Silene

Vrolijke eenjarige. Er bestaan ook vaste planten Silene, ook die hebben bijna dezelfde kleine, delicate bloempjes op steeltjes, maar de meeste species zijn dan wel wat steviger.

Ik ken zelf 2 eenjarige Silenesoorten: Silene oculata en Silene pendula. De pendula maak een kleine plant, dichtbij de grond (leuk in potten en verhoogde bakken)! Ze bloeit zeer rijk. De Silene oculata heeft een meer natuurlijke uitstraling, wordt wat hoger, en bloeit op 50 centimeter hoge steeltjes, met kleine maar opvallende bloempjes.

Hier vallen de wiebelige steeltjes van de oculata soms wel om, zeker met de altijd stevige wind hier aan de kust. Wellicht heeft ze er op lichtere grond en met minder wind minder last van, maar voor alle zekerheid toch maar een beetje tussen andere planten in zetten, als steun, en dat werkt ook hier dan best goed. De lage pendula heeft daar geen last van, deed het hier erg leuk in een verhoogde bak. Zie de foto’s voor de verschillen.

Zaai Silene tussen eind maart en begin mei voor, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 2 weken. De zaailingen groeien snel.

Plant de zaailingen uit wanneer ze groot genoeg zijn, vanaf begin mei, op een zonnig plekje. Ze bloeien dan van eind juni tot in augustus, de oculata lijkt iets langer te bloeien dan de pendula (maar die maakt het ruimschoots goed door de zeer rijke bloei).

Mijn favorieten: Silene oculata Dazzling Scarlet geteeld (en die is erg zomers en vrolijk, met wiebelende fel rozerode bloempjes op 50 centimeter hoge steeltjes). En Silene pendula Peach Blossom (blijft duidelijk lager en meer compact, erg mooi maar doordat ze zo laag is was ze hier gevoelig voor natte koude grond in regenachtige periodes en deed ze het beduidend beter in een verhoogde bak (of pot).

Gemakkelijk zaden van te oogsten, na de bloei blijft er een klein bijna ovaal bolletje over, laat dat aan de plant drogen tot het broos is en je het voorzichtig kapot kunt knijpen, de kleine zwarte zaadjes vallen er dan zo uit.

Silene oculata Dazzling Scarlet
Silene oculata Dazzling Scarlet
Silene pendula Peach Blossom

 

Laat een reactie achter.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!