Silene

Vrolijke eenjarige. Er bestaan ook vaste planten Silene, ook die hebben bijna dezelfde kleine, delicate bloempjes op steeltjes, maar de meeste species zijn dan wel wat steviger.

Ik ken zelf 2 eenjarige Silenesoorten: Silene oculata en Silene pendula. De pendula maak een kleine plant, dichtbij de grond (leuk in potten en verhoogde bakken)! Ze bloeit zeer rijk. De Silene oculata heeft een meer natuurlijke uitstraling, wordt wat hoger, en bloeit op 50 centimeter hoge steeltjes, met kleine maar opvallende bloempjes.

Hier vallen de wiebelige steeltjes van de oculata soms wel om, zeker met de altijd stevige wind hier aan de kust. Wellicht heeft ze er op lichtere grond en met minder wind minder last van, maar voor alle zekerheid toch maar een beetje tussen andere planten in zetten, als steun, en dat werkt ook hier dan best goed. De lage pendula heeft daar geen last van, deed het hier erg leuk in een verhoogde bak. Zie de foto’s voor de verschillen.

Zaai Silene tussen eind maart en begin mei voor, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 2 weken. De zaailingen groeien snel.

Plant de zaailingen uit wanneer ze groot genoeg zijn, vanaf begin mei, op een zonnig plekje. Ze bloeien dan van eind juni tot in augustus, de oculata lijkt iets langer te bloeien dan de pendula (maar die maakt het ruimschoots goed door de zeer rijke bloei).

Mijn favorieten: Silene oculata Dazzling Scarlet geteeld (en die is erg zomers en vrolijk, met wiebelende fel rozerode bloempjes op 50 centimeter hoge steeltjes). En Silene pendula Peach Blossom (blijft duidelijk lager en meer compact, erg mooi maar doordat ze zo laag is was ze hier gevoelig voor natte koude grond in regenachtige periodes en deed ze het beduidend beter in een verhoogde bak (of pot).

Gemakkelijk zaden van te oogsten, na de bloei blijft er een klein bijna ovaal bolletje over, laat dat aan de plant drogen tot het broos is en je het voorzichtig kapot kunt knijpen, de kleine zwarte zaadjes vallen er dan zo uit.

Silene oculata Dazzling Scarlet
Silene oculata Dazzling Scarlet
Silene pendula Peach Blossom
Juist uitgeplante zaailingen van Silene oculata

4 reacties op Silene

Camie 29 januari 2021 om 22:30

Hi,waar kan ik de zaden kopen van de Silene Coeli-rosa “dazzling scarlet”?

Ruud & Diana 30 januari 2021 om 09:44

Hallo Camie,
Het is niet Silene coeli-rosa Dazzling Scarlet maar Silene oculata Dazzling Scarlet, en als je op de juiste naam googelt vind je haar bijvoorbeeld hier: Gärtnerei Staudenfan
groetjes,
Diana

José Leijten 5 maart 2021 om 19:02

Ik zie dat jij zo even een zaadwinkel in Duitsland uit je mouw schudt.
Ik wilde vorige week zaden bestellen bij Thompson and Morgan in Engeland, maar die lieten mij weten door de “ omstandigheden in Engeland” , lees: Brexit , geen zaden of planten meer te leveren buiten het Verenigd Koninkrijk .
Andere zaadleveranciers vinden dus. Vreeken als verzendwinkel is voor mij ook afgevallen. Hij heeft veel zaden die ik graag wil, maar die zijn nooit op voorraad. Ik heb al een paar jaren zaden eind juli of augustus thuis gekregen terwijl ik die uiterlijk eind april nodig had om te zaaien.

Heb jij een lijst met webwinkels waar je zaden bestellen kunt Diana? In Nederland en daarbuiten?

Ruud & Diana 5 maart 2021 om 20:50

Hallo José,
Niet ´uit mijn mouw geschud´ hoor, maar vooral met veel dank aan reacties van mensen op dit blog over de Brexit en zaden kopen heb ik een aantal leuke adressen van zadenwebshops gevonden. Ik heb er ondertussen een pagina over gemaakt, met lijstjes met webwinkels: Mijn favoriete links / Moestuinzaden. De pagina is nog groeiende, ik heb deze week nog 2 tips van mensen gehad en de lijst weer aangevuld. Ik hoop dat je via die weg een leuke zadenwebshop kunt vinden! Lees daar vooral ook even de reacties, dan zie je over welke adressen mensen wel of niet tevreden zijn.
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief