Salvia

Salvia coccinea Forest Fire
Salvia coccinea Forest Fire

 

Het geslacht Salvia bevat een zeer grote hoeveelheid planten, slechts een klein deel daarvan is eenjarig (of als eenjarige te telen), en dat is dan nog steeds toch best nog aardig wat.

Ik noem de soorten die ik zelf heb geteeld hier maar bij elkaar, er zijn flinke verschillen maar uiteindelijk is het zaaien en de verzorging toch zo ongeveer hetzelfde.

Salvia’s zijn warmteminnende en vochthatende planten. Zaai de eenjarige Salvia’s rond maart, bij kamertemperatuur. Gebruik potgrond die je met 1/4e tot 1/5e deel brekerzand en/of wat perliet of vermiculiet luchtiger maakt. Zaai niet te nat en zaai zeker niet te diep (dek de zaden af met slechts een dun laagje zand of vermiculiet, liever niet met grond, want grond is te donker, ademt niet en blijft lang nat). De meeste Salvia’s kiemen op deze manier binnen 1 tot 2 weken.

Salvia subrotunda
Salvia subrotunda

 

Plant de zaailingen uit vanaf half mei, de eenjarige Salvia’s kunnen niet tegen vorst, en geef ze een zonnig en beschut plekje in niet te natte en rijke grond. Om die reden ook zeer geschikt voor in pot of een verhoogde bak. Dan bloeien de planten vaak vanaf half juli tot in de herfst. Naast de mooie bloei hebben Salvia’s nog meer voordelen; vaak is het blad zeer geurig, kruidig, en ze trekken bijna allemaal veel bestuivers.

De soorten en rassen die ik heb geteeld:

  • Salvia coccinea: rijkbloeiende planten van zo’n 45 cm hoog, ook geschikt voor potten en bakken. Bloeit lang; van eind juni tot in de herfst, bij de eerst nachtvorst begeven de planten het. Ik ken de rassen Snownymph (wit), Coral Nymph (zalmroze), Brenthurst (zalmoranje), Lady in Red (helderrood, de rijkst bloeiende van het rijtje) en Forest Fire (helderrood maar dan met donkere stengels (de mooiste, naar mijn mening). Waardevolle en makkelijk te telen planten. Op de foto’s hieronder Salvia coccinea Forest Fire

 

Op de foto hieronder Salvia patens Lavender Lady.

Salvia patens Lavender Lady

 

  • Savia patens: bekende Salvia, eigenlijk een vaste plant maar niet betrouwbaar winterhard en daarom als eenjarige geteeld, en dat gaat prima. De planten worden zo’n 70-90 cm hoog en bloeien van half juli tot in de herfst met voor Salviabegrippen behoorlijk grote lipbloemen. De meest bekende rassen zijn Royal Blue (koningsblauw), Camebridge Blue (lichter blauw), Chilcombe (lila), Lavender Lady (lila, lijkt veel op Chilcombe), Camebridge White (zuiver wit), White Trophy (wit, lijkt identiek aan Camebridge White), Pink Ice (heel licht roze), en Rose (iets meer roze dan de Pink Ice). Allemaal eigenlijk wel erg mooi 🙂
Salvia roemeriana
Salvia roemeriana

 

  • Salvia roemeriana: lijkt behoorlijk veel op de Salvia coccinea (roodbloeiend maar nu zo’n 40 cm hoog), maar hier wilde ze het maar niet haar zin hebben, kan slechter tegen de natte grond, tegen het koele zomerweer, in alles doet de coccinea het hier beter dan de roemeriana. Toch wellicht eens het proberen waard, en dan in pot, of op zandgrond. Voor zover ik weet zijn er geen rassen in andere kleuren, ik ken alleen deze soort.

Salvia splendens Blue Ribbon

 

  • Salvia splendens: de overbekende perkplantjes van 30 cm hoog met felrode lipbloemen, vaak met namen als Sint Jans Vuur, etc.. Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik vind ze gewoon niet mooi (vreemd, want ik houd heel erg van de kleur rood), maar echt niet. Dat geldt echter niet voor de andere rassen in deze groep, zoals Salsa Purple (donkerpaars), Sangria (wit met rood), Peach (roze), Blue Ribbon (zachtblauw met lavendelblauw, foto hierboven), die vind ik dan wel weer heel mooi! Waarschijnlijk door de andere kleur en vaak dikkere bloeistengel. Bloeit van half juli tot de herfst (mits je de uitgebloeide bloeistengels wegknipt).
Salvia splendens Giant Form
Salvia spendens Giant: een soort van oervorm van de hierboven genoemde splendens

 

  • Salvia splendens Giant: lijkt ook echt op de bekende Sint Jans Vuur maar dan in een reuzenvorm, en dan ook echt reuze; hier werd ze zo’n 150 cm hoog en dan is het natuurlijk een geweldige plant; groot, grote felrode lipbloemen in grote aren, rijkbloeiend, langbloeiend (van eind juli tot ver in de herfst). Geweldige planten, opvallend, warm, zomers, maar helaas lastig zaden van te oogsten en dus ook lastig zaden van te vinden. Ik ken alleen deze rode vorm maar er schijn ook een roze ras te bestaan (onder de naam Peach).
Salvia coccinea Coral Numph; ook erg mooi, en lang bloeiend, en veel bestuivers aantrekkend

 

  • Salvia subrotunda (foto als 2e op deze pagina): nog een rode Salvia. Hier werd ze zo’n 100 cm hoog, de felrode, bijna wollige lipbloemen zitten langs ranke bloeistengels die wat donkerder van kleur zijn, geeft een mooi contrast. Niet zeer rijk bloeiend, maar wel opvallend door de kleur en ook zeer langbloeiend (van half juli tot in november, mits het weer dat toelaat). Omdat ze wel wat lijkt op Salvia coccinea maar wat lastiger te vinden en te telen is, gaat mijn voorkeur uit naar de in alles wat makkelijkere Salvia coccinea.

Salvia urica

 

  • Salvia urica (foto hierboven): hoge planten (175 cm) krijgen heel kleine maar felblauwe bloempjes, bloeit zeer rijk en ook weer van juli tot ver in de herfst. Ook deze Salvia vind ik zeer de moeite waard, ook omdat ze een beetje meer achterin de border past en toch heel lang bloeit.

Daarnaast zijn er nog de meest bekende eenjarige Salvia’s: Salvia viridis, Salvia horminum en Salvia farinacea, maar aangezien ik die alle drie nog nooit heb geteeld kan ik daar niets over vertellen….

Salvia coccinea Brenthurst
Salvia coccinea Brenthurst

 

Salvia coccinea Brenthurst plant
Salvia coccinea Brenthurst plant

 

Salvia coccinea Forest Fire plant
Salvia coccinea Forest Fire plant