Tinantia erecta

Niet heel bekende maar toch leuke éénjarige (eigenlijk niet winterharde vaste plant die als éénjarige gezaaid wordt).

Zaai haar vanaf half maart (maar kan ook nog prima in de hele maand april), bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen anderhalve week. Je mag de zaailingen begin mei uitplanten, wanneer de kans op nachtvorst heel klein is geworden. Geef haar een plekje in de zon of eventueel halfschaduw.

De planten bloeien en groeien de hele zomer en herfst door. Hier stond ze in een verhoogde bak in de halfschaduw (bij gebrek aan beter), maar zelfs daar deed ze het prima. De plant maakt zachtgroen, bijna een beetje blauwig grijsgroen blad en was 40 cm hoog toen ze in juli begon te bloeien.

De bloempjes zijn maar klein maar opvallend door de lilapaarse kleur in combinatie met de gele meeldraden en het zacht blauwig grijsgroene blad. De bloempjes hangen naar beneden, en dat zal er dan ook de oorzaak van zijn dat de plant in het Nederlands ‘Weduwentranen’ wordt genoemd.

Elke keer verschijnen er nieuwe bloempjes en tegelijkertijd groeit de plant mee. Rond oktober was de plant bijna een meter hoog en bloeide nog steeds. Bij de eerste koude nacht zakte de plant ineen. Maar rond april het jaar erop vond ik zo links en rechts wat zaailingen, de zaden zijn blijkbaar beter bestand tegen koude dan de plant zelf. Zaait zich dus prettig en bescheiden uit.

Tinantia erecta (oude foto)

 

Laat een reactie achter.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!