Herfstoogst

Er is voor alles een tijd. En zo weet elke moestuinder dat je peultjes in de lente oogst (en eet), en jonge bladsla, en tuinboontjes. En bij zomeroogst denk ik vooral aan tomaten en komkommers, aan bessen en bieten, en aan kruiden. En dan is er dus nog de herfstoogst. Ook al is het nog geen herfst, de tuin ruikt al naar herfst. En ook nu is er weer oogst die weer anders is dan in de lente of zomer.

Tomaat Riesentraube tros september

Hoort nog een beetje bij zomeroogst, maar er zijn altijd tomaten die het lang goed blijven doen, en lang door blijven dragen. Op de foto de Riesentraube. Niet de lekkerste tomaat van dit jaar, prima tomatensmaak maar mist net het zoetje dat een cherrytomaatje zo lekker maakt. Maar de opbrengst maakt veel goed. En ach, vergelijkbaar met een gewoon supermarkttomaatje is ze altijd nog erg lekker hoor. Hier gaan de tomaatjes de sla in, en daar zijn ze heerlijk fris en extra sappig in.

Wel echt al een beetje herfstoogst:

Peer

We hebben vorig jaar 4 nieuwe fruitboompjes gekocht. En van 1 boompje kunnen we dit jaar al 2 peren oogsten. Hoera voor de Noord-Hollandse Suikerpeer! 1 peer links onderin, en de ander rechts bovenin het boompje :-). Ik denk wat later dan normaal (want de oogst is normaal gesproken vroeg, in augustus, dacht ik), maar dat zal zijn omdat ze een tienermoeder is, en misschien ook nog wel een beetje omdat de lente wel lang koud was. Deze week gaan we haar plukken (en haar broertje ook :-)).

Heel veel meer te plukken is er van de al wat oudere appelboom Gloster:

Appel Gloster rijp

Ook deze week oogsten. En ook al verzonnen wat met de oogst (waarschijnlijk een emmer of 4) te doen; natuurlijk appelmoes (men zegt dat dat niet goed gaat van niet-moesappels maar wij vinden er niks mis mee, niet heel romig maar juist wat steviger en frisser, zowel van smaak als structuur). En ik ga een aantal appels in blokjes snijden en die in kokende zoete wijn met wat citroen doen en direct in potten inmaken. Zo blijven de stukjes heel en zijn ze ook niet heel zacht. En kan ik ze wanneer ik wil uit de potten halen, uit laten lekken en ze dan prima gebruiken voor desserts, appeltaart of wat dan ook.

Nog een week of 2 en dan kunnen ook de Gieser Wildeman peertjes worden geoogst. Dus ook alvast maar rode wijn en kaneelstokjes inslaan :-). Daarnaast kunnen ook binnenkort de laatste pompoenen worden geoogst. We bewaren ze zo lang mogelijk op zolder, maar als ze wat slechter worden (met een plekje of wat zachter, of zacht bij de steelaanzet), dan vriezen we alsnog geschilde blokjes pompoen in. Prima voor soep en puree, etc..

En ook de peperoogst begint nu op gang te komen.

Peper Numex Conquistador plant

Op de foto de Numex Conquistador, een grote mildhete peper. Ze doet het prima, en de eerste pepers rijpen nu. Net als een aantal andere rassen:

Peperoverzicht september 2015

Sorry, niet de mooiste foto van een peperoogst maar de tafel was schoon en op een witte ondergrond zijn de kleuren altijd wel goed te zien. De Numex Conquistador ligt trouwens als 2e van links. En dan zie je gelijk hoe groot ze is. En je ziet ook gelijk dat er 2 nu om de grootste oogst strijden; de oranje kruising van Trinidad Perfume, links bovenin, en de citroengele Limón rechts onderin. Dat zegt nog niet zo heel veel, want de Turuncu Spiral (de 2 zielige oranje pepertje onderaan) heeft zeker nog 100 onrijpe pepers in de plant hangen. En er zijn planten met Scotch Bonnets waar we nog de eerste rijpe peper van moeten plukken, ook die planten hangen vol onrijpe pepers. We hopen maar op een mooie nazomer en herfst (en dat is dan niets anders dan in andere jaren :-)).

Tot slot nog een foto van de Apios americana, synoniem Apios tuberosa, Nederlandse naam Indianenaardappel.

Apios tuberosa bloei

De plant is nu ruim 3 meter hoog, en ze bloeit sinds 2 weken. Zelf vind ik de kleine aren met vleeskleurige (of is het leverkleurige, of toch gewoon paarsachtige?) bloemen erg mooi, er zitten wel meer dan 100 bloemen in de 3 planten die ik heb (en nog eens zoveel jonge bloemknoppen).

Dit is haar 2e jaar en ik las op internet dat de knolletjes gerooid kunnen worden wanneer het loof ergens in november is afgestorven. En ik las ook dat ze beter in pot gehouden kan worden omdat ze kan woekeren. Voorlopig staat ze hier in de vollegrond, ik ga eerst maar eens kijken wat ik rond november onder de grond vind voor ik besluit of ik haar op ga potten. Ik vind dat ze nu ook een mooi plekje heeft , achter de kas, bij een heel groot klimrek.

Oh ja, natuurlijk ook nog even op zoek naar een leuk recept (op voorhand, ervan uitgaand dat, als ze het boven de grond zo goed naar haar zin heeft, ze onder de grond toch ook wel wat heeft geproduceerd.

Als iemand een leuk recept heeft…….?

Abonneer
Laat het weten als er
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Simone

Hallo Diana,
Ik was altijd verbaasd over de kilo,s tomaten oogst die jij melde, maar ik kan nu ook mee doen en wel met de Coral Queen naar mijn smaak de lekkerste tomaat.
Diana ik oogst kilo,s !!!!! Je hebt eer van je ontwikkelings werk.

Hartelijke groet Simone

Simone

In m,n maag !!! Diana, groetjes Simone.

Jos

Ha Diana,

hier beginnen de pepers ook redelijk te komen (zaadjes bij jou gekocht)
Ik heb inmiddels wat schwarze peperoni’s, jimmy nardello en 1 scotch bonnet yello geoogst…
Nog niet zoveel als dat er bij jou op de foto liggen. Ziet er goed uit hoor op de foto.

Maar tot wanneer kun je nog pepers aan de lanten krijgen?
Ik heb namelijk in de kas nog een paar habanero planten staan waar alleen bloemetjes en knopjes inzitten. Moet ik ze dan nog laten staan of kan ik ze eruit halen (weggooien) en beter volgend jaar opnieuw proberen?

Bedankt voor de reactie.
En ik blijf de website volgen hoor.
Kijk altijd uit naar het volgende tuindagboek….

groetjes,
Jos

jos

Bedankt voor de uitleg.
Nu kijk ik nog meer naar het volgende tuindagboek uit.
En natuurlijk naar de zadenlijst voor de volgende aankoop van nieuwe zaden, maar dat is nog ff wachten!

groetjes,
Jos

Christa

hoi Diana, even een verhaal over mijn pronkers. Vorig jaar had ik twee soorten staan. De gewone ‘boerenpronkers’ allerlei variaties binnenbonen van paars tot zwart. En daarnaast (letterlijk) de prachtige subtiele Painted Lady van Leven van het Land. Zeer mooie bloemen en heerlijke beige/bruine binnenbonen. Ik droog ze altijd om in de winter te eten. En natuurlijk om opnieuw te planten. Omdat ik de Painted Lady fijner van smaak vond, heb ik dit jaar alleen deze soort gelegd. Afgelopen zondag zag ik een paar rijpe, bruine droge peulen hangen. Ik barst de eerste open en wat zie ik: paarse binnenbonen!! De tweede, idem dito. Pas de derde had die mooie beige. Ik had dit niet verwacht! Kan nu dus wetenschappelijk onderzoek gaan doen: percentages bruin vs paars. 🙂
De natuur is iedere keer weer verrassend…

Christa

Ja, ze zijn vast gekruist! Ik wist dat wel van pompoenen (met kalebassen, heel vervelend), maar van bonen eigenlijk niet. Ik dacht dat het zo werkt dat de (nieuwe) genetische eigenschappen in het zaad verstopt zitten en dat je dat dus pas ziet aan de vruchten van het volgende jaar. Dus een perfect eetbare pompoen kan gekruiste zaden bevatten die volgend jaar een oneetbare soort geven. Ik denk dan ook dat mijn pronkers vorig jaar gekruist zijn en dat ik nu de resultaten zie 🙂 Gelukkig wel allemaal eetbaar!

Zuhal

Hi Linda & Diana,

Als je de RSS feed aanzet heb je ook een RSS reader nodig. Volgens mij kan je die heel gemakkelijk (gratis) downloaden. Zodra Diana dan iets nieuws post, krijg je via je RSS feed een berichtje waar je dan vervolgens op kunt klikken 🙂

Groet,
Zuhal

Hannah

Hallo Diana,

Alle vleestomaten zijn ziek geworden en we hadden een boodschappentas vol aan de planten hangen, volgend jaar gaan ze onder een afdakje want ik denk dat de vele regen de doorslag gaf, ik was ontroostbaar totdat ik weer andere groente kon oogsten zoals kleine paprikaatjes die het goed deden op de bbq. De kruisbestomaatjes van jou gingen een stuk beter. Het leven van een beginnend tuinder valt niet mee 😉

Christa

Goddelijke soep gemaakt van jouw (gratis) Green Doctors cherrytomaatjes. Heel bijzonder, zowel qua kleur als qua smaak. Dat wordt meer, volgend jaar!
(en één bakje ingevroren met het etiket ‘midwintertroostsoep’, voor als we heel erg verlangen naar de eerste verse groenten…)

esther

Diana
Mijn tomaten zijn weliswaar niet erg rood geworden, maar jouw chutney recept was een goed idee! Het is goed gelukt en erg lekker, Bedankt
Esther

Matthijs

Hey Diana,

Ik heb dit jaar weer je tuindagboek met plezier elke keer gelezen.
Een hele mooie oogst heb je al gehad en zo te zien komt er nog meer aan.
Tof dat je het elk jaar weer zo mooi en uitgebreid allemaal bij houd.
Ik blijf je volgen.
Succes met de laatste oogsten van dit jaar en daarna op naar een nieuw oogstrijk moestuinjaar.
Dankjewel!

Groetjes Matthijs

Henk

Beste Diana,

Ik ben sinds kort begonnen met het maken van een moestuin. Mijn tomaten vriendjes zijn het goed aan het doen. Mijn vrouw en ik zijn erg blij met deze goede oogst. Sinds ik maar sinds kort een moestuin ben begonnen heeft u misschien nog tips voor het verbeteren van mijn moestuin en welke groeten makkelijk te verbouwen zijn?

Groeten,

Henk

Emmely

Hoi Diana,

wat een leuke site heb je! Ik heb sinds dit jaar voor het eerst een tuin, en ben een beetje aan het experimenteren. Heb courgettes geplant, die gaan als een malle, en de tomatenplant van de ah doet het ook enorm goed. Ik heb een hele basic vraag: kun je tomaten en courgette plantjes gewoon in de winter laten staan? Of gaan ze dan in de winter kapot en moet je dan weer nieuwe planten in het voorjaar? Ik heb nog veel te leren 🙂

Groetjes Emmely

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties