Thunbergia alata

Thunbergia alata Blushing Susie“Suzanne met de mooie ogen”, deze Nederlandse naam zegt mensen vast veel meer. In dat geval is Suzanne oranje, maar er bestaan ook witte, abrikooskleurige, gele en bonte Suzanne’s 🙂

Zaai haar in maart, bij kamertemperatuur (liefst nog iets warmer en in niet te natte grond) kiemen de vrij grote zaden binnen 2 tot 3 weken. De zaailingen mogen half mei (na IJsheiligen) worden uitgeplant, op een zonnig, warm en beschut plekje. En bij een stuk gaas of ander klimrek, dan kan deze klimplant wel tot zo’n 150-160 cm hoogte klimmen.

Mijn ervaring is dat deze slingerplant het veel beter in een pot doet: een pot warmt veel gemakkelijker op, de potgrond is ideaal, je kunt bijmesten wat je wilt, de grond blijft nooit lang nat, etc., allemaal voordelen voor een plant die graag in voedzame losse grond op een warme plek groeit.

Thunbergia alata Blushing Susie 2

Kies uiteraard wel een wat grotere maat pot, en zet er 3 stokken als een ‘wigwam’ is waar de planten langs kunnen slingeren. Bloeit van eind juli tot in de herfst met oranje bloemen met een zwart hartje (het zwarte oog).

Naast de genoemde oranje, witte en gele Suzanne is er ook nog de Blushing Susie (ik heb haar trouwens ook eens gehad onder de naam African Sunset, dat was precies dezelfde kleur, vorm, etc.), een geweldig mooie kleurenmix van oudroze, zalm en crème. Helaas, dacht ik, bloeit minder rijk en is duidelijk wat zwakker. Maar sinds ik haar in pot teelde ben ik er veel positiever over; bloeide hier uitbundig, werd in pot zo’n 180 centimeter hoog, de bloei hield aan tot in september.

Thunbergia alata Blushing Susie