Silene oculata

Silene oculata Dazzling Scarlet

Vrolijke éénjarige. Er bestaan ook vaste planten Silene, ook die hebben bijna dezelfde kleine, delicate bloempjes op steeltjes, maar de meeste species zijn dan wel wat steviger.

De éénjarige Silene maakt niet veel blad, alleen dicht bij de grond wat heldergroene langwerpige blaadjes, alle energie gaat naar 50 cm hoge steeltjes met daarop de kleine maar opvallende bloempjes.

Hier vallen de wiebelige steeltjes soms wel om, zeker met de altijd stevige wind hier aan de kust. Wellicht heeft ze er op lichtere grond en met minder wind minder last van, maar voor alle zekerheid toch maar een beetje tussen andere planten in zetten, als steun, en dat werkt ook hier dan best goed.

Zaai haar rond eind maart/begin april voor, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 2 weken. De zaailingen groeien snel.

Silene Peachblossom

Plant de zaailingen uit wanneer ze groot genoeg zijn, vanaf begin mei, moet wel echt op een zonnige plaats. Ze bloeit dan zo’n 6 tot 8 weken lang in juni en juli, niet zo heel lang maar wel heel vrolijk en uitbundig.

Mijn favorieten: ik heb tot nu toe alleen de Silene oculata Dazzling Scarlet geteeld (en die is erg zomers en vrolijk, met wiebelende fel rozerode bloempjes (foto bovenaan de pagina). In 2012 en 2013 heb ik de Silene pendula Peach Blossom gezaaid, die blijft duidelijk lager en meer compact. Erg mooi, maar wel gevoelig voor omstandigheden.

Hier stond ze in 2012 in de volkstuin, in een slechte zomer en dus teveel regen gingen de planten na een zeer overdadige bloei al vroeg dood. In 2013 had ik haar in een verhoogde bak en daar had ze het duidelijk beter naar haar zin. Bloeide toen een week of 7 lang zeer overdadig. Door de relatief korte bloei en haar voorkeur voor een droge niet te zware grond natuurlijk extra geschikt voor de teelt in pot (waarin ze niet te nat staat en die je na de bloei makkelijk kunt herbeplanten).

Silene Peach Blossom plant

Gemakkelijk zaden van te oogsten, na de bloei blijft er een klein bijna ovaal bolletje over, laat dat aan de plant drogen tot het broos is en je het voorzichtig kapot kunt knijpen, de kleine zwarte zaadjes vallen er dan zo uit.