Savooikool

Savooikool

Savooikool behoort (samen met witte kool, rode kool en spitskool) tot de sluitkolen. Voor de algemene teeltaanwijzingen van sluitkolen in het algemeen (zaaien, planten, bodem, bemesting, etc.), zie het hoofdstuk Sluitkool

Hier vind je alleen nog wat aanvullende informatie m.b.t. savooikool, en uiteraard de zaaitabel en hopelijk in de toekomst nog wat recepten.

Overige bijzonderheden:

Savooikool is niet de bekendste sluitkool, je kunt haar wel vinden in winkels maar ik heb niet het idee dat ze nou heel geliefd is en veel gebruikt wordt.

En dat is heel jammer, want ze is (zeker uuit eigen teelt) erg lekker. Bovendien is het hier de sluitkool die het eigenlijk altijd het beste doet (op vette klei, blijkbaar vindt ze zware grond en zware bemesting erg prettig).

Ze is ook de meest winterharde van de sluitkolen, je kunt haar rustig nog een tijdje op het land laten staan als je haar nog niet wilt eten (pas wel op voor het barsten van volgroeide savooikolen in natte perioden).

Het blad van savooikool is gebobbeld en gekruld, daardoor is ze wat minder “vast” dan de andere sluitkolen. Desalniettemin is ze best lang houdbaar hoor, ze kan hier wel ruim een maand in de schuur liggen voor we haar eten. En anders vriezen we haar in, rauw gesneden, zoals boerenkool.

Ze is ook groot en zwaar, naast de witte kool is ze hier de groote en zwaarste kool (we kunnen hier samen echt geen hele savooikool op, daar kunnen we ruim 2 of 3 keer van eten).

Er zijn groene en gele rassen. Wij vinden beiden lekker, de gele soorten worden nog groter en zwaarder dan de groene rassen.

Savooikool Bloemendaalse Gele

We hebben niet echt favoriete rassen, alle soorten doen het hier best goed. Let bij je keuze op wat je wilt; want ook hier zijn er weer vroege en late rassen, grote en kleine, bewaarrassen, etc. Zelf vinden we “Zwijndrechtse Putjes” een prettig ras, maar ook wel eens de F1-hybride “Wirosa” geprobeerd met goede opbrengst en goede smaak. Vorig jaar eens de “Bloemendaalse gele” geprobeerd en die is ook erg lekker, foto rechts; kleine kooltjes, mooi, bijna geelgroen van kleur, en een wat zachtere structuur van het blad.

Soms weten mensen niet zo goed wat er met savooikool te doen is, maar wij gebruiken haar net als spitskool, ze is uiteraard wel stugger en heeft daardoor een langere kooktijd nodig maar is prima in stamppotten, stoofschotels, ovenschotels (lekker met kerrie!), etc. Zodra ik eens wat recepten heb verzameld zal ik die hier plaatsen.

Zaaitabel en Plantafstand:

Savooikool tabel

 


Recepten met savooikool: