Rabarber

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken over rabarber:

  • Latijnse naam:   Rheum rhabarbarum
  • Engelse naam:   Rhubarb
  • Duitse naam:     Rhabarber
  • Franse naam:     Rhubarbe

Rabarber is een mooie en winterharde vaste plant (niet wintergroen). Ze komt oorspronkelijk uit Azië. Je eet van deze plant de stelen, die zijn zuur van smaak en worden vooral gebruikt in moes, jam, taarten, etc.. Er wordt dus vaak iets zoets van gemaakt…..hoewel ik haar zelf ook erg lekker vind in een (hartig-zoete) chutney met rozijnen, knoflook, uien, kerrie, etc.), en google ook eens op een geweldige Surinaamse chutney van rabarber (maar zo pittig dat ik het sambal noem, zelf nog nooit gemaakt maar wel geproefd, heerlijk!).

Soms gaat de plant in het voorjaar bloeien (afhankelijk van het ras en van het weer); uiteraard kost dat de plant energie, en je wilt die energie vooral in de ontwikkeling en groei van sappige stelen laten steken. Dus knippen we de bloemknoppen in het voorjaar in een vroeg stadium al af (zodra je de bloeistengel ziet).

Deze bloemknoppen zijn trouwens eetbaar, ik heb ze zelf nog nooit geproefd maar een tuinvriendin wel en die vond ze wat zacht en vlak van smaak (volgens boeken een beetje bloemkoolachtig), zij vond het met een kaassausje best lekker.

Wel misschien leuk om nog te vermelden is deze tip die ik eens van iemand anders kreeg; rauwe rabarberstengels schillen en bestrooien met wat kruidenzout of chilizout en als snack eten; dat was bijzonder en best lekker!

PLANT

Ik vind haar zelf erg mooi: de plant maakt extreem groot donkergroen blad (afhankelijk van het ras) dat mooi over elkaar heen valt. Ze staat graag op een zonnig plekje, maar toch doet ze het in onze tuin ook prima op een licht beschaduwde plaats bij de slootkant. Die slootkant zorgt goed voor haar; de wortels kunnen zo wat makkelijker water vinden, en aan de hoeveelheid blad en stengels kun je al zien dat rabarber veel vocht nodig heeft.

Die wortel van rabarber is heel groot en dik, het lijkt wel een stuk hout met een mooie, bijna oranjebruine kleur. Je kunt met een spade de wortel in afzonderlijke stukken steken, en zo kun je haar het gemakkelijkst vermeerderen (dat doe je uiteraard wanneer de plant in rust is, bij voorkeur in november/december bij niet vriezend weer).

TEELTWIJZEN

Rabarber is niet zaadvast; zaden geven meerdere verschillen in planten. Dat is niet erg, eigenlijk is het wel leuk. Want je kunt meerdere planten opkweken uit zaden en dan de lekkerste, de zoetste (of noem je dat minst zure 🙂 ?) planten bewaren. Het is handig om te onthouden dat groener altijd zuurder is, en roder altijd zoeter.

Zelf vermeerderen we al jaren voor vrienden en kennissen en zo af en toe eens voor onszelf (voor vernieuwing) een plant die heel groot wordt en dikke, lange stelen geeft die rood met groen zijn en een zeer goede opbrengst geven. Op deze foto zie je die grote plant:

Tussen het blad zie je dikke stelen. Daarnaast hadden we een paar jaar geleden ook een veel rodere rabarber. Deze plant bleef klein, gaf dus ook veel minder opbrengst, maar deze rabarber had dieprode stelen, zelfs ook van binnen. Romig, bijna zoet van smaak, en deze rabarber gebruikten we vooral voor verse gerechten, taart, etc.. Dit is een foto van de rabarber zoals we die toen hadden:

Je ziet dat ze in alles, zowel blad als stelen, kleiner en dunner is.

Dit zijn dus de eigenschappen (over het algemeen, er zijn altijd uitzonderingen):

  • rood = zoetst = kleinst in plant en blad = minste opbrengst maar van de beste kwaliteit
  • groen = grootst, sterkst (ook het uitlopen na de winter in onze ervaring), beste opbrengst maar wel zuurder

Wij hebben nu nog maar 1 rabarberplant, de rode hebben we achtergelaten op de tuin die we weg hebben gedaan. En de grote plant hebben we aangehouden. Voor de enorme opbrengst, omdat ze prima van smaak is, en omdat we haar al ruim 25 jaar hebben (beetje nostalgie 🙂 ).

Als je van iemand een stuk wortel kunt krijgen van een plant die zich bewezen heeft (en qua smaak en opbrengst naar je wens is): vooral aannemen (want dan heb je ook eerder grote planten en dus oogstbare stelen dan wanneer je zaait. Als je haar wel eens wilt zaaien: doe dit dan in het vroege voorjaar binnenshuis.

Als je een stuk wortel kunt krijgen, deel en plant haar dan in het najaar; de planten zijn winterhard en hebben in de nog warme grond van de nazomer/herfst goede kans om aan te slaan, en geven (afhankelijk van de grootte van het stuk wortel) wellicht in het voorjaar erop al een kleine oogst.

Bij het planten van een stuk wortel zorg je dat het groot genoeg is en liefst meerdere groeipunten heeft. Graaf een gat, vul het met potgrond en plant dan de wortel, tot de groeipunten net onder de grond zitten (niet te diep dus). Zo eens in de 10 jaar kun je zelf ook eens je hele plant uit de grond halen, de wortel in stukken verdelen en een buitenste stuk wortel weer planten om zo te vernieuwen

ZAAITABEL

Rabarber tabel

BODEM / BEMESTING

Rabarber groeit het liefst in grond die veel humus bevat en daardoor zowel vocht vasthoudt bij droogte als vochtdoorlatend is in natte perioden. Zoals gezegd, wij planten de wortel in potgrond, dat vinden we zelf goed werken. Het is ons ooit aangeraden voor fruitbomen door een fruitbomenkweker – en ook bij bramen, bessen, etc. werkt dat heel goed – compost bevat niet veel voeding, bemeste tuinaarde is te scherp en kan de wortels ‘verbranden’, potgrond gaat hier gewoon prima.

Daarnaast krijgt de rabarberplant elk jaar in december (wanneer ze weer onder de grond is verdwenen) een dak van stro over zich. Dat geeft wat bescherming in de winter, zeker als het stro ook nog wat gaat composteren. En daardoor verbetert het ook de grond nog wat: als je het stro in maart van de plant haalt zodat die weer fris uit kan lopen kun je dat half gecomposteerde stro voorzichtig wat onderwerken en zo krijg je een mooie, humusrijke grond rond de plant. Pas op: gebruik geen verse mest met stro want vooral de urine in die mest is heel schadelijk voor de wortel.

Op de foto hieronder zie je plant die rond maart heel voorzichtig weer uitloopt en boven de grond komt

Vervolgens krijgt de plant hier in het voorjaar, als ze gaat groeien, nog een ruime hoeveelheid samengestelde organische meststof: je ziet aan de grootte van de plant en het grote blad al dat ze een hongerige plant is die wel ‘wat lust’.

TEELTZORGEN

In het begin moet je de grond tussen de planten nog wel onkruidvrij houden, later is de plant zo groot geworden dat ze de grond heel goed bedekt.

Zoals al eerder gezegd, knip de bloemstelen uit de plant als ze wil gaan bloeien, bloei kost energie en je wilt liever veel rabarberstelen dan rabarberbloemen. Neemt niet weg dat een grote, bloeiende rabarberplant wel erg mooi is!

En als je dan nog even wacht…….

OOGST / BEWAREN

Snijd de stelen niet af, er blijven zo stukjes steel achter die gaan rotten: rabarber ’trek je, Pak de steel met blad en al goed vast en trek er aan, een beetje naar beneden buigend; je moet er best een beetje kracht voor zetten hoor, ze komt dan met een soort ‘hieltje’ van de plant (zie foto bovenaan deze pagina).

Zelf snijden we dan wel gelijk het blad van de rabarberstelen af, zodat je alleen de volle steel mee naar huis neemt. We leggen de grote afgesneden rabarberbladeren nog wel eens op een vochtige plaats op de grond; slakken hebben de neiging om er onder te kruipen en zo kun je die gemakkelijk in de ochtend vangen. En anders houdt het onkruid in ieder geval tegen, houdt het de grond wat langer vochtig. En anders kun je er ook nog aftreksels van maken, tegen bijvoorbeeld luis of koolvlieg: Milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Eet het vooral niet zelf op, het is sowieso niet lekker maar ook nog licht giftig omdat het veel oxaalzuur bevat.

FORCEREN

Wat minder bekend is het ‘forceren’ van rabarber: in de late winter / vroege voorjaar kun je een grote pot over de net uitlopende plant zetten. Gebruik daarvoor een pot die ruim genoeg is voor de bladeren en verdamping (een te krappe afgesloten pot kan voor een hoge luchtvochtigheid en daardoor rotten van de bladeren/stelen zorgen). Je kunt wat gaten aan de zijkant maken voor lucht, of haal regelmatig de pot even een uurtje van de plant. Ik zelf zet 2 potten op elkaar, dat gaat ook heel goed:

Een echte bleekpot is prachtig maar erg duur. In de achtertuin zou ik er niet over twijfelen en een echte bleekpot kopen en gebruiken want ze zijn ook nog eens heel decoratief. Maar onze volkstuin is half open, soms staat het hek een paar uur open en onze rabarber staat ook nog eens aan de slootkant, waarlangs een fietspad loopt. Ik gok het er maar niet op en heb dit bedacht.

De tegel bovenop is zodat de bovenste pot niet om kan waaien. Van de onderste pot, de speciekuip, hebben we de bodem uit gezaagd en die staat dus ondersteboven over de plaats waar de rabarber groeit. De tweede pot staat ondersteboven over de open speciekuip. Lelijk maar doeltreffend. Er zijn trouwens ook mensen die andere manieren verzinnen om het licht weg te nemen, zoals een oud stuk zeil opgerold en verticaal over de plant gezet (met dan nog een emmer om de bovenkant af te sluiten), etc. Alles wat het licht wegneemt en genoeg lucht geeft is prima.

En op een gegeven moment loopt ze uit, wat sneller doordat het onder de pot ook nog eens warmer is, en met lichter groen blad en rozerode stelen

Als ik in februari/maart (afhankelijk van het weer en of het een vroeg of later ras is) de bovenste pot even weghaal kan ik zien hoe het onder de pot groeit:

Twee weken later…..

De plant onder de pot loopt dus sneller uit (doordat de warmte onder pot en in de grond wordt gevangen). Door het gebrek aan licht + de extra warmte lopen de rabarberstengels lang en slank uit (net als bij witlof, of bij te vroeg gezaaide zaailingen in een te warme en donkere kamer. En de kleur is prachtig rozerood en de stengels zijn heerlijk zacht en mals van structuur, en zoeter/minder zuur.

Nog een foto van de geforceerde rabarber onder een bleekpot:

Op deze foto zie je nog beter dat de stengels sneller en lichter van kleur zijn uitgelopen. Als je goed kijkt zie je dat het blad ook kleiner en bijna geelgroen van kleur is.

Na de oogst van die eerste, vroege, geforceerde rabarberstelen kun je de pot weg halen en verloopt de rest van de teelt normaal. Je kunt wel een paar keer van geforceerde rabarber oogsten maar bedenk dat het veel van de plant vergt en ze op een gegeven moment licht nodig heeft om te kunnen groeien en weer aan te sterken. Oogst vanaf dat moment vooral de dikste stelen zodat de dunnere/kleinere stengels nog verder kunnen groeien.

Dit zijn de laatste gebleekte rabarberstelen die we oogsten, de potten halen we weg en de planten kunnen vanaf nu weer normaal groeien, en sterk worden

En oogst sowieso niet altijd alle stelen tegelijk; de eerste 2 jaar na zaaien oogst je liever niets of weinig zodat een plant kan groeien. Van een stuk wortel dat je nieuw hebt geplant hangt dat natuurlijk af van de grootte van het stuk wortel dat je hebt gehad. Maar bedenk dat de plant blad en stelen nodig heeft voor de groei en het opslaan van reserves voor de winter. Daarom laten we zelf altijd zeker 4 of 5 volwassen stelen met bladeren intact, om weer voedingsstoffen op te kunnen nemen en afvalstoffen af te kunnen voeren. En net als bij asperges is het beter om niet meer na eind juni te oogsten. Zo kan de plant de maanden erna krachten opdoen voor de komende herfst en winter en de oogst volgend jaar.

Er is nog een reden om vanaf eind juni niet meer te oogsten: vanaf ongeveer die tijd wordt het gehalte oxaalzuur in rabarber hoger. Ik heb er niet genoeg verstand van om het precies uit te leggen maar het is redelijk bekend en bewezen dat oxaalzuur in het lichaam een verbinding aangaat met Calcium (uit bijvoorbeeld melkproducten). En dus wordt gesteld dat te laat geoogste rabarber of meer dan 2 keer per week rabarber eten zorgt voor onvoldoende opname van Calcium. En dat is dan niet goed voor de aanmaak van botweefsel. Je kunt dat volgens sommige mensen prima compenseren door wat meer Calcium tot je te nemen (via melkproducten), en ik kreeg van Tineke deze link, waarin de ‘ongezondheid’ van deze stof in de hoeveelheid zoals wij die binnen krijgen ter discussie wordt gesteld: Oxaalzuur

Je kunt anders ook wat krijt (calciumcarbonaat) aan rabarber toevoegen, dat neutraliseert het oxaalzuur, maakt dat rabarber dus ook minder zuur is. Zelf oogsten we vooral om de eerstgenoemde reden (het herstellen van de plant) in principe geen grote hoeveelheid rabarber meer na begin juli. Het kan zeker geen kwaad als je later in de zomer eens een leuk recept ziet, om nog eens wat stelen te oogsten en te eten hoor, maar denk even na als je wat oogst, of de plant er niet onder lijdt, en houd ook rekening met kinderen in de groei en oudere mensen met botontkalking. Rabarber is heel lekker en gezond, maar oogst ze vooral in het voorjaar en eet het met mate in de rest van het jaar.

De stelen zijn natuurlijk het lekkerst als ze vers zijn, al kun je ze wel een paar dagen in de koelkast bewaren (maar dat is onhandig door de grootte en eenmaal “geschild” en in stukjes gesneden kun je ze ook niet lang meer bewaren want dan drogen de stukjes uit). Kant en klaar gemaakte/gekookte rabarbermoes kun je gemakkelijk invriezen, de smaak blijft goed maar ze wordt wel iets “natter” (ook afhankelijk of je veel suiker gebruikt en/of andere ingrediënten).

Erg lekker is ook de rabarbermoes waaraan je een kwart deel aan aardbeien uit eigen tuin hebt toegevoegd. Zelf vind ik de rabarbermoes met sinaasappel en gember ook erg lekker, en er zijn nog wel meer leuke inmaakrecepten, zo hoef je niet na juni te oogsten maar heb je toch lekker veel rabarberoogst – in een potje dus.

Rabarber die onder een bleekpot vandaan komt: mooi rozerood van kleur, mals en zacht en fris en minder zuur

Tot slot; kijk ook eens op de receptenpagina en/of inmaakreceptenpagina, voor bijvoorbeeld deze rabarbertaart met pistache:

En op de inmaakreceptenpagina vind je bijvoorbeeld rabarberjam, rabarbermarmelade, rabarbermoes, cordial van rabarber en rabarbercello (likeur van rabarber)

Rabarberlikeur in de maak
Abonneer
Laat het weten als er
guest

59 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan Schoenmaker

Wij hebben 3 behoorlijke planten, 1 staat mooi rechtop en mooie dikke stelen. Maar die andere 2 zijn heel dunne stelen en staan niet maar liggen grotendeels. Weet iemand hier een oplossing voor. Ben benieuwd.

Gitta Koot

Niet bepaald een reactie, maar meer een vraag.
Mijn rabarberplant in pot krijgt rode bladeren, die na verloop van plm. 2 weken steeds bruiner worden te beginnen aan de buitenrand. Groeien is er ook niet bij. Is hij ziek, heeft hij gebrek ergens aan? Wie kan me a.u.b. helpen aan de oplossing van dit probleem?
Bij voorbaat mijn dank. Vr. groet Gitta

Max

Beste, ik heb allemaal bruine grillige bruine vlekjes (wat langwerpige) op mijn rabarberstelen, in de omliggende tuintjes hebben ze er ook last van. De bladeren hebben er geen last van en zijn mooi groen.
Wat kan dit zijn, en hoe kan ik dit verhelpen ?

Helga Vermeulen

Mijn complimenten voor dit uitvoerige verhaal over rhabarber en de schitterende foto’s! Heb het met veel plezier gelezen.
Helaas heb ik maar een kleine voortuin, maar ben er in geslaagd in een hoekje een rhabarberplant op te kweken , waarvan ik dit jaar voor het eerst kon oogsten, genoeg voor een Rhabarberkuchen…..
Met de nuttige tips van Diana zal ik mijn voordeel doen en dan zal het met de plant in het volgende jaar nog beter gaan.
Vriendelijke groet,
Helga

Tineke

Dank voor de uitleg. Ik heb nog twee vragen.
Ten eerste: onze drie planten zijn twee jaar oud en doen het prima, maar ik heb ze destijds te dicht bij elkaar geplaatst. Kan ik ze straffeloos opgraven en meer ruimte geven?
Ten tweede: ik las ergens dat het goed is om de (giftige) bladeren te verwijderen en op de composthoop te gooien. Is dat zo? De plant heeft de bladeren toch ook nodig? Het lijkt me raar om die er af te knippen.
Ik hoop dat je tijd hebt om even te reageren.
Vast bedankt!
Tineke

Sjaak van der Geest

Dag Diana, mooie verhalen over het veelzijdige leven (en leven na de dood) van de rabarber. Mijn schoonmoeder heeft me ooit verzekerd dat het witte voetje van de steel het zoetste is en dus niet weggesneden moet worden. Ik hou me al vele jaren aan dat advies, maar ik heb het nooit bevestigd gezien, noch op het internet noch van tuinvrienden. Weet jij (of iemand anders) hier meer over?

Sjaak van der Geest

dank! we hebben alle drie de indruk dat het zo is, maar het verbaast me dat er geen wetenschappelijk bewijs te vinden is op het internet. Ik ga door met zoeken en meld me. als ik iets vind.

Marinthe

Mooi artikel over de rabarber. Zelf heb ik dit jaar een rabarberplant gekregen van de vorige bewoners van ons huis. Hij staat in een pot op het balkon. Er kwamen aardig wat stengels aan, die helaas tijdens onze vakantie zijn uitgedroogd. Ik heb ze er toen in juni allemaal afgehaald, omdat ze niet meer eetbaar waren. Is het een probleem dat ik ze allemaal tegelijk heb verwijderd?

Ik heb ook een vraag over water geven nu alle stengels verwijderd zijn. Er valt geen regen op het balkon. Hoe vaak geef je water na het oogsten van alle stengels?

Alvast bedankt!

A..Verstraten

Mijn rabarber groeit elk jaar prima, heb een oude gres riool pijpje in de grond naast de rabarber geplaatst, en als er weinig regen valt vul ik deze regelmatig vol met water doe in het pijpje ook af en toe een beetje kunstmest korrels in de pijp voor voeding. Ook wat betreft het eten naar 21 juni wordt tegenge-sproken van wegen het zuur. Wel moet men weten dat de groei en opbrengst het het volgend jaar iets minder zal zijn. Ook is het aan te raden mensen met slechte botten en actrites niet te veel rabarber te gebruiken, doe er dan in ieder geval een beetje kalk tijdens bereiden bij

jan

ik heb een rabarber plant van mijn broer gekregen
het waren dus alleen maar de wortel
en nou kwamen er kleine rode stegeltjes aan maar niet helemaal rood
ik heb de plant in mei gekregen en was net of er geen leven meer in zat
nou heb ik hem in een bak gepoot en hebben veertien dagen geleden
rabarber gegeten ik geef hem steeds wat gedroogde koemest en mengmest
en geef hem veel water volgende jaar wil ik hem in een semment vat poten is deze dan groot genoeg

Han

Mooi verhaal!
Een vraag: we hebben in het voorjaar een rabarberplantje gekocht, niet van gegeten en het is nu een mooie plant met mooie bladeren geworden. Moeten we voor de winter nog iets doen? Daarnaast, hoe gaan we er na de winter mee om? Blijft het oxaalzuur erin bijvoorbeeld?

Jet

Hallo Diana,
Ik vroeg me af of rabarber wortels op de compost hoop mogen?
Groeten Jet.

Marga

Ik lees overal dat ik mijn rabarber beter niet na 15 juni kan oogsten i.v.m oxaalzuur. Maar mijn rabarberplant is tot halverwege juni heel klein en begint daarna pas echt te groeien. Op het etiket van het zakje waar de plant bij aankoop inzat (en dat ik al die jaren bewaard heb) staat “oogsten juli-augustus. Dit klopt niet met de adviezen op internet. Wat is waarheid?

Ria

Marga, het lijkt me heel vreemd. Heel vroeg in het voorjaar beginnen mijn rabarberplanten al uit te lopen en niet lang daarna worden het enorme planten waar ik volop van kan oogsten . En inderdaad na de langste dag laat ik ze met rust.
Staat er een naam van het ras op het bewaarde zakje? En waar heb je die plant gekocht?

Groetjes,
Ria

Maaike

Recepttip: Afgelopen weekend maakte ik een appeltaart waarbij ik de helft van de appels verving door rabarber. We vonden het echt een succes, misschien wel lekkerder dan gewone appeltaart, zeker op een warme zomerdag.

Frickelo

Weet iemand waar ik plantjes van rode rabarber ken kopen? Alvast bedankt. Grijs,Martine

Han

Mijn rabarberplant blijft maar bloemen geven in plaats van mooie stengels, ook al knip ik de bloemen er steeds zo snel mogelijk uit. Wat kan ik nog meer doen?

Ester Belmans

Wij hebben 2 rabarberplanten in de tuin van het huis waar we nu een jaartje in wonen. De planten zaten er al. 1 hele grote en 1 kleine. Hoe weet ik of het eetbare rabarberplanten zijn, of sierrabarber?

Karin

Is het mogelijk om een stukje meegetrokken wortel te laten wortelen?
Ben het nu aan het proberen, maar heb eigenlijk geen idee.

Marielle

Ik weet nog dat ik de rabarber plant voor het eerst in mijn nieuwere tuin zag staan 🙂 Rare bol die groen de grond uit kwam en hele spacy gebobbelde bladeren. Ik had nog nooit rabarber gezien nog gegeten. Maar mijn buurvrouw wist me te vertellen dat het dus rabarber is. En dat het hier in Drenthe in veel tuinen te vinden is. Dankzij jou blog wist ik gelukkig hoe ik het moest oogsten want ik stond al met een mes in mijn handen om die arme plant te lijf te gaan. Van alles wat ik tot op heden met rabarber heb gemaakt is de limonade siroop favoriet, heerlijk verfrissend en prachtig roze van kleur. Ook de half appel/ rabarber taart is heerlijk.

Ik ben zo enthousiast dat ik online nog een stuk wortel heb aangeschaft. Mijn rabarber is meer groen als rood dus een smaak experiment is wel op zijn plaats.

In ieder geval bedankt voor je duidelijke, leerzame en leuke blog! Ik heb sinds kort 3 2x2m moestuin bakken en maak natuurlijk alle fouten die je kunt maken 🙂 maar dankzij jou blog is er weer wat oude in de chaos!

Joanne

Hoi Diana, als we het dan toch over rabarber hebben; ik heb net jouw recept van rabarbercordial (met citroen, sinaasappel en gember) gemaakt en…wauw, poe hé, jéétje, wat absurd lekker!!! Écht een heel geraffineerd smaakbommetje! Stiekem heb ik natuurlijk ook even de gezeefde rabarberpulp geproefd, waar eigenlijk niks mee wordt gedaan na het maken van de siroop. Maar die pulp is uiteraard net zo lekker als de siroop en dus zonde om weg te gooien. Die gaat dus voorlopig even mijn vriezer in terwijl ik rustig ga bedenken wat ik daar nog voor lekkers mee kan maken. Door zelfgedraaide vanille-ijs roeren bijvoorbeeld, in een cake verwerken, of in een appeltaart…mogelijkheden genoeg, denk ik.
Topreceptje hoor; hartelijk dank!

WYNS monica

Mijn rabarberplant gaf tot 12 juni geen mooie rabarber (dunne en korte stelen). Ik heb de ganse oogst niet kunnen gebruiken en in de groenbak gedeponeerd. Nadien kreeg ik scheuten en tot nu 28 aug is de oogst beter (dikker en hoger). Kan ik deze oogst eten? ik vind niks van een tweede oogst na 12 juni. Zit het oxaalzuur in de nieuwe oogst na 12 juni er ook in?

Miranda

Wat een fijne pagina! Ik wil graag een moestuin aanleggen op ons dakterras. Om nostalgische redenen zou ik graag een rabarberplant in pot hieraan toevoegen. Komt mooi uit dat het nu precies kan :). Welke soort is het meest geschikt en welke potmaat? Of laat ik het best de pot met de plant meegroeien?

Agne

Good morning,

I want to ask, do you have rhubarbs roots? If yes, what would be the price for it?

And from what country you are? Can you delivery to Vilnius, Lithuania?

Thank you,

Sunna

Dag Diana,
Wat een fijn en uitgebreid artikel over deze bijzondere plant en wat een prachtige, bijna imposante rabarberplant hebben jullie!
Zelf ben ik een beetje aan het tobben met een rabarberplantje dat ik twee jaar geleden heb gekregen van een plant die jarenlang prachtig heeft gestaan.
Afgelopen jaar en nu ook weer wil mijn rabarber wel groeien, maar krijgt hij de kans niet, omdat het nieuwe blad al snel door naaktslakken wordt opgepeuzeld. Nu overweeg ik om de plant tijdelijk in een grote pot te zetten, zodat het (meer) de kans krijgt om te groeien en aan te sterken. Denk je dat dat ik daarmee de rabarber kan helpen? En hoe zou ik dat dan het beste kunnen aanpakken?
Alvast hartelijk dank voor je reactie. Met groet, Sunna

Sunna

Bedankt voor het uitgebreide advies, Diana!
Ik ga verder aan de slag met de slakken en kijk even wat dat doet voordat ik de plant er uit haal.
Met groet, Sunna

Bert van Wijk

Hallo Diana,
Zoveel liefde voor zo een geweldige plant! Ik wil graag even kwijt hoe dat mij raakt.
Ik woon vierhoog in Amsterdam. Een gelukje heeft me op het idee gebracht om naar Limburg te verhuizen. En het gaat gebeuren — een hele stap voor een Amsterdammer, neem dat van mij aan. Op een tochtje eergisteren door Zuid-Holland (een beetje afscheid nemen) van de fiets gestapt omdat ik zag dat er iets te koop was. Jawel, RABARBER!! (Dunne rode stelen, helemaal gaaf, ook daar zat liefde in.)
Omdat zo ver weg verhuizen van mijn geliefde Amsterdam af en toe twijfels geeft concentreer ik me op de nieuwe mogelijkheden die er onherroepelijk straks zijn. En nu zie ik een dorp voor me met huizen, en tuinen, allemaal verzorgd en fleurig (de woning wordt gehuurd van een verhuurder die erop toeziet dat elke voortuin spic en span door de Limburgse beugel kan). En zie: mijn rabarber in mijn tuin en elk voorjaar zoveel heerlijks dat de hele buurt ervan geniet…
Ach ja, ook vriendschap gaat natuurlijk door de maag.

Dank je wel lieve Diana voor je inspirerende verhaal!!!

Bert, nu nog Amsterdam

Sanne

Voor de Cordial: is het volledig afkoelen na het koken van de rabarber belangrijk voor de smaak? Want ik was ongeduldig en zeefde het toen het nog warm was (het was bijna bedtijd) en bedacht me pas later dat het langer laten staan misschien de smaak van de rabarber zou versterken.

Wessel ten Wolde

Hallo Diana,

Ik heb 2 rabarber planten, die staan beide nog vol in blad, moet ik voor de winter de stelen en bladeren verwijderen.

Mvg
Wessel

Ria

Wessel, je hoeft helemaal niets te doen. In de loop van de komende tijd zullen de bladeren en de stengels vanzelf afsterven.

Ria

Wessel

Ria, dank je
Mvg
Wessel

Jolanda

Even een reactie op je verhaal. Mooi en duidelijk beschreven. Ik heb 2 planten en was op zoek , nu staat hij in de zon maar neemt best veel ruimte in in m’n kleine moestuin. Een andere plek zou schaduw zijn. Door je verhaal toch maar besloten om hem te laten staan☺️

rene welbedacht

hallo,ik heb 100 rabarberplanten voor de verkoop. mijn vraag is of ik nu,in november paardemest erop kan verspreiden. alvast bedankt

Margo

Diana, help! Mijn rabarber (buiten, in speciekuip) loopt alweer bovengronds uit. Er komt nachtvorst aan, dus wat doe ik er mee?

cvd

Hallo, Ik heb een vraag betreffende mijn rabarberplanten..
De laatste oogst heb ik in eind juni jl gedaan, de plant blijft maar doorschieten met nieuwe bladeren en stengels, heb ze in juni wel gedraaid en eruit getrokken, moet ik dit nou elke keer doen tot winter?

Pien

Jeetje….Diana heeft deze vraag een jaar geleden heel uitgebreid beantwoord. Zie hier boven, bij Monica…..

Meld je aan voor de nieuwsbrief