Ratibida columnifera

Vaste plant die in Nederland als éénjarige wordt geteeld.

Zaai haar begin maart, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 2 weken. De zaailingen mogen vanaf begin mei buiten worden uitgeplant, mits ze groot genoeg zijn.

Geef ze een plekje in de volle zon en het liefst niet te natte grond. Hier werden de planten uiteindelijk zo’n 100 cm groot, de ijle bloeistengels konden zo af en toe wel omvallen na een regenbui of na flink wat wind (kan overigens ook te maken hebben met onze natte, rijke, vette klei – dat heeft haar misschien hoger gemaakt dan dat het hoort).

Toch wellicht handig om de planten tussen andere planten te zetten zodat die haar een beetje overeind houden.

De planten bloeien van juli tot in september, zoals gezegd op dunne, ijle stengels verschijnen de rode bloemen met terug gevouwen bloemblaadjes, een mooi geel randje om de bloem, en het karakteristieke dikke donkerbruine hart dat zeker 2-3 cm lang is en rechtop staat (en waar de speciesnaam ‘columnifera” ongetwijfeld op slaat).

Gemakkelijk zelf zaden van te oogsten (door het dikke rechtopstaande hart na de bloei te laten drogen, laten ‘verkruimelen’ tussen duim en wijsvinger, je krijgt dan donkerbruin kaf en ertussen de langwerpige donkerbruine tot zwarte zaden).

Op deze foto zie je links onderin een uitgebloeide bloem, voor de oogst van zaden laat je die zitten tot het donkerbruin en droog is en het ‘uit elkaar valt als je er met duim en wijsvinger over wrijft)

Laat een reactie achter.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!