Ptilotus exaltatus

Ptilotus exaltatus

Erg mooie éénjarige maar wel met gebruiksaanwijzing. Ze komt oorspronkelijk uit Australie, dat verklaart al dat ze heel veel warmte en een niet te natte grond wil.

Zaai haar op tijd (begin maart), en warm, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 3 weken. De zaailingen mogen na half mei (IJsheiligen) pas worden uitgeplant, op het zonnigste en meest beschutte plekje dat je kunt vinden.

Hier heb ik haar in de volle grond geplant maar dat was geen goed idee; de planten bloeiden wel maar hadden duidelijk te lijden van de natte grond en in september begaven ze het al volledig – als ik haar nog eens zaai, dan ga ik haar zeker niet meer in de volle grond telen maar in een pot (die kun je warm zetten, een luchtig potgrond/brekerzandmengsel geven, droog onder een afdakje zetten in een natte week, etc.).

Bovendien worden de planten ook maar 35 cm hoog, dus is de teelt in een pot sowieso een goede keus. Ze bloeide hier in juli en augustus, de bloemen zijn prachtig (zie foto, vergelijkbaar met een soort minikerstboompje in een zilvergrijze kleur met felroze topjes :-).

Maar kijkend naar de zeer dunne buisbloempjes kun je je ook gelijk afvragen wie haar zou kunnen bestuiven; welk insect pas daarin? In Nederland dus blijkbaar geen enkel insekt want ik heb hier helaas ook geen zaden kunnen oogsten (al kan dat ook hebben gelegen aan de slechte gezondheid van de plant in het najaar, in te natte grond). Ik heb ergens eens gelezen dat ze bevrucht wordt door kolibri’s, of dat werkelijk ook zo is weet ik niet.