Scabiosa

Eigenlijk zijn dit geen éénjarigen maar vaste planten. Maar helaas zijn ze niet goed winterhard in Nederland. Gelukkig zijn ze prima als éénjarige te zaaien. Er zijn wat verschillende soorten zoals Scabiosa caucasica, Scabiosa atropurpurea, Scabiosa columbaria, etc.. De Scabiosa atropurpurea is trouwens wel een eenjarige plant.

De Scabiosa caucasica zou volgens bronnen op internet winterhard zijn maar er heeft hier nog nooit een cultivars van deze species een winter overleefd. De enige Scabiosa’s die hier echt de winter hebben overleefd zijn de Scabiosa ochroleuca en de Scabiosa columbaria.

Het zaaien heeft wel wat aandacht nodig, deze plant houdt van wat koude en wisselende temperaturen rond de kieming. Ik zaaide hier zelf begin februari de Scabiosa columbaria Barocca op zolder, bij een raam dat op een kier stond. Dus vorst kreeg ze niet maar de temperatuur bij het openstaande raam kon wel varieren van ongeveer 15 graden op een zonnige dag tot maar een graad of 5 in de nacht. En de zaden kiemden zo prima, binnen een week of 3.

Ik heb dezelfde soort echter het jaar erop weer gezaaid, nu bij kamertemperatuur, en kiemde ze ook, maar eerlijk gezegd kiemden er wel minder zaden dan toen ik haar in relatieve kou zaaide. Houd er in ieder geval rekening mee met zaaien, wellicht kun je je kansen wat spreiden en de zaden verdelen en op verschillende manieren zaaien.

In april mogen de zaailingen (mits al een beetje van formaat) naar de koude kas, als je die hebt (en anders alvast een beetje afharden door ze overdag buiten te zetten en in de avond naar binnen te halen).

Uiteindelijk mogen ze eind april buiten op een zonnig plekje uitgeplant. Daar maken de planten fris groen blad en worden zo’n 40 tot 80 centimeter hoog (afhankelijk van soort en ras). Van eind juni tot in september verschijnen boven het loof de bloemen;

Verwijder uitgebloeide bloempjes voor langere bloei en een wat nettere plant. Maar laat aan het einde van het seizoen wat uitgebloeide bloemen zitten; als die dor, droog en makkelijk uit elkaar te halen zijn, zijn ze rijp. Wrijf ze tussen duim en wijsvinger tot je soort ‘spinnetjes’ hebt; een bolletje met daaraan 4 uitstekende ‘pootjes’, en dat is dan een zaadje, voor nieuwe planten in het jaar erop.

De soorten/rassen die ik heb geteeld:

  • Scabiosa causasica Stäfa, erg mooi, hemelsblauw, grote bloemen. Zou winterhard zijn maar heeft hier toch de winter niet overleefd. Dus maar een nieuwe plant gekocht, en ook die heeft de winter niet overleefd. En toen gaf ik het op 🙂 .
  • Scabiosa atropurpurea Burgundy Wine, met mooie bordeauxrode bloemen die bij het verbloeien steeds lichter van kleur worden. De Scabiosa atropurpurea is een echt eenjarige plant, het heeft dus geen zin om die te proberen over te houden
  • Scabiosa atropurpurea Black Knight; prachtige, zeer donker paarsbruine grote fluweelachtige bloemen met kleine helderwitte meeldraden, eenjarig, 80 centimeter hoog, prachtig!
  • Scabiosa atropurpurea Barocca, een lager soort, in bloei niet hoger dan zo’n 30 centimeter. Met opvallend en duidelijk ‘anders’blad, lichtgroen en fijn ingesneden, en met zeer donkere bloemen (diepdonkerpaars)
  • Scabiosa columbaria (lilapaarse bloemen, die overleefde hier de winter wel een keer)
Scabiosa atropurpurea Black Knight in knop
Scabiosa atropurpurea Black Knight
Scabiosa atropurpurea Barocca
Scabiosa atropurpurea Burgundy Wine
Scabiosa atropurpurea Black Knight
Scabiosa Miss Haversham
Scabiosa columbaria
Scabiosa atropurpurea Black Knight met Tagetes patula Burning Embers

 

1 reacties op Scabiosa

Ingeborg 9 juni 2020 om 08:09

Bij mij (in Den Haag) is uit een mengsel Scabiosa atropurpurea de witte overgebleven.
Dat is al eerder een jaar gebeurd. Blijft ook heel lang doorbloeien.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!