtige blikvanger in onze tuin was.

Er zijn heel veel rassen, heel veel F1-hybrides, kleinbloemig, grootbloemig, hangend, staand, in zo ongeveer alle kleuren die je kunt bedenken, en ook in heel veel dubbele kleuren (strepen, spikkels, randjes in contrasterende kleur, etc.). Vaak koop je deze Cultivars als perkplant in tuincentra, maar je kunt ze zeker dus ook prima zelf zaaien.

Zaai haar begin maart voor, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 2 tot 3 weken. Plant de zaailingen vanaf half mei (IJsheiligen)uit, op een zonnig plekje. Ook erg mooi in pot trouwens, bedenk alleen wel dat de planten slecht tegen droogte kunnen en je moet dan dus wel regelmatig water geven.

De enige Cultivar die ik tot nu toe zaaide is de Vintage Rose (maar zeker niet de laatste want ook in de zaaiwereld neemt het aantal mooie Cultivars, al dan niet F1-hybride) snel toe, ik ga zeker vaker zaden van mooie Petunia-cultivars kopen en zaaien).

De Vintage Rose-planten worden zo’n 30 centimeter hoog, lagen en hingen hier een beetje over de rand van de verhoogde baak heen waar ze in stond, waardoor ze uiteindelijk wel zo’n 45 centimeter breed werd. Extra mooi dat de hele plant werd bedekt door de ruim 4 centimeter grote bloemen.

De bloemkleur is heel lastig te omschrijven, het heeft iets ‘Oud Engels’, rose maar dan oudrose, lilapaars maar dan vintage paars, geel maar dan vergeeld geel, allemaal op een crème ondergrond. De foto’s (gemaakt in zon, bovenaan de pagina) en later in de middag in de schaduw, zie foto hieronder, laten de kleuren het best zien.

petunia-vintage-rose