Pluksla

Zie voor alle algemene informatie over sla, het zaaien, verzorgen, oogsten, etc. op de pagina van Kropsla. Hieronder vind je alleen de aanvullende informatie en de zaaitabel m.b.t. pluksla.

Pluksla is duidelijk anders dan de overbekende kropsla, krulsla, eikenbladsla, etc.. Ze is wel sla (kropsla heeft de Latijnse naam Lactuca sativa, pluksla heeft de Latijnse naam Lactuca sativa var. crispa), ze vormt echter geen krop maar maakt in een rij kleine plantjes met losse bladeren die je jong plukt. De blaadjes zijn zacht van smaak en extra zacht van structuur, geschikt voor alle bereidingen en gerechten waar je ook ‘gewone’ kropsla in kunt gebruiken. En ze heeft 3 bijzondere en heel aantrekkelijke eigenschappen:

  • Ze kan heel goed tegen kou, in de kas kan ze vorst tot -10 graden verdragen (buiten ook maar dan zijn factoren als snijdende oostenwind of hagel of sneeuw ook belangrijk). Om die reden kan ze ook in het najaar gezaaid worden, en ook in de vroege lente.
  • Ze schiet niet snel door en kan ook in de late lente en in de zomer gezaaid worden.
  • Ze groeit door: als je het hart van de plantjes intact laat kun je in principe maandenlang blaadjes van dezelfde planten blijven oogsten (mits ze voldoende voeding en vocht krijgen).
Pluksla Amerikaanse Roodrand

Al met al betekent dit dat wij fan zijn van pluksla en elk jaar wel een paar keer een rijtje zaaien, zowel buiten als in de kas.

Er zijn slechts 2 rassen (al zeker 20 jaar, ik zie in catalogi en webwinkels nooit een ras afvallen of toegevoegd worden):

  • Amerikaanse roodrand (groene blaadjes met een vleugje rood)
  • Australische gele (met fel geelgroen blad)

Beiden hebben dezelfde vorm, structuur, etc., het enige verschil is de kleur (en zoals je op de foto’s ziet is de Amerikaanse Roodrand niet echt rood, het gaat echt om niet veel meer dan een vleugje rood langs de randen).

Pluksla Amerikaanse Roodrand
Pluksla Amerikaanse Roodrand

Wij zaaien pluksla vrijwel elk jaar in september in de kas: de grond is dan nog warm en de zaden kiemen vaak al binnen een week. We kunnen er dan tot in maart van oogsten. Soms zaaien we eind januari ook nog een rijtje in de kas; het kiemen duurt wat langer maar we kunnen er dan vaak van begin maart van oogsten (tot de planten plaats moeten maken voor de tomaten en paprika’s).

Zaailingen van pluksla

Vanaf begin maart kun je pluksla ook buiten al zaaien. Je kunt er dan in principe het hele voorjaar en tot zelfs in de zomer van oogsten. Soms zaai ik pluksla ook in de nazomer in een mengsel met andere soorten die wat kou kunnen verdragen (bijvoorbeeld gemengd met rucola, tuinkers, radijs, bladbiet, mosterdblad, etc.), in zo’n gemengde bak of pot kan ik buiten de hele herfst en vaak ook nog een deel van de winter blaadjes oogsten voor een lekkere salade.

Een saladebak (in een speciekuip) met daarin ook pluksla, zie voor meer informatie: De saladekuip

Zijn er dan alleen maar voordelen? Ze heeft helaas 1 klein nadeel en dat is dat ze slecht te bewaren is. De extra malse blaadjes worden heel snel slap: eet ze vooral dezelfde dag of bewaar ze maximaal een dag in de koelkast (in een plastic zak of wat krantenpapier gewikkeld).

ZAAITABEL

Pluksla tabel

Nog even over de zaaitabel: zo wordt de zaaitijd officieel in catalogi en op zakjes zaden omschreven. Mijn ervaring is ondertussen dat je haar buiten van maart tot september kunt zaaien (en in de kas of platte bak of tunneltje dus vooral in het najaar en vroeg in het nieuwe jaar).

Trouwens: als planten doorschieten kun je er tot de bloei ook nog gewoon blaadjes van oogsten. Pas als de planten echt gaan bloeien wordt het blad slap en sterven de planten uiteindelijk af (en zaai je dus snel weer een nieuw rijtje).

Van doorgeschoten pluksla kun je nog steeds blaadjes oogsten/eten

In onze moestuin hebben we het geluk zoveel ruimte te hebben dat we kunnen kiezen welke leuke slasoorten we zouden willen zetten, als ik een kleine tuin of alleen een verhoogde bak zou hebben zou ik ongetwijfeld vooral pluksla zaaien (omdat je er zo lang van kunt oogsten en ze goed tegen kou kan).

Tot slot nog even een foto waarop je snijsla (vooraan) en pluksla (erachter) kunt zien: beide kunnen heel goed tegen kou, snijsla nog wat meer dan pluksla maar snijsla groeit niet weer aan. Allebei leuk, lekker en geschikt voor vrijwel het hele jaar.

15 reacties op Pluksla

Priscilla 25 maart 2020 om 21:05

Beste Diana, ik heb pluksla ‘Catalogna’ gekocht (Bolster biologisch zaad). Is dat een van de soorten die jij ook noemt? Kan ik die nu ook al buiten in de volle grond zaaien? Hoever moeten de zaden uit elkaar geplant worden? Is het aan te raden om met tussenpozen van een paar weken te zaaien zodat er langer geoogst kan worden?

Ruud & Diana 26 maart 2020 om 08:35

Hallo Priscilla,
Ik heb even op de naam gezocht en vond op meerdere pagina’s informatie. Het is geen pluksla zoals dit pluksla is, ik weet ook niet waarom het wel zo wordt genoemd want ze lijkt op de foto’s toch echt een soort kropje te vormen (als las ik dat je haar ook dichter op elkaar kunt zaaien en ze dan als pluksla geoogst kan worden. Echte pluksla maakt losse blaadjes die vanuit de grond komen. De Catalogna maakt een kropje, ze lijkt wel; wat op eikenbladla (maar dan dieper ingesneden). Echte pluksla is heel zacht van structuur en ik lees overal dat Catalogna juist stevige blaadjes geeft.

Ik zie op de website van De Bolster staan:
“Pluksla ‘Catalogna’ heeft lange, ingesneden en donker-groene bladeren. Wordt ook wel hertshoornbladsla genoemd. Dit ras is vroeg en schiet niet snel door. Ruim zaaien of planten, op 30 x 30 cm.
Oogst: Regelmatig plukken bevordert de doorgroei. TIP: ook geschikt als babyleaf (zaaiperiode: mei-augustus)!

Je kunt haar nu dus zaaien en als je dicht op elkaar in een rijtje zaait kun je het afknippen en als een soort pluksla/snijsla oogsten/eten
Maar je kunt haar ook nu zaaien, uitplanten op 30 x 30 cm en dan telkens de grootste bladeren oogsten en de rest door laten groeien, of de hele krop oogsten wanneer ze groot genoeg is.

groetjes,
Diana

Priscilla Van Veldhoven 27 maart 2020 om 17:48

Bedankt, wat jammer, ik dacht echte pluksla te hebben gekocht vanwege de naam op het zakje. Ik ga ze eerst voorzaaien onder koud hlas en plant daarna uit. Bedankt voor het advies!

Isabella 17 april 2020 om 08:23

Hallo,

Wat is de beste plaats om pluksla te planten?

Groetjes Isabella

P.S. wat een geweldige pagina!

Ruud & Diana 18 april 2020 om 08:37

Hallo Isabella,
In het voor/ en najaar is de beste plaats een zonnig plekje, maar vanaf nu tot in de zomer is een plekje in de halfschaduw wat beter (omdat ze in de warmste maanden in de halfschaduw wat minder snel doorschiet dan in de volle zon). En uiteraard is een luchtige maar vooral vocht vasthoudende grond ook belangrijk.
groetjes,
Diana

Christ'l 27 april 2020 om 17:09

Moet ik de plantjes dicht bij mekaar in volle grond planten of beetje plaats tussen laten? Ik heb kleine gezaaide scheutjes gekregen en wil ze nu in volle grond planten, vandaar mijn vraag.

Ruud & Diana 28 april 2020 om 09:10

Hallo Christel,
Je mag ze heel dicht bij elkaar zetten, op een afstand van ongeveer 2 centimeter van elkaar (ik zie dat het hierboven in de zaaitabel verkeerd staat).
Tussen 2 rijen hou ik een afstand van ongeveer 25 centimeter aan.
groetjes,
Diana

Marco 17 mei 2020 om 08:40

Beste Diana, hoe groot moeten de blaadjes van pluksla ongeveer zijn om ze te kunnen eten?

Ruud & Diana 17 mei 2020 om 09:04

Hallo Marco,
Je kunt pluksla oogsten wanneer je wilt. De blaadjes worden uiteindelijk wel ongeveer 20 x 5 centimeter hoog/breed, maar daar hoef je niet op te wachten. Je kunt in principe de blaadjes die je groot genoeg vindt oogsten, pluksla groeit daarna weer aan.
groetjes,
Diana

Dewitte nadia 5 juli 2020 om 09:10

Kan je pluksla ook in bakken in de serre plaatsen?
En met welke grond het best?

Ruud & Diana 5 juli 2020 om 09:55

Hallo Nadia,
Ja hoor, pluksla kan ook in een kas worden geteeld. Maar dat is nu niet een heel goede tijd, het is juli, we kunnen nog wel flink wat warmte verwachten en pluksla houdt juist van koel weer (in de hitte van de kas kan ze snel doorschieten, blad kan verbranden en ze kaan gaan smetten). Zaai haar vooral nu nog buiten en komend najaar in de kas, dan kun je er in de herfst en winter uit de kas van oogsten. Gewone tuingrond is prima voor pluksla en als je zo’n geprepareerde bak hebt kun je er moestuingrond of mix voor je moestuinbak of zo voor gebruiken, hier groeit ze in een verhoogde bak die we elk jaar aanvullen met compost en tuingrond.
groetjes,
Diana

Chi 5 juli 2020 om 12:32

Mijn sla groeit heel hard hoe kan ik het na het plukken het beste bewaren?

Ria 5 juli 2020 om 14:25

Hallo Chi,

Eigenlijk moet je pluksla op de dag dat je ze oogst gaan eten.
Maar misschien kun je de pluksla in een vochtig plastic zakje in de koelkast enkele dagen goed houden.

Succes ermee,
Ria

Jonas 23 april 2021 om 10:09

Beste Diana,
Is “Bionda a Foglia Riccia” geen pluksla ras? Heb dat nu net verkregen, maar zie het niet staan in jouw blog 🙁

Ruud & Diana 23 april 2021 om 10:37

Hallo Jonas,
Ik vrees dat ik geen encyclopedie ben, er bestaan van alle groenten zoveel rassen en er worden steeds nieuwe ontwikkeld. Die een nieuw pluksla-ras? Wie weet. Als ik niet weet welke Latijnse naam ze heeft kan ik er ook niet goed op reageren (zoals je op deze pagina kunt lezen moet er ‘crispa’ achter de naam staan). Ik heb even voor je gegoogeld en vooralsnog vind ik informatie die doet vermoeden dat je een Lollo bionda-achtige sla hebt. Dat zou betekenen dat je de sla los als krullige kropjes kunt telen. Maar zoals elke sla kun je ze ook dicht op elkaar in een rijtje zaaien en dan losse blaadjes oogsten (maar dan is het dus nog geen officiële pluksla). Maar pin me er niet op vast, daarvoor zou ik het zakje zaden moeten zien en ze zelf eerst eens moeten zaaien. Misschien kun je dat eens proberen: niet alleen een rijtje zaaien maar ook wat losse zaailingen op 30 centimeter van elkaar uitplanten en kijken of ze een kropje losbladige krullerige sla maakt. En dan hoor ik heel graag nog eens van je hoe dat afloopt!
groetjes,
Diana


Laat een antwoord achter aan Priscilla

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief