Solanum aviculare

Erg mooie grote éénjarige die wat mij betreft alles heeft: mooi blad, mooie bloemen, mooie vruchten, dus de hele lente, zomer en herfst op verschillende manieren plezier van deze planten.

Zaai haar wel op tijd, zo rond eind februari, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 2 tot 3 weken. De zaailingen moeten wel tot begin mei binnen blijven (of half april als tussenstap naar de koude kas, dat kan natuurlijk ook). Maar plant ze pas uit rond IJsheiligen (12 mei).

Geef haar een zonnig en beschut plekje. Hier werd ze op onze voedzame grond zeker 175 cm hoog, de stelen zijn donkerpaars van kleur, in combinatie met de bladeren die donkergroen en groot en ingesneden zijn, erg mooi. Vanaf juli komen daartussen dan ook nog de trosjes met ruim 3 cm grote dieppaarse bloempjes met een geel hartje.

Die bloei gaat door tot in oktober, maar vanaf ongeveer eind augustus zijn de eerste uitgebloeide bloempjes ondertussen een soort besachtige vruchten geworden; ze rijpen van groen via geel naar geeloranje.

Niet eetbaar want giftig, pas dus op met kinderen!! Maar wel erg leuk en vrolijk tussen die donkergroene bladeren en ook nog steeds paarse bloempjes.

Ze blijft dus bloeien terwijl er ook al vruchten zijn gevormd (wat zeker niet bij elke plant zo is, denk aan de Lathyrus odoratus die stopt met bloeien wanneer de zaden worden gevormd en rijpen).

Zo’n geeloranje vruchtje kun je plukken en in een zeefje met water spoelen en wrijven tot je de bruine kleine zaden overhoudt, en die droog je dan natuurlijk nog een paar dagen voor het verpakken en opbrengen voor het zaaien het jaar erop.

Laat een reactie achter.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!