Mais

Eerst even dit, mocht je internationale informatie/zaden/tips/foto’s zoeken over/van mais:

  • Synoniemen:     Suikermais
  • Latijnse naam:     Zea mays
  • Engelse naam:     Corn, Sweet Corn
  • Duitse naam:     Mais, Zuckermais
  • Franse naam:     Maïs

Mais is eenjarig en komt oorspronkelijk uit Mexico. En dat wordt duidelijk als je kijkt in hoeveel Mexicaanse gerechten ze wordt gebruikt, zowel in gerechten als in basis-ingrediënten (zoals maismeel). Gezien haar afkomst kun je ook bedenken dat maisplanten van een warmer klimaat houden dan wij haar in Nederland kunnen bieden. Gelukkig zijn door er kwekers en veredelaars ondertussen rassen ontwikkeld die het ook in Nederland prima doen. Mais houdt natuurlijk wel altijd van een zonnig plek en van een warme zomer.

PLANT

Er zijn 3 soorten maisplanten (of eigenlijk nog wat meer):

Voedermais (en dat wordt dan ook wel landbouwmais of snijmais genoemd). In Nederland wordt op steeds meer plaatsen voedermais op grote velden verbouwd. Deze maisplanten maken heel veel blad en maar zelden/weinig maiskolven; de planten worden volledig verhakseld en dienen dan als veevoer.

Suikermais: deze maïs wordt wel geteeld voor de kolf. De korrel is glad van uiterlijk, zacht zoet en bevat vrij veel zetmeel.

Extra zoete suikermais; ook deze maïs wordt geteeld voor de kolf. En nu is de korrel niet glad en met een zijdeglans maar meer rimpelig en met meer glans; de korrels bevatten meer suiker en minder zetmeel (en de mais is dus zoeter en minder melig).

Het is trouwens handig om te onthouden dat zaden die rond en glad zijn altijd meer zetmeel en minder suiker bevatten, en dat de meest rimpelige zaden de meeste suikers en dus minder zetmeel bevatten. Dat geldt niet alleen voor mais maar ook voor bijvoorbeeld doperwten.

En tot slot zijn er nog aparte rassen voor bijvoorbeeld siermais, maar ook voor pofmais (voor popcorn). Er zijn voor beide speciale rassen verkrijgbaar, zie daarover meer bij de alinea ‘Rassen’.

Op deze foto zie je de zaden van het extra zoete ras Vanilla Sweet, de zaden zo gekreukt dat ze bijna niet meer op maïskorrels lijkt.

Een maisplant is een forse plant. Ze heeft een dikke stengel en een krachtig wortelgestel. Bovenaan de plant vind je de mannelijke bloem:

Deze ‘pluimen’ bevatten het stuifmeel. En in dezelfde plant, in een bladoksel, vind je dan de vrouwelijke bloeikolven met daaraan de zijdezachte draden:

Voor een goede bevruchting moet het stuifmeel op deze draden vallen. Elk draadje wordt later een maiskorrel, en elk draadje/korrel in de kolf moet dus bevrucht worden. Soms zie je in een maiskolf dat er een aantal korrels ontbreken, daar is niks mis mee, dat zijn simpelweg lege plekjes waar maiskorrels zouden hebben gezeten wanneer ze waren bevrucht.

TEELTWIJZEN / OPKWEEK

Wij zaaien mais zelf zo rond eind april onder koud glas voor, in potjes. je kunt natuurlijk ook gewoon in huis zaaien, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 1 tot 2 weken. Zet de zaailingen na de kieming wel iets koeler (slaapkamertemperatuur), en zo licht mogelijk, zodat de zaailingen niet naar het licht strekken en lang en dun worden.

In de kas moet je de potjes met de zaden waarschijnlijk wel beschermen want muizen vinden de zaden erg lekker.

De jonge zaailingen maken al gelijk een flink wortelgestel, vandaar dat we 1 zaadje per potje zaaien.

Deze maiszaailingen zijn gekiemd en groeien snel, ik wacht nog een weekje en dan kunnen ze worden uitgeplant

Buiten zaaien is ook een optie maar bedenk dan dat je langer moet wachten met zaaien (omdat het daar veel kouder is en vorst is heel schadelijk voor mais, en bij strengere vorst dodelijk). Bovendien kunnen de zaden rotten in te natte grond, en tot slot stikt het buiten van kapers op de kust, want niet alleen muizen vinden de zaden lekker, maar ook veel vogels, ratten, etc.. 

Sinds een paar jaar zaai ik maïs voor in vermiculiet. Het is belangrijk om dat te zorgen voor voldoende vocht zonder dat het vermiculiet kletsnat is en blijft. Maar door de losse structuur plus een temperatuur boven de 20 graden zorgt voor een snelle kieming:

Maiszaden kiemen in vermiculiet

En zo kunnen we de zaailingen na het kiemen makkelijk verspenen en vervolgens beschermd en lekker warm in voedzame potgrond laten groeien tot het uitplanten vanaf half mei (ijsheiligen).

Op deze foto zie je hoe een pompoen-zaailing uit het vermiculiet wordt gehaald om in een 9-centimeterpotje met potgrond op te potten om daarin nog een poosje verder te groeien voor het uitplanten in de volle grond. Met maïs gaat het ongeveer hetzelfde.
Maiszaailingen in 9-centimeterpotjes die nog groeien voor ze uitgeplant worden

RASSEN

Het assortiment rassen dat geschikt is voor Nederland is nog steeds groeiend. Het bestaat ook voor een groot deel uit F1-hybriden. En waar ik bij veel groenten liever zaadvaste rassen kies, ligt bij mais (en ook bij een aantal koolsoorten) mijn voorkeur vaak wel bij zo’n F1-hybride-ras; omdat ze vaak extra zoet zijn de planten en beter bestand zijn tegen een koele Nederlandse zomer.

Zoete rassen zijn bijvoorbeeld Golden Bantam, True Gold. Extra zoete rassen zijn onder andere Tasty Sweet F1, Damaun, Vanilla Sweet F1, etc.. Lees altijd de rasbeschrijving want daarin wordt altijd duidelijk gemaakt hoe zoet een ras is.

Naast de hybriderassen zijn er nog zaadvaste rassen met witte, gele, blauwe of rode kolven – niet altijd dubbelzoet maar zeker vaak zoet genoeg en lekker. Google vooral eens op mais zaden of sweet corn in het Engels voor een grote hoeveelheid rassen, van geel tot roze en blauw tot rood en zwart en gemengde kleuren in een kolf, etc.. Lees uiteraard wel ook de beschrijving want uiteindelijk is mooi leuk, maar lekker blijft het belangrijkst. Ik teelde dit soort kleurrijke rassen (foto hierboven) vaak als siermais, erg leuk op de herfst-tuintafel, blijft maanden goed en mooi op kleur (en als je ze laat liggen kunnen muizen en vogels in de winter de zaden opeten).

Een geheel ander soort is dan nog de popcornmais (Zea mays var. everta). Bij deze soort zijn de korrels kleiner en spitser. De korrels worden met wat olie in een pan met deksel gepoft tot popcorn. Een bekend ras van dit type is Peppy F1.

BODEM / BEMESTING

Mais groeit goed op onze vette klei: lekker voedzaam en vochtvasthoudend. De grond moet wel luchtig zijn zodat het flinke wortelgestel zich goed kan ontwikkelen. Daarom is compost en/of oude stalmest toedienen  en grondbewerking (hetzij spitten, hetzij beluchten) aan te raden. Voor zandgrond is de luchtigheid van de grond geen probleem, en het toevoegen/onderwerken van compost en oude stalmest zou het humusgehalte moeten verhogen en dus ook de vochtvasthoudendheid.

Jonge maisplanten

Als voeding geven we een week of 2 voor het uitplanten van de zaailingen een ruime hoeveelheid algemene organische moestuinvoeding zoals bijvoorbeeld groene Culterra. Mocht je geen bezwaar tegen kunstmest hebben kun je ook wat 12-10-18 geven. Mais houdt ook van wat extra Magnesium, en dat kun je toedienen door wat magnesiumhoudende kali te geven.

Hoe dan ook: maisplanten zijn behoorlijke slokoppen, je kunt aan de grootte van de planten, de dikke stelen en het grote groene blad al zien dat ze wel wat voeding lust.

STANDPLAATS

Mais staat graag zonnig en dat is logisch, gezien haar Mexicaanse afkomst. Eigenlijk is mais een grassoort. Er zijn geen bijzonderheden met de vruchtwisseling te verwachten, simpelweg omdat ze geen eetbare familieleden in een moestuin heeft en je dus alleen hoeft te zorgen dat je ze elk jaar op een ander plekje zet. Ze heeft dezelfde stevige bemestingsbehoeften als vruchtgewassen, en om die reden past ze in een eventuele vruchtwisseling in het vak van vruchtgewassen als pompoenen, courgettes, etc..

Je kunt in de moestuin handig gebruik maken van maisplanten; omdat het zulke grote planten worden kun je maiszaailingen zo uitplanten dat ze in volwassen staat als windscherm en warmtevanger kunnen dienen voor de vruchtgewassen die graag beschut staan, zoals komkommer, tomaat, augurk, etc..

Omdat ze van dezelfde omstandigheden als veel voeding, warmte en vocht houden planten wij maïs vaak naast pompoenen. Pompoenen maken veel stengels en blad en andere planten delven daarnaast vaak het onderspit (op courgettes na). Maar mais naast (en zelfs tussen) liggende/kruipende pompoenen in gaat juist heel goed:

Als mais hier naast pompoenen en-of courgettes staan betekent dat vrijwel altijd ook dat ze in mest van enkele maanden oud staan. Je kunt dat op de foto hierboven ook enigszins zien: het grijzige stro is de bovenkant van de mest die eronder ligt. Als je daar meer over wilt weten: ik heb er eens een uitgebreid blog over geschreven: Courgettes, pompoenen (en dus ook mais) in de mest.

ZAAIEN

Zaai maiszaden vooral niet in koude grond, want dan kiemen de zaden en niet en uiteindelijk zullen ze gaan rotten. Om die reden vinden we het minder handig om ze ter plaatse te zaaien. Daarnaast zijn muizen en vogels ook nog eens gek op de zetmeelhoudende zaden. Voorzaaien in huis of in de koude kas heeft wat ons betreft dus de voorkeur.

Zoals al eerder gezegd zaaien we zelf in vermiculiet voor maar gelijk in 9 centimeter-potjes zaaien kan natuurlijk ook. Zaai de zaden dan een centimeter of 2 diep in potgrond die je wat luchtiger hebt gemaakt door er een handje grof zand door te mengen. Geef voldoende water maar niet teveel;  kletsnatte grond zorgt voor schimmelende en rottende zaden. Na ongeveer een week (bij kamertemperatuur) kiemen de zaden, en de groei gaat vrij snel: een week of 3 daarna kunnen de zaailingen al uitgeplant worden.

ZAAITABEL / PLANTAFSTAND:

Mais tabel

PLANTEN

Mais wordt bestoven door de wind. Ze staan daarom graag in groepen bij elkaar. Je plant liever korte rijen achter elkaar (dus in een blokvorm) dan 1 lange rij.

Het zijn stevige planten die geen steun nodig hebben (zelfs hier dichtbij de kust en dus soms stevige zeewind is er nog nooit een maisplant omgewaaid/omgevallen).

TEELTZORGEN

Uiteraard hoort wieden bij de teeltzorgen. Dat doe je bij voorkeur met de hand want maisplanten maken naast diepere wortels ook veel oppervlakkige wortels die je bij schoffelen of hakken kunt beschadigen. Een andere optie is om de grond rond de maisplanten te bedekken, bijvoorbeeld met stro, gronddoek, of bladafval; het houdt de grond licht vochtig en maakt wieden (vrijwel) overbodig. Sinds wij pompoenen en mais bij elkaar zetten staan de maisplanten automatisch in dezelfde ‘hoop’ van paardenmest; het stro in de mest dient als bodembedekker en houdt zo onkruid tegen en helpt tegen uitdrogen.

‘Dieven’: in de bladoksels verschijnen vaak zijstengels. Aan deze zijstengels komen soms ook nog wel kleine kolfjes, maar die blijven vaak kleiner en soms zijn ze zelfs onvolgroeid. Houd de 1 of 2 kolven aan die uit de hoofdstengel komen en verwijder de zijstengels met eventuele kolfjes; de 1 of 2 aangehouden kolven uit de hoofdstam zullen daardoor niet alleen groter worden maar ook zoeter van smaak zijn.

Op de foto hieronder zie je een half volwassen plant met onderin een dief waaraan geen kolf zal komen. Eigenlijk had ik die dief al eerder weg kunnen halen want nu heeft ze al wat energie van de plant gevergd.

Na het dieven zien de planten er zo uit, alle overbodige zijstengels zijn weggehaald:

Vooral rond de bloeiperiode is voldoende vocht voor de planten belangrijk, bij droogte worden de korrels in de kolf minder goed gevormd. Geef om die reden regelmatig water in droge perioden.

Een mogelijk vervelend verschijnsel is kruisbestuiving (zie ook bij ‘Zaadteelt’). Bloemen die worden bestoven door het stuifmeel van bijvoorbeeld voedermais kunnen maiskorrels geven waarin de suikers in zetmeel worden omgezet; de smaak zal dan ergens tussen die van suikermais en zetmeelrijke maïs in liggen. Stuifmeel van andere soorten mais kan wel tot 500 meter ver ‘waaien en dus kruisbestuiven. Alleen al daarom zorg je dus voor een grotere groep maisplanten naast en achter elkaar, want zo bestuiven ze vooral elkaar.

Voor alle duidelijkheid: kruisbestuiving is iets wat je vooral in de volgende generatie merkt (denk aan pompoenen die ook bij kruisbestuiving prima van vorm, kleur en smaak zijn maar waarbij de geoogste en gezaaide zaden volgend jaar vruchten geven in andere kleuren en smaken en ook licht bitter kunnen zijn). Bij mais kun je het wel in die eerste generatie al merken, simpelweg omdat je de zaden eet (en bij pompoenen eet je de vruchten waar de zaden in zitten).

Hier hebben we eigenlijk nooit last van kruisbestuiving door ‘minder lekkere’ maissoorten; op onze volkstuin worden vooral zoete en dubbelzoete rassen geteeld (en die kruisen dus hooguit met elkaar), voor kruisen met voedermais hoeven we midden in de stad eigenlijk niet bang te zijn.

Niet leuk maar wel belangrijk: muizen en ratten en vogels houden van de jonge maiskorrels bij het zaaien, maar dus ook bij het rijpen. Op de foto zie je een maïskolf die in 1 nacht volledig opgevreten is, door waarschijnlijk een rat. Houd de planten goed in de gaten wanneer ze gaan rijpen en grijp desnoods in als er problemen zijn (bijvoorbeeld door fijnmazig gaas over de planten of kolven te bouwen,  hoewel we ook wel eens hebben gezien dat een vliesdoek doorgevreten was tot ook de kolf kon worden opgegeten, het blijft lastig om dit soort vraat te voorkomen).

OOGST / BEWAREN

In sommige boeken en op internet lees ik dat mais 3 tot 4 kolven per plant oplevert. Bij de lekkerste suikermaisrassen heb ik nog nooit meer dan 1 of hooguit 2 kolven kunnen oogsten. En als er al een 2e kolf is, dan is die 2e kolf vaak kleiner en onvolgroeid. Ik heb wel eens 3 of 4 kolven per plant kunnen oogsten maar dan ging het altijd om om mini-mais, pofmais, en andere kleinvruchtige soorten.

Je oogst de kolf vooral vlak voor die kolf helemaal rijp is (het wordt ook wel melkrijp genoemd, als je wat van het kaf verwijdert en met je vingernagel in een maiskorrel prikt komt er wat wittig vocht uit). De korrels zijn dan wel al geel maar nog wel zacht.

Aan de draden die boven de kolf uithangen kun je zien wanneer de kolven rijp zijn om te plukken; als deze niet meer zijdezacht maar donkerbruin en verdroogd zijn, dan zijn ze rijp.

Op de foto hieronder zie je een kolf waarvan de draden al aan het verdrogen zijn (maar nog niet helemaal tot de kolf – deze kolf moet dus nog even doorrijpen).

Het moment van plukken luistert vrij nauw: te vroeg geplukte kolven geven zachte wittig gele onvolgroeide korrels die nog niet echt lekker en zoet smaken. Te laat geoogste kolven geven harde gedeukte korrels die melig zijn (de suikers zijn dan ondertussen omgezet in zetmeel). Controleer dus regelmatig de korrels in een kolf.

Op de foto hieronder zie je een helaas te laat geoogste maiskolf, de korrels zijn niet zachtgeel en dik en vol en sappig meer, maar al donkergeel en gekreukt. De smaak en sappigheid zijn daardoor al flink achteruit gegaan:

De oogstperiode ligt ergens tussen begin augustus en eind september (afhankelijk van ras, zaaitijd, en omstandigheden als voeding, zon, temperatuur).

Van een geoogste kolf vermindert het suikergehalte heel snel (om te zorgen dat de plant = kolf zich kan vermenigvuldigen worden na de pluk de suikers in de zaadkorrels snel omgezet in zetmeel). Ik las ergens dat binnen enkele uren na de oogst het suikergehalte in de mais al gehalveerd wordt. Eet geoogste maiskolven dus het liefst dezelfde dag, zo vers mogelijk. In de koelkast zijn maiskolven enkele dagen te bewaren maar de extra zoete kwaliteit wordt dus wel beduidend minder. Je kunt ook de kolven direct na de oogst 6 minuten in water koken; dit stopt de omzetting van suikers in zetmeel. Daarna kun je de kolven bijvoorbeeld invriezen.

Zelf oogsten we de maiskolven vlak voor we naar huis gaan, ik verwijder gelijk de bladeren en ik vries ze vervolgens bij thuiskomst gelijk rauw in, dat gaat ook heel goed (als we mais willen eten kook ik water en doe daar vervolgens de nog bevroren maiskolven in, na 20 minuten koken zijn ze gaar en klaar om bijvoorbeeld vervolgens te worden gegrild of voor andere recepten).

Mooie, rijpe maiskolven, goed gevuld, dik en glanzend en zachtgeel. Grappig om te zien dat in de 2 rechtse kolven de korrels netjes op een rij liggen en dat in de linkse kolven de korrels juist wat slordig door elkaar liggen, alsof die ‘gehusseld’ zijn 🙂

ZAADTEELT

Zelf zaden oogsten van mais is niet gemakkelijk; de kans op kruisbestuiving is heel groot als er binnen een straal van 500 meter andere maissoorten worden geteeld (ik las in het boek Seed to Seed zelfs een afstand van 3 kilometer), en dat is lastig op een volkstuin.

De enige juiste manier is daarom zelf bestuiven: doe een papieren zak (plastic verstikt en zorgt voor condens) ondersteboven over de vrouwelijke bloeikolven (een papieren broodzak is bijvoorbeeld handig). Als de mannelijke graanachtige bloem stuifmeel afgeeft verwijder je de zak en bestuif je de kolf met de hand. Doe dat wel heel zorgvuldig; elke zijdezachte draad van de vrouwelijk bloem zorgt voor 1 maiskorrel, dus zorg dat je zoveel mogelijk van die zijdezachte draden bestuift. Daarna bind je de zak weer om. Laat de kolf volledig aan de plant rijpen, tot ze al donkergeel en rimpelig wordt. Oogst de kolf voor de eerste nachtvorst, droog ze en oogst de korrels.

Een vrolijke oogst van maiskolven, rode bieten, appels, courgettes, komkommers en sperzieboontjes

63 reacties op Mais

johan de waal 21 juni 2019 om 10:08

Mijn jonge maisplantjes liggen allemaal afgevreten op grond. Zijn niet opgegeten, alleen het loof van 5 cm is doorgebeten. Oorzzak? Vogels of muizen?

Ruud & Diana 21 juni 2019 om 12:33

Hallo Johan,
Ik vrees dat ik je niet goed kan helpen, ik heb niet genoeg verstand van ziekten en plagen.
Vogels willen inderdaad nog wel eens stengels doorbijten zonder verder op te eten. Googel ook even op ‘Aardrups’, ook die staan erom bekend dat ze de stengel van plantjes doorbijten maar het blad verder niet opeten.
Je vindt er hier ook meer informatie over: https://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/aardrupsen-spelen-verstoppertje/
groetjes,
Diana

Marjolijn de Winter 25 augustus 2019 om 15:26

Hallo Diana,
Op mijn zakje maïs ‘Oaxacan Green’ (o.a. https://www.vreeken.nl/190880-bak-siermais-oaxacan-green) staat dat het bakmaïs is. Is dat weer een andere soort dan de drie die jij noemde? Niet zo goed bruikbaar als groente maar meer om meel van te maken? Blauwe tortilla’s, ben benieuwd. 🙂
Groeten,
Marjolijn

Ruud & Diana 26 augustus 2019 om 13:21

Hallo Marjolijn,
Bakmaïs lijkt mij maïs die minder zoet is en meer zetmeel bevat. Waren de zaden rond of heel erg gekreukt?
Ronde zaden geven maïs die meer zetmeel bevat en dus meer geschikt is om mee te bakken (denk aan ‘maïsmeel’). Hoe gekreukte de zaden, des te minder zetmeel maar des te mer suiker, en die maïs is dus meer geschikt om zo te eten, als in salades, etc. Het moment van oogsten is trouwens ook belangrijk, hoe langer de kolven rijp aan de plant hangen, des te meliger worden ze.
groetjes,
Diana

Marjolijn de Winter 27 augustus 2019 om 16:26

Hallo Diana,
De zaden zijn vrij rond inderdaad. Leuk om het verschil te weten, bedankt!
Ik ga kijken of ik er iets mee kan maken, en anders gebruik ik de kolven voor de sier.
groetjes,
Marjolijn

Marjolijn de Winter 2 september 2019 om 10:40

Hallo Diana,

Toevallig staat in de laatste Stadstuinieren (kwam dit weekend binnen) een artikel over maïs, met foto’s van een heleboel soorten en kort de toepassing erbij. De groene is voor vers te eten en meel van te maken. Ik kan je wel een foto van het artikel sturen als je wilt? Groeten, Marjolijn

Ruud & Diana 3 september 2019 om 09:54

Hallo Marjolijn,
Dat zou ik zeker leuk vinden! Ik mail je even.
groetjes,
Diana

Jan couwenbergg 23 september 2019 om 20:32

Ik heb popcorn mais geoogst, hoe lang moet ik deze drogen alvorens ik er popcorn mee kan maken ? Khad er nu 2 geprobeerd die een week gedroogd waren maar dat lukte niet ? Iemand een idee ?

Ruud & Diana 24 september 2019 om 10:14

Hallo Jan,
Het is lang geleden dat ik popcornmaïs teelde, maar ik kan me herinneren dat ik ze een week op een warme, luchtige plaats liet drogen, dan van de kolf haalde, en dan nog een weekje liet drogen voor ze een bewaarpot in gingen.
Lukte het drogen niet, of lukte het maken van de popcorn niet? Bij het drogen moet je de kolven wel elke dag even draaien zodat de zaden gelijkmatig drogen. En bij het maken van popcorn zijn meerdere dingen belangrijk: het juiste ras, de juiste olie op de juiste temperatuur bij het bakken, etc. Ik hoop dat iemand anders die dit leest je verder op weg kan helpen!
groetjes,
Diana

Brandon 8 november 2020 om 16:38

Ik had hetzelfde probleem met popcorn mais uit eigen tuin. Waren ze rijp genoeg? Later probeerde ik het nog eens, maar ik liet de kurkdroge zaden eerst heel even weken en toen lukte het heel goed. Mischien waren ze te droog? Niet zeker of het echt helpt om ze even vochtiger te maken.

John 21 oktober 2019 om 07:21

Beste Diana,
Ik ben net terug van Peru en heb allerlei dingen meegebracht, ook de “maíz morado” of “bordeauxkleurige mais”. Tot overmaat van ramp is deze al beginnen kiemen (niet snel genoeg uit de plastieken zak gehaald ). Is het misschien mogelijk om de gekiemde zaden in te vriezen of is binnenshuis planten en opkweken de enige mogelijkheid? Of zijn ze voor de vuilbak?

Groetjes,
John

Ruud & Diana 21 oktober 2019 om 08:30

Hallo John,
Poeh, ik vrees wel het ergste voor de zaden. Invriezen is geen optie, het zou de dood betekenen voor de kiemende zaden.
Je zou ze verder kunnen laten kiemen, en de zaailingen koel en licht zetten, bijvoorbeeld in een raamkozijn op een onverwarmde slaapkamer. Je zult ze dan wel een paar keer moeten verpotten in de komende maanden, steeds naar een wat grotere pot zodat plant en wortels zich zo langzaam mogelijk kunnen blijven ontwikkelen. Maar je zult ze dus vanaf nu dus nog 6 maanden in huis moeten houden. Dat kost veel tijd, aandacht, geld voor potten en potgrond, etc. Je zit dan in mei met heel grote planten in huis, die slecht of niet bloeien, vrucht zetten, etc. Geen idee of het lukt maar een andere optie is er, denk ik, niet. Behalve dan gewoon nieuwe zaden kopen want ze zijn buiten Nederland redelijk goed verkrijgbaar. Kijk bijvoorbeeld even hier: https://www.rareseeds.com/maiz-morado-or-kulli-corn/
p.s.: als de zaden nog te vochtig waren, denk ik dat het zou kunnen betekenen dat je ze zelf in Peru hebt geoogst. Ik weet niet onder welke omstandigheden, kan alleen maar zeggen dat maïs heel gemakkelijk en over grote afstanden (kilometers) kan kruisen met alle andere soorten pofmaïs, voedermaïs, etc.
groetjes,
Diana

Brandon 8 november 2020 om 16:34

die worden vaak nog vochtig verkocht. Laat ze goed drogen voor het meenemen en beter niet in een plastic zak. Een kolf beschimmelde daardoor bij mij.

Ruud & Diana 24 januari 2020 om 10:04

Reactie van Tetsje, via de mail ontvangen:

Hallo Diana,
Ik las dat bij jou de mais nooit omwaait…..nou, op zandgrond gebeurt dat wel. Mijn zandgrond is zo los, de wortels van de mais kunnen er onvoldoende steun in vinden tegen een zomerstorm. Dus ik zet de mais per stuk vast aan een stok die ik diep de grond in plaats. En vaak zet ik er nog een holle metalen staaf bij (ook diep de grond in geslagen) waaraan ik het gehele maisbed middels touw of stevig lint vastzet, door het touw een slag om elke maisstengel te geven. Ziet er niet uit, maar werkt wel.

Hartelijke groeten,
Tetsje

Tanja 14 mei 2020 om 10:14

Hoi Diana,
Ik heb half april suikermaïs voorgezaaid en ze anderhalve week geleden uitgeplant toen het weer zo lekker was. Nu zijn de bladeren geel geworden en lijken ze niet echt te groeien. Waarschijnlijk door de kou?
Kunnen ze nog herstellen als het weer beter wordt, of kan ik beter ter plaatse nieuwe zaden zaaien nu?

Ruud & Diana 15 mei 2020 om 08:43

Hallo Tanja,
Ik vrees dat het nu pas ijsheiligen is,voor 15 mei blijft het een gok om soorten als bonen, maïs, pompoenen, courgettes, etc. uit te planten. Ik denk dat de zaailingen het inderdaad in de nacht erg koud hebben, de grond is nog niet voldoende opgewarmd en er is zelfs nog vorst aan de grond. Ik hoop dat je maïs de laatste nachtvorst hebben overleefd en het nog goed komt met ze. Of ze ‘erdoorheen’ kunnen groeien durf ik niet te zeggen, dat ligt eraan hoe erg het is, welk ras, standplaats, vocht en voeding. Je kunt in ieder geval zeker nog maïs zaaien, als je genoeg zaden hebt is het wellicht een optie om dat voor alle zekerheid te doen.
groetjes,
Diana

Brandon 8 november 2020 om 16:30

Opnieuw zou ik zeggen. Bij mij waren ze ook beschadigd door vorst, en het verplanten ging niet lekker. Uiteindelijk was de maximale hoogle 20 centimeter.

Irma 21 juli 2020 om 11:06

Hallo Diana,

Mijn mais wil niet groeien de mais is nou zo een 50/60 cm hoog. Kan ik ze laten staan of groeien ze niet meer tot volgroeide mais. Ik had last van aaltjes en heb er afrikaantjes bij gezet de planten zien er nu wel gezond uit. Mvg Irma

Ruud & Diana 21 juli 2020 om 21:41

Hallo Irma,
Ik zou eerst even de beschrijving op het zakje zaden nakijken want er zijn maïsrassen die lager blijven en rassen die juist heel hoog worden.
Als je een hoog ras hebt gezaaid dat toch klein blijft kun je denken aan een gebrek aan voeding (maar dan zou het blad ook geel moeten verkleuren) of een gebrek aan water.
Zo lang er nog geen kolf en/of bloeipluim in zit kan ze zeker nog groeien, wanneer de kolf eenmaal verschijnt zal alle energie naar de ontwikkeling en rijping daarvan gaan en stagneert de groei van de plant.
groetjes,
Diana

Koen 22 juli 2020 om 21:00

Dag Diana

Ik heb een aantal keer zaadteelt van de mais gedaan (ik geloof dat ik nu de vierde generatie heb), maar nu heb ik planten waar maar één kolf aan zit. Ik ben begonnen met dubbelzoet damaun, dus geen F1. Ik weet ook zeker dat er geen kruisbestuiving is geweest, want ik woon afgelegen, en de velden met voedermais staan minstens 300 meter verderop.
Ik heb vooral geselecteerd op meest kronkelig zaad van kolven van planten die twee (of meer) droegen.
Ik weet dat u geen plantengeneticus bent, maar vroeg me wel af of u ook ervaring hebt met minder kolven per plant van geteeld zaad.

Groetjes,
Koen

Ruud & Diana 24 juli 2020 om 08:28

Hallo Koen,
Suikermais kan wel over een afstand van enkele kilometers kruisbestuiven.
Ik kan altijd maar 1 of 2 kolven van suikermais oogsten. Ik heb de tekst op deze pagina gelijk eens aangepast want meer dan 1 of 2 kolven heb ik alleen gehad bij bijvoorbeeld aardbeienmais en kleine pofmais.
groetjes,
Diana

benno 22 augustus 2020 om 17:07

ik heb een hele rij zwarte mais uit Peru geplant direct aan de muur van mijn garage aan de westkant ,ze kwamen vrij snel boven maar er zat later weinig groei in ,nu zijn ze 60 cm ongeveer maar met de harde wind breken ze af of vallen om .Ik heb er wat bamboestokken bijgezet maar het help niet zo voor de wind.
ik zeg tegen mijn Peruaanse vrouw ze zijn niet voor het Zeeuwse klimaat hier.
In Peru heb je bijna geen wind.
Ook heb ik eens grote witte mais (choklo) geprobeerd ,maar zodra ze langer worden en je heb harde windvlagen breken ze af.
nu stop ik ermee om het weer te proberen .

Brandon 8 november 2020 om 16:27

Dat heb ik toevallig ook gedaan ik had de soorten: choklo, zwarte mais,
Cabanita (om te bakken) en chulpe (om te bakken) en ook nog popcorn mais. De normale wind maakt niet echt uit, daartegen moeten ze meestal wel kunnen (storm is soms fataal) choklo werd hoger dan 2,50 meter ongeveer. Hetzelfde geld voor de zwarte mais, maar ze stopten met groeien omdat ik nooit had verwacht dat ze zo groot konden worden, dus ze stonden te dicht bij elkaar. Later kwam er ook storm en vielen ze om. Er zat not een touw om de planten, maar die brak. De soorten mais voor het bakken werden ongeveer max 1,80 meter en dus veel korter. Dit jaar heb ik dus geen oogst gehad van choklo of zwarte mais, maar ik weet dat ze hier wel kunnen groeien. (Een zwarte maiskolf die gewoon helemaal te jong is en niet gerekend kan worden als oogst) Volgend jaar herkansing, dan gaat het beter hoop ik. Cabanita en chulpe lijken op elkaar, maar een van de 2 soorten (denk chulpe) heeft dit jaar een klein kolfje met redelijke maiskorrels gegeven. (Van 20 planten) 8 korrels ofzo maarja. Vorig jaar had er een van de 10 een goede kolf gekregen. Het probleem bij deze twee soorten is dat de mannelijke en vrouwelijke bloemen niet goed tegelijk bloeien (sommige helemaal niet) en dat ze niet genoeg tijd hebben om vervolgens rijp te worden. Zwarte mais en choklo lijken dit niet te doen, daarom denk ik dat die mogelijk moeten zijn. De popcorn maisplanten geven allemaal een of zelfs twee kolven. Mischien was uw probleem dat ze te dicht bij elkaar stonden? Voor de rest helpt het heel veel om een laag gemaaid gras op de grond te leggen. Dit voorkomt uitdroging en onkruid.

Fam. Meijer 29 augustus 2020 om 20:33

Hallo Diana,

Een vraagje, ik las dat je de geoogste suikermais direct na het oogsten kunt koken en invriezen, óf rauw invriezen ?

Wat zijn de voordelen van wel of niet koken voorafgaand aan het invriezen?
Ik las dat bij het koken het proces van suiker naar zetmeel wordt stopgezet.
Als je ze rauw invriest stopt dit proces dan ook?

Waarom zou je de mais dan wel of juist niet koken voorafgaand aan het invriezen?

M.v.g.
Fam. Meijer

Ruud & Diana 29 augustus 2020 om 23:30

Hallo familie Meijer,
Het kan allebei, het is maar waar je voorkeur ligt en waar je de maïs voor wilt gebruiken. Ik vries vaak rauwe maïskolven in voor als we maïskolven willen eten (bijvoorbeeld eerst koken en dan grillen of roosteren). Maar ik kook ook een aantal maïskolven die ik vervolgens invries en kan ontdooien en dan de korrels in een stoofschotel kan gebruiken. Als je de kolven eerst kookt vvoor je ze invriest hoef je dat dus na het invriezen niet eerst nog te doen voor je ze verder verwerkt.
groetjes,
Diana

Arlinda Andrade 29 september 2020 om 17:43

Ik ben opzoek naar zwart maïs.
Is het mogelijk bij jullie te vind3n?
Gr.Arlinda

Ruud & Diana 30 september 2020 om 07:55

Hallo Arlinda,
Ik heb zelf nog nooit zwarte maïs geteeld maar kijk vooral eens in webwinkels zoals die van Vreeken en De Nieuwe Tuin.
groetjes,
Diana

Brandon 8 november 2020 om 15:59

Die heb ik heel toevallig. Zwarte uitgedroogde mais gebruikt om bijvoorbeeld drankjes van te maken. Ze worden wel erg groot en hebben veel ruimte nodig.

Lieve Paeshuyse 9 oktober 2020 om 18:34

Hoi Diana,
Ik heb zoete mais gezaaid , goed gelukt .
Mag ik nu ook het blad aan mijn schapen geven ?
Groetjes, Lieve

Ruud & Diana 10 oktober 2020 om 09:10

Hallo Lieve,
Ik hoop en denk een klein beetje verstand van moestuinieren te hebben maar heb zeker geen verstand van schapen en wat zij wel en niet mogen eten. Er bestaat voedermaïs, geteeld voor het blad voor veevoer, maar welke dieren dat eten weet ik niet precies. Maar als je googelt op ‘voeding voor schapen’ vind je zeker veel meer informatie over wat schapen naast gras en hooi mogen eten.
groetjes,
Diana

Brandon 8 november 2020 om 15:56

Die foto waarop een ‘maisplant’ uit de grond getrokken is is helemaal geen maisplant, maar een pompoenplant, of iets in de buurt daarvan. De stengel is harig, en het blad is breed en dik. Voor de rest stond eronder:

Een maiszaailing die ik uit het vermiculiet haal om in een 9-centimeterpotje met potgrond op te potten om daarin nog een poosje verder te groeien voor het uitplanten in de volle grond

Ik denk dat als je hem zo uit de grond trekt dat de groei niet al te best meer gaat zijn. Hoe zit dit? het is me niet helemaal duidelijk en als suikermais zaden er zo uitgedroogd uitzien, doen ze het niet meer denk ik? Als je maiskorrels van een suikermaiskolf uit de winkel laat uitdrogen krijg je ook dit dat komt toch omdat ze te jong geplukt zijn?

Ruud & Diana 13 november 2020 om 21:04

Hallo Brandon,
Dankjewel voor je reactie! Wat dom van me, geen idee hoe ik er bij kwam om een pompoenzaailing een maïszaailingen te noemen, het moet een vlaag van verstandsverbijstering zijn, want ik weet echt wel wat wat is (en makkelijk herkenbaar want maïs is eenlobbig en pompoen tweelobbig). Ik heb het zojuist aangepast, de foto wel laten staan maar de tekst aangepast.
Nogmaals dank!
Vermiculiet is zo los dat je een zaailing daar heel veilig, makkelijk en zonder beschadigen uit kan trekken, uit grond trekken is geen optie want dan zouden de jonge worteltjes zeker wel beschadigen (maar dan kun je de zaailingen er met een oud koffielepeltje uitgraven).
Hoe gekreukter de zaden van mais (en erwten), des te meer suiker en minder zetmeel bevatten ze (en de meest gekreukte maiszaden geven dus planten met de zoetste maiskolven).
groetjes,
Diana

Koen van der Lee 11 november 2020 om 18:22

Hallo Diana, Ik heb een vraag, Ik heb geen Golden Bantam gekweekt, Kan Golden Bantam geoogst worden als korrelmais?

Ruud & Diana 13 november 2020 om 21:32

Hallo Koen,
Ik begrijp je vraag niet goed. Je hebt geen Golden Bantam maar overweegt daar zaden van te kopen en vraagt je af hoe de smaak is, begrijp ik het zo goed?
Ik heb al heel lang geen Golden Bantam meer geteeld, ik zweer tegenwoordig bij de dubbelzoete rassen als Tasty Sweet, Damaun en Vanilla Sweet. Maar als ik op de website van zaadhandel van der Wal bij Golden Bantam kijk staat daar:

Suikermais ‘Golden Bantam’ is een heerlijke zoete suikermais. Te zware bemesting resulteert in minder zoete maiskolven. Voor het beste resultaat is het belangrijk om de kolven op tijd te oogsten en direct te consumeren. Het oogsttijdstip kan herkend worden aan het indrogen (bruin verkleuren) van de pluimpjes bovenop de kolven.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
groetjes,
Diana

Lieke 19 januari 2021 om 10:34

Hoi Diana,

Ik vroeg me af of je tips hebt voor me om een Drie-Zusters tuin te verbouwen in Nederland. Moet ik dan misschien eerder beginnen met het voorzaaien van de maïs, wat zou een goede planning zijn voor de drie gewassen? Graag hoor ik ook tips voor soorten mais, bonen en pompoen die voor ons klimaat handig zouden zijn. Ik zat er zelf ook aan te denken om er voor de grap een watermeloen tussen te zetten.

Bedankt voor het nemen van de tijd om mijn vraag te beantwoorden.

Ruud & Diana 20 januari 2021 om 09:46

Hallo Lieke,
Ik vrees dat ik je zelf niet kan helpen want ik teel zelf nooit bonen met mais en pompoenen in een ‘drie zuster-systeem’ (simpelweg omdat ik betere ervaringen heb met meerdere maisplanten in een vierkant die niet door stokbonen en klimpompoenen worden omgeven, voor een betere bestuiving, en omdat we graag veel bonen in een apart rij zetten zodat we die makkelijker en sneller kunnen plukken). Ik hoop dat iemand anders tips voor je heeft! De rassen die je voor het 3 soorten-systeem zou willen gebruiken zijn niet anders dan wanneer je die afzonderlijk van elkaar zou willen telen, op de pagina’s van mais, bonen en pompoenen kun je een lijstje vinden van rassen die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat (en het hangt ook af van je eigen wensen; wil je gewone of extra zoete mais, kleine of grote pompoenen die je kort of juist lang kunt bewaren, etc.). Googel vooral ook eens op de Engelse term, dan kom je bijvoorbeeld op websites als deze: Grow Veg – Companian Planting tree sisters
groetjes,
Diana

Angelique 5 april 2021 om 17:12

Hai Diana,

Dit weekend heb ik met mijn kleindochter suikermais gezaaid binnen.

Altijd lees ik daarna je blogs.

Het is veel tekst, en volgens mij niet zo makkelijk als het lijkt.

Ook ik heb in de volkstuin vrij zanderige grond. Waar kan ik nu voor ik ze uitplant het beste mee bemesten. En welke raad je aan tijdens de groei. Moet er ook een netover, als er maar 1 kolfje in komt, moeten de beestjes er niet mee vandoor gaan:D

Ruud & Diana 5 april 2021 om 22:17

Hallo Angelique,
De teelt van mais is niet heel moeilijk. Ik zou ze zelf nu nog niet hebben gezaaid, uiteindelijk kiemen de zaden bij kamertemperatuur snel en groeien ook snel maar de zaailingen zullen tot 13 mei (IJsheiligen) nog niet kunnen worden uitgeplant want ze verdragen geen of heel weinig vorst. Ik zaai mais zelf altijd rond de 3e of laatste week van april.
Er hoeft geen net over, maar je moet wel oppassen voor muizen. Bij BODEM /BEMESTING kun je een uitgebreide uitleg vinden over voeding voor de planten en wanneer, over mest, compost en samengestelde organische mest, ook voor zandgrond. Misschien wil je daar nog even kijken.
groetjes,
Diana

Angelique 5 april 2021 om 17:19

Oh en ik lees ergens over de fritvlieg, die schadelijk kan zijn. Hoe hou je dat in de gaten, en wat er tegen doen?

Ruud & Diana 5 april 2021 om 22:21

Hallo Angelique,
Bedoel je fruitvliegjes in mais?
Ik heb het zelf nog nooit gezien en als ik googel op ‘fruitvliegjes in mais’ vind ik verder ook geen informatie.
Ik kan me niet voorstellen dat er fruitvliegjes in mais komen, misschien als je ze lang laat liggen maar om de zoete smaak te behouden is het sowieso belangrijk om de maiskolven zo snel mogelijk na de oogst te eten of te verwerken/invriezen.
groetjes,
Diana

Angelique 5 april 2021 om 23:12

Nee het is echt fritvlieg. Had er ook nog nooit van gehoord 🙂

Ruud & Diana 6 april 2021 om 14:28

Hallo Angelique,
Ik dacht, is vast de autocorrectie 🙂
Ik heb er nog nooit van gehoord en ook nog nooit vliegje en/of aantasting gezien (maar dat kon ik 3 jaar geleden ook van de preimineervlieg zeggen en nu niet meer :-(. Ik heb helaas geen verstand van ziekten en plagen, er zijn bestaan ook duizenden ziekten, plagen, schimmels, etc. die de planten in de moestuin kunnen belagen. Ik heb even voor je in mijn Ecologisch Handboek van Velt gekeken en vond deze informatie:
Fritvlieg (Oscinella frit)
De witte maden van deze vliegen vreten aan het hart en de bladeren van jonge maisplanten. De aangevreten bladeren vertonen smalle gaten in de lengterichting en zijn misvormd en rafelig. Het kapot vreten van het hart zorgt ervoor dat de plant heel veel zijscheuten maakt en de groei wordt geremd. Er komen geen kolven en de planten kunnen het best worden verwijderd. De enige bekende preventie (behalve ongetwijfeld iets van gif want toen ik googelde zag ik Bayer voorbij komen) is zorgen dat jonge planten snel genoeg groeien waardoor het vliegje blijkbaar geen eitjes meer kan of wil leggen.

groetjes,
Diana

Angelique 6 april 2021 om 17:02

Dankjewel, we gaan het proberen. Als te snel gaan, misschien in de koude kas zetten ipv binnen. Ik laat ze eerst maat opkomen nu. Hoop dat het lukt. Dochter en kleindochter wilden dat mais zou doen. We zullen zien:) Had alleen wel iets meer kolfjes verwacht aan 1 plant:D

Eric-jan 8 mei 2021 om 10:07

Hallo Diana.
Ik heb golden midget mais voorgezaaid in potjes.
Ik wil ze komende week in de tuin zetten.
Hoe ver moeten deze planten ongeveer van elkaar afstaan?
Groetjes van Eric-jan

Ruud & Diana 8 mei 2021 om 10:50

Hallo Eric-jan,
Ik gok dat je de zaden dan bij De Nieuw Tuin heb gekocht. Ik zou de aanwijzingen op de verpakking van de zaden aanhouden.
Ik heb haar zelf nog nooit geteeld dus ik kan je niet helpen aan een goede plantafstand. Ik heb op de website van De Nieuwe Tuin gekeken en de plantafstand staat daar niet vermeld (maar normaal gesproken wel op het zakje zaden).
groetjes,
Diana

Eric-jan 8 mei 2021 om 13:32

Dag Diana.
Oeps het stond inderdaad op het zakje (25×25 cm)!!
Ik had ze inderdaad bij de Nieuwe Tuin gekocht. Ik ben benieuwd of het gaat lukken.
Groetjes van Eric-jan

Ruud & Diana 9 mei 2021 om 09:14

Hallo Eric-jan,
Dat betekent dat ze toch wel echt veel minder ruimte innemen (grote maisplanten zetten wij hier altijd op ongeveer 30 centimeter afstand van elkaar (en 50 tot 60 centimeter rijafstand). Veel succes met de teelt!
groetjes,
Diana

Kim 10 mei 2021 om 12:13

Ik heb gisteren mijn 10 maisplantjes in de volle grond gezet, de potjes werden echt te klein. nu zijn er van de 10 5 op de steel geknakt en de rest de bladeren 🙁 baal er zo van, zo mijn best gedaan. zijn deze nu afgeschreven? ik heb nog zaden ove ris het te laat om nieuwe te maken? ?Ik heb ook een grote kas, maar omdat dit mijn 1e jaar is geen gebruik van gemaakt omdat ik gelezen had dat het zo kon 🙁

Ruud & Diana 10 mei 2021 om 21:08

Hallo Kim,
Wat jammer! Je kunt zeker nog opnieuw mais zaaien hoor. Ik zaai ze zelf in de kas voor (wel afgedekt met een perspex plaatje en dus beschermd tegen muizen), elk zaadje in een eigen 9 centimeterpotje. En dan kiemen de zaden binnen ongeveer 7 tot 10 dagen. En de zaailingen plant ik pas uit wanneer ze groot genoeg zijn, ongeveer 12 tot 14 centimeter, zodat ze niet aantrekkelijk meer zijn voor vogels, slakken en muizen (en die vinden de zaailingen vooral nog aantrekkelijk als ze heel jong en mals zijn en de gekiemde zaden vaak nog zichtbaar zijn). Waarom je zaailingen geknakt zijn durf ik niet te zeggen, en dat is wellicht wel belangrijk om rekening mee te houden. Uiteindelijk is het ook pas 10 mei, en het voorjaar is heel koud geweest: maiszaailingen worden pas na half mei (ijsheiligen) uitgeplant, en doordat de lente tot nu toe zo lang koud is/was is de grond nog heel koud. Je bent dus eerder te vroeg met uitplanten dan te laat. Ik hoop dat opnieuw zaaien en pas uitplanten wanneer de zaailingen groot genoeg zijn nu voor een beter resultaat zorgen!
groetjes,
Diana

Kim 6 juli 2021 om 08:33

Oeps, naast onze moestuin staat nu op het perceel voedermaïs, zou dit kwaad kunnen voor mijn blok suiker maïs qua bestuiving? Bedankt nog voor het antwoord op de vorige vraag! We hebben de geknakte zaailingen gestud en ze hebben zichzelf helemaal hersteld. Er staan nu prachtige planten van ca. 1 meter hoog

Carine p 6 juli 2021 om 15:24

Dag Kim,
Als je voedermais dicht bij de suikermaïs hebt staan, heb je kans dat de voedermais de suikermaïs zal bevruchten. Hierdoor krijg je dan veel meligere maïs. Normalerwijze wordt zo’n 200 m gerekend. Maïs heeft geen bijen nodig om te bevruchten. Dit is een kruisbestuiving. Dit wil zeggen dat je zowel de mannelijke als vrouwelijke in een maïs plant hebt. Je hebt vooral wind nodig om deze kruisbestuiving te doen plaatsvinden. Bovenaan heb je het mannelijke gedeelte (een pluim met stuifmeel bloempjes) en in de oksels van de plant zal het vrouwelijke verschijnen (een vrouwelijke bloei kolf). Gezien je wind nodig hebt om deze bestuiving te doen plaatsvinden, raadt men ook altijd aan om maïs niet in 1 lange rij te zetten, maar eerder verschillende korte rijen. Dit bevordert de bestuiving.
Hopelijk is dit een antwoord op jouw vraag.
Groetjes
Carine

Carine p 6 juli 2021 om 15:51

Dag Kim,
Kijk even op de pagina van mais van Diana, zij heeft daar alles heel goed beschreven. Heb het ook zonet gelezen en vind daarom mijn vorige reactie wat kort en overbodig 🙂
Groetjes
Carine

Rebecca 8 juli 2021 om 14:09

Hoe verwijder je dieven van de maïs op een goede manier? Als ik ze afknip groeien ze gewoon verder en als je ze naar beneden afscheurt krijg je een hele grote wond aan de plant.

Ruud & Diana 9 juli 2021 om 09:12

Hallo Rebecca,
Ik breek ze zelf af maar doe dat wel als de planten nog maar 50 of 60 centimeter hoog zijn; dan zijn de dieven er al maar nog klein en dan zijn de wondjes die de planten krijgen veel kleiner dan wanneer je grote dieven uit grote planten moet afbreken. Ik scheur ze inderdaad ook naar beneden af, maar dan dus in een jonge stadium en mijn ervaring is dat de planten er dan eigenlijk niet van te lijden hebben.
groetjes,
Diana

Yvette Janssens 12 augustus 2021 om 13:45

Hoi Diana
Ik heb een vraagje en ik hoop dat jij misschien weet wat er aan de hand is of wat ik heb beste kan doen…

Het gaat om suikermais wat ik binnenshuis heb laten ontkiemen en tot 20cm hoog heb laten groeien
rond eind mei gingen de 5 plantjes in een 30cm diameter pot op mijn balkon (behoorlijk klein ik weet het maar ze groeiden goed)
nou ja met dit natte weer wat we de afgelopen maanden hebben gehad is de grond in de pot nooit uitgedroogd ook heb ik ze iedere 4 weken voeding korrels gegeven en regelmatig een extra scheutje water
toch kregen ze verdorde bladeren
(zeg maar de onderste 5 tot 8)
nu anderhalve meter hoog zijn de stammen rood de bladeren geel/licht groen en verliest de mannelijke bloem zijn pollen al en is er nog geen spraken van enige kolf ontwikkeling

Weet jij wat deze planten mankeert?
Wat zou jij met deze planten doen?

Groene groetjes uit Vlaardingen
Yvette

Ruud & Diana 13 augustus 2021 om 08:49

Hallo Yvette,
Ik vrees dat het toch voor een groot deel het formaat pot is dat je gebruikt. Als wij in de herfst maisplanten uit de grond halen heb ik er vaak een spade voor nodig omdat de wortels zo vast en vooral heel diep in de grond zitten. Als wortels niet verder kunnen groeien zal de plant niet goed meer kunnen groeien, ook niet als je voldoende vocht en voeding geeft (zoals een grote boom ook nooit net zo groot kan worden als ze in pot staat). Er is nu eenmaal een bepaalde verhouding tussen ondergrondse en bovengrondse plantdelen, en op een wortelgestel van 30 x 30 centimeter kan nooit een plant 2 meter hoog worden en dan ook nog bloeien en een kolf maken en die laten rijpen. De verkleuring van het blad duidt daar ook op.
groetjes,
Diana

Maartje 10 september 2021 om 18:57

Hoi Diana,

Ik heb een vraag over het oogsten van mijn maïs. Ik heb voor het eerst dit jaar popcorn maïs gezaaid en mijn planten zijn super groot en er zitten heel veel kolven aan. Nu weet ik alleen niet goed wanneer ik ze moet oogsten. Gisteren heb ik er eentje geplukt en deze had mooie ronde harde korreltjes, maar is dat goed bij popcorn maïs?

Alvast bedankt!!

Ruud & Diana 12 september 2021 om 08:17

Hallo Maartje,
Ja, dat klopt. Bij suikermais moeten de korrels met een vingernagel kunnen worden ingedrukt en nog iets zacht zijn maar popcornmais moet heel hard en rond zijn. Het is geen zoete mais dus kun je de open kolven (dus het blad verwijderd) ook nog een paar dagen in huis laten drogen.
groetjes,
Diana

Joost Suasso 18 september 2021 om 17:21

Hoi Diana,
Net mijn mais geoogst en jouw tip over suiker die in zetmeel wordt omgezet ter harte genomen. Een kwartier later lagen ze op de bbq met het loof er nog om. Het loof verbrand dan langzaam en zodra de korrels zichtbaar worden zijn de kolfjes klaar en doordat het loof ze beschermd heeft worden de korrels niet zwart. Het resultaat : heerlijk!
Groet, Joost

Heleen 8 november 2021 om 12:13

Hallo Diana,
Ik wil komend jaar beginnen met een moestuin, en wil onder andere mais planten. Nu ben ik een beetje een planning aan het maken, maar omdat je mais pas vrij laat (uit)plant ligt het bed met de mais tot die tijd leeg. Waar zou ik de mais blij mee maken om er voordien op te zetten? Welke groenbemester of gewas (dat voor de mais geoogst moet worden)?

Ruud & Diana 9 november 2021 om 10:09

Hallo Heleen,
Je zult er dan dus soorten willen telen die je vroeg kunt zaaien en voor half mei kunt oogsten. En dan kun je denken aan sla, andijvie, rucola, radijsjes, waterkers, raapsteeltjes, mosterdblad, spinazie en tuinkers.
Je kunt er inderdaad ook groenbemester zaaien maar ik heb daar zelf geen ervaring mee, ik gebruik groenbemester eigenlijk altijd als nateelt in de herfst en nooit als voorteelt in de lente (bedenk dat je de groenbemester dan wel ook zelf zult moeten onderwerken want ze zal niet door vorst afsterven).
groetjes,
Diana

Brandon 30 november 2021 om 21:23

Hallo, kunt u in verband met privacy mischien mijn achternaam van een andere reactie weghalen? Alvast super bedankt.

Ruud & Diana 1 december 2021 om 07:12

Hallo Brandon,
Is prima, heb ik zojuist gelijk gedaan.
groetjes,
Diana


Laat een antwoord achter aan Brandon

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief