Groenlof

Ik vond groenlof vroeger niet lekker (misschien is vies een beter woord). Het was dan ook al weer jaren geleden dat ik haar voor het laatst teelde. In mijn herinnering was groenlof vooral heel erg bitter. En omdat het blad zacht is proefde ik die bittere smaak nog heviger (want ik vind witlof wel lekker, rauw en dus lekker knapperig). Sommige mensen proeven bitter meer en heviger, misschien hoor ik daarbij.

Hoe dan ook, na misschien wel 12 of 15 jaar ‘groenlofloos’ te hebben getuinierd besloot ik in 2020 om toch weer eens een poging te wagen, op aanraden van mensen die onderaan deze pagina leuke reacties gaven en meldden dat groenlof wel echt lekker is. En het viel me 100% mee! Ze gaat waarschijnlijk niet mijn favoriete groente worden maar ik vond het zeker best lekker. Misschien is mijn smaak wat veranderd, maar de kans is ook groot dat de groenlof die we nu telen wat minder bitter is dan de groenlof van vroeger (zoals moderne spruitjes ook een wat andere smaak hebben dan de spruitjes van vroeger). Ik teelde voor alle zekerheid wel een F1 hybride, het ras Virtus F1 (dat ook wat minder gevoelig is voor doorschieten en over een wat langere periode geoogst kan worden).

Op ons tuinbouwcomplex zag ik de afgelopen jaren zelden of nooit groenlof staan, ze is geen heel bekende en/of heel geliefde groente. Zoals met zoveel groenten had ik wel wat kroppen teveel staan, ik heb er wat aan tuinburen en -vrienden gegeven en ook zij waren positief verrast. Zo was ik nog fel anti-groenlof, en zo was ik groenlof aan het promoten :-). De moraal van het verhaal: probeer het vooral eens. Het is een groente die je eigenlijk nooit in winkels ziet en je dus vooral zelf moet telen om het eens te kunnen proeven. Denk een beetje aan de smaak van witlof maar dan in de structuur van andijvie en een beetje Chinese kool (de buitenste bladeren zijn zacht en de binnenste bladeren zijn bijna geel van kleur en knapperig).

Oh ja, ze wordt ook wel Suikerij of Suikerbrood genoemd (maar wie dat heeft verzonnen heeft niet heel goed geproefd :-)). In het buitenland kun je vaak zaden vinden onder de naam Pain de Sucre of Chicory (al vind je onder die naam zowel andijvie als witlof, roodlof – cichorei en groenlof).

Uitgeplante zaailingen van groenlof, je ziet dat ze gelijk al een draaiende krop maakt die verticaal groeit.

TEELTWIJZE / STANDPLAATS

Groenlof is op zich een redelijk gemakkelijk te telen groente maar je zaait haar alleen in de zomer omdat ze bij in het voorjaar snel doorschiet. Je zaait haar daarom in de zomer (na de langste dag in juni) en je oogst haar in de nazomer en herfst.

Ik zaai haar zelf bij voorkeur voor, in bijvoorbeeld een tray. Maar je kunt bijvoorbeeld ook breedwerpig in een bakje zaaien waarbij je later de zaailingen voorzichtig uitschept en afzonderlijk uitplant. Of je zaait op een zaaibed om ook dan de zaailingen na het kiemen voorzichtig te verplanten. De zaden kiemen bij een grondtemperatuur van ongeveer 18 tot 20 graden binnen 1 tot 2 weken. Bij een eventuele vruchtwisseling hoort ze in het vak van de bladgewassen en teel je haar niet voor of na witlof, cichorei en andijvie. Ze houdt van een plekje in de zon of halfschaduw.

GROND /BEMESTING

Groenlof doet het op alle grondsoorten goed, ze is niet erg veeleisend. Na de basisbehandeling van het onderwerken van rijpe stalmest en/of compost heeft ze niet veel nodig; je kunt haar wat koemestkorrels geven maar al te veel stikstof zorgt voor veel buitenblad en een slechte of losse kropvorming

Omdat je haar in de zomer zaait is ze vaak een ‘nateelt’ na de vroege oogst van andere groenten. Het is belangrijk om even na te denken na welke groenten je haar zaait en daar dan een eventuele bemesting enigszins op aan te passen. Bijvoorbeeld: als je groenlof na vroege uien plant hoef je niet of amper te bemesten maar als je groenlof na de oogst van vroege kool plant zul je wat meer voedingsstoffen moeten geven omdat kool relatief veel voedingsstoffen gebruikt.

RASSEN:

  • Elmo
  • Suikerij van Milaan
  • Uranus F1
  • Virtus F1
  • Vroege zelfsluitende
  • Zuckerhut

ZAAITABEL:

Groenlof tabel

TEELTZORGEN

Er zijn niet veel bijzonderheden. Naast de algemene zorgen als wieden en water geven bij droogte zijn er geen extra maatregelen te nemen. Dat water geven is uiteraard wel heel belangrijk want droogte zorg voor een grotere kans op doorschieten.

De teelt gaat vrij snel, ongeveer 10 weken na het zaaien kun je groenlof al oogsten. Ze verdraagt lichte vorst, daardoor kan het handig zijn om in de nazomer nog wat te zaaien voor een late oogst (en dat is uiteraard eventueel ook mogelijk onder glas).

OOGST EN BEWAREN

Je kunt een krop groenlof oogsten wanneer je wilt, maar ze is op haar best/grootst wanneer het buitenblad wat omvalt en de krop groenlof nog rechtop staat. Ik kon hier soms wel een krop oogsten waar we samen 2 dagen van konden eten: een krop kan wel zo’n 40 centimeter hoog worden en een diameter hebben van ruim 20 centimeter. De buitenste bladeren zijn groen en van binnen zitten de lichtgele bladeren dicht op elkaar gepakt. Beide zijn lekker. Je kunt groenlof rauw eten (bijvoorbeeld in salades of in een stamppot, een klein beetje vergelijkbaar met krulandijvie = friséesla). Maar je kunt groenlof ook stoven (zie de reacties onderaan deze pagina voor wat suggesties) en omdat het dan flink slinkt heb je uiteraard wel wat meer nodig dan wanneer je haar rauw eet.

Omdat groenlof wat vorst verdraagt laat je de planten in nazomer en herfst vooral staan en oogst je zo kort mogelijk voor je het wilt eten. De krop blijft (op een koele en donkere plaats) wel iets langer fris dan bijvoorbeeld een krop andijvie, maximaal enkele dagen.

Je ziet dat het buitenblad op de grond is gaan liggen en de krop dik en vol maar nog wel fris en groen wacht om te worden geoogst

ZAADTEELT

Voor de zaadteelt (uiteraard niet van F1-hybriden) zaai je in de vroege herfst onder koud glas. De jonge planten houd je in potten en mogen in de kas overwinteren. In maart plant je de jonge planten buiten uit. Zet een stok bij de plant want de bloeiende plant wordt behoorlijk groot (hoog en breed). De oogst van de zaden valt in de nazomer/vroege herfst. De zaden zijn ongeveer 3 jaar kiemkrachtig.

10 reacties op Groenlof

Marijke Drewes 28 februari 2020 om 11:06

Mijn ervaring met groenlof is, dat je het fijngesneden rauw eet. Als een salade met een appeltje erdoor bv. en wat mayo of dressing naar keuze. Ook kun je groenlof stamppot maken. Op de manier zoals je andijvie stamppot maakt.

Jan drewes 28 februari 2020 om 12:14

En daar kan ik het volledig mee eens zijn, want zoals zij het maakt is het verduveld lekker

Ruud & Diana 28 februari 2020 om 16:04

Hallo Marijke,
Nou, dat is ook toevallig! Ik heb juist een week of 4 een zakje groenlof-zaden gekocht. Om het ruim 20 jaar na mijn laatste ervaring toch weer eens te proberen. Omdat smaken uiteindelijk ook wel iets veranderen, ik lustte toen ook geen gorgonzola en nu wel 🙂 . Dankjewel voor de tips wat er mee te doen, ik ga ze komende zomer zaaien en zeker eens experimenteren met recepten. En mocht ik groenlof nog steeds veel te bitter vinden om te eten, dan lust Ruud het in ieder geval wel (maar hij was dus gewend om het gestoofd/gekookt te eten). Rauw klinkt veel lekkerder, zeker met spekjes erdoor in een stamppot of met bijvoorbeeld een appeltje erdoor in een salade.
groetjes,
Diana

Marijke 29 februari 2020 om 11:00

Hallo Diana,
Ja dat is heel toevallig. Leuk dat je het weer gaat proberen. De losse bladeren eten we niet, alleen de compacte binnen kant. Dat wordt stevig , en dan is het pas goed. Zo als een kool vouwen de bladeren om elkaar, en is dan licht geel, groen, dicht bij wortel wit van kleur. Groenlof laat ik lang in de tuin staan. Zelfs na een nachtvorst blijft het goed. Voor ons dus een lekkere winter rauwkost .
Groetjes Marijke

Ruud & Diana 1 maart 2020 om 09:42

Hallo Marijke,
Dankjewel voor de aanvullende informatie. Zie je, daar ging het 20 jaar geleden al mis want wij aten de hele groenlof, dus ook de buitenste bladeren 🙂 .
Ik had voor alle zekerheid al zaden van het ras Virtus F1 gekocht, omdat die hopelijk goed sluitende kroppen maakt. En mochten we het nu wel lekker vinden, dan ga ik ook zeker overwegen om er wellicht ook een paar in de kas te zaaien/planten voor late herfst- en winterteelt.
groetjes,
Diana

John Lambrichts 2 december 2020 om 15:12

Ja, groenlof is ook lekker als stampot, in dunne reepjes rauw door de puree en even heel kort laten doorstoven. Andijviestampot is de volgende dag slappe prut, groenlofstampot is de volgende dag nog knapperig (met spekjes, gefruite ui, knoflook, klont roomboter, kopje warme melk, peper en zout en vers geraspte nootmuskaat). Hou je niet van bitter, dan de buitenste bladeren verwijderen (hoe donkerder groen hoe bitterder), lichtgroene/gele bladeren zijn nauwelijks bitter.

John Lambrichts 18 april 2020 om 12:54

Groenlof……heerlijk. Inderdaad als stampot zoals van andijvie met spekjes. Wel doe ik er behalve 2/3 aardappelpuree en 1/3 pastinaak/knolselderie. Mijn favoriete groenlof-gerecht is echter:

GROENLOF/SUIKERBROOD MET ROOM EN PARMAZAANSE KAAS
Neem een of twee kroppen groenlof (het slinkt bij bereiden enorm).

Snij een stukje van de onderkant af en pluk alle bladeren los van de krop. Daarna wassen, laten uitlekken en drogen in de slacentrifuge of in een theedoek.
Snij de bladeren 1x in de lengte door of snij ze helemaal grof in reepjes.

Doe een flinke klont roomboter en scheut olijfolie in een grote koekenpan of nog beter een wok en roerbak de groenlof. Voeg alleen een beetje peper toe.
Doe alles in een ovenschaal. Waarschijnlijk dit in 2 of 3 keer doen, het volume is aanvankelijk groot maar slinkt enorm. Indien nodig nog wat extra roomboter en olijfolie toevoegen.

Warm de oven alvast op tot 200 graden.

Fruit in het restant gesmolten roomboter/olijfolie een of twee gesnipperde teentjes knoflook. Blus daarna af met een kopje slagroom en verdeel dit over de groenlof in de ovenschaal. Rasp er een flink laagje Parmazaanse kaas over heen. Zout is overbodig, Parmazaanse kaas is al zout.
Optioneel: klein beetje geraspte nootmuskaat en zwarte olijven.

Plaats de ovenschaal zo’n 15 tot 20 minuten in de oven totdat de bovenkant beetje bruin kleurt en karameliseert.

Optioneel: Strooi er voor opdienen een handje geroosterde pijnboompitten over heen en een beetje verse basilicum.

Heerlijk bij pasta.

Dit gerecht kan ook met witlof gemaakt worden, maar groenlof heeft meer smaak en behoudt een bite.

Ruud & Diana 19 april 2020 om 08:49

Hallo John,
Dankjewel voor het recept, klinkt makkelijk en toch erg lekker!
Ik ga dit zeker komende zomer/herfst eens proberen (mits de groenlof in onze tuin goed wil groeien, ik wacht nog 2 maandjes voor ik haar ga zaaien).
groetjes,
Diana

Monique vermeulen 25 augustus 2020 om 14:51

Hallo
Ik heb elk jaar groenlof in de tuin staan waar we zeker tot januari en februari van eten,mijn ervaring is als je het fijn snijd(het binnenste) en dan efkes 30 min in koud water zet,de meeste bitterheid eruit is,ik hou ook niet van die bittere smaak,maar zo is hij superlekker als slaatje,grts Monique.

Ruud & Diana 25 augustus 2020 om 17:40

Hallo Maonique,
Dankjewel voor de tip!! Er groeien hier nu 8 kroppen groenlof in de tuin, dus ik ga het weer eens proberen, ik ben erg benieuwd!
groetjes,
Diana


Laat een reactie achter aan Jan drewes

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief