Proboscidea louisianica

Proboscidea louisianica fragrans

Mooie plant, maar ook een lastige plant, ik moet eerlijk zijn 🙂

Het zaaien lukt hier nog prima, zaai haar in maart voor, bij kamertemperatuur en zeker niet in te natte grond (gebruik ook een met brekerzand verluchtigde potgrond). Dan kiemen de zaden binnen 2 tot 3 weken.

De zaailingen moeten tot mei binnen blijven want de planten kunnen geen vorst verdragen, temperaturen van minder dan 8 graden zorgen er zelfs al voor dat blad vergeelt en de planten het overduidelijk moeilijk hebben in ons natte, koele klimaat.

Vanaf half mei (IJsheiligen) mogen de planten dus naar buiten, op een zonnig en beschut plekje in niet te natte grond. Daar maakt de plant dan vrij grote bladeren die zachtgroen zijn, maar met wat wolligs/grijzigs, en vanaf juli (tot de herfst) komen op korte steeltjes de zeer bijzondere bloemen – bijna als orchideeën zo mooi (zie foto). De enige keer dat het me gelukt is haar volwassen en in bloei te krijgen was in een mooie zomer en bij de teelt in een pot.

De keren dat ik haar in de volle grond teelde begaf de plant het, door kou, kletsnatte vette kleigrond. Etc. Dus; beter voor zandgrond, warmere zomers dan hier aan de kust, maar eigenlijk het allermeest geschikt dus voor in pot (want in een pot wordt het zo nat als je zelf wilt, een pot warmt makkelijk op in de zon, een pot kun je het beste plekje in je tuin geven, je kunt een met brekerzand verluchtigde potgrond gebruiken, voeding geven wanneer nodig, etc.).

Op zich wel makkelijk zaden van te oogsten (de zaden zijn bruinzwart en vrij groot), maar in een natte zomer en herfst heb ik hier al 2 keer meegemaakt dat de zaden niet wilden rijpen, voor het oogsten van zaden dus vooral vroeg zaaien, zodat je al flinke planten hebt in mei, en hopen op een mooie zomer en herfst.