Het einde van de winterkas

Nou ja….. het ´einde´ van de winterkas is misschien wat overdreven. Maar nu we al weer in de tweede helft van januari zitten hebben we wat ruimte in de kas nodig. Bijvoorbeeld voor de opslag van potgrond, zand en andere zaaibenodigdheden. Maar er moet ook ruimte komen voor bakken waar aanstaande zaailingen in kunnen groeien (van bijvoorbeeld doperwten, kapucijners en tuinbonen die ik binnenkort ga zaaien). En ik wil ook wat voorjaarsgroenten gaan zaaien.

Maar eerst de buitenkant, ik beloofde in mijn vorige blog een foto van een schone kas. En zowaar, het is (nipt) gelukt om ze voor dit weekend zowel binnen als buiten schoon te maken (met de opmerking dat ‘schoon’ in een volkstuin zonder sop en warm water altijd een relatief begrip blijft 🙂 ).

Nog even de foto van vorige week:

 

En nu:

 

Wat een licht! Daar zullen de planten blij mee zijn. Je kunt zelfs van buiten zien dat er planten in de kas groeien:

 

Wat staat het nog vol hè, in onze kleine oase. De kassen zelf zijn dus klaar voor een nieuw tuinjaar, nu is het interieur aan de beurt. We bedenken we dat we de kassen de afgelopen 12 maanden wel heel intensief hebben gebruikt. En daarom wordt het tijd om een deel van de kassen leeg te maken zodat we de grond voor dit nieuwe jaar kunnen verzorgen.

We gaan eens kijken of het afval in de composthoop al voldoende is gecomposteerd om te kunnen gebruiken. En we gaan de grond in ieder geval omwoelen met de grelinette. En vervolgens voeden. Ik heb wat samengestelde organische moestuinvoeding die we bij het grelinetten gelijk door de grond kunnen mengen. Want we willen de grond binnenkort ook weer gebruiken voor een voorjaarsteelt. We willen er spinazie in gaan zaaien, wat rijtjes veldsla, snijsla, radijs, mosterdblad, misschien wat bladbiet, en een laatste rijtje winterpostelein.

Aan de andere kant zijn we natuurlijk niet van plan om alles zomaar uit de kas te halen en weg te gooien. Het zou mooie compost zijn maar we eten het toch liever op 🙂 . We hebben er in deze winter op de sla, spinazie, rucola, winterpostelein en het mosterdblad na niet heel veel van geoogst, simpelweg omdat ik eens wilde kijken of en hoe bepaalde groenten (die voor ons nieuw als winterteelt waren) het zouden doen.

Het is jammer dat het vooralsnog niet echt heeft gevroren want ik ben benieuwd hoe bijvoorbeeld de knolvenkel dat zou hebben doorstaan. In deze lauwe, druilerige winter kunnen we alleen maar constateren dat als er groenten dood gingen, dat kwam door de hoge luchtvochtigheid: een aantal planten sneuvelden geheel of gedeeltelijk door schimmel. Dat geldt voor een paar tatsoiplanten, wat peterselie en ook deze savooikool:

 

Maar andere savooikolen doen het prima. En één bloemkool begint zich al te ontwikkelen (zo groot als een kleine tennisbal). Dat is eigenlijk te vroeg, misschien ook door het warme weer:

 

Maar andere bloemkoolplanten staan er prima bij en beginnen juist weer wat te groeien.

Weer andere soorten ‘tieren welig’. We zijn extra tevreden over de al eerder genoemde knolvenkel, maar ook de hon tsai tai en tatsoi hebben het heel goed gedaan (beide wel al als herfstteelt buiten geprobeerd maar nieuw voor ons in de winterteelt), en de tuinkers en snijbiet doen het ook nog steeds prima.

We gaan dus de komende 2 weken zoveel mogelijk uit de kassen eten, als ik een blik naar binnen werp zie ik stamppot rucola voor me, en pasta met venkel en chorizo in tomatensaus, kervelsoep, snijsla met rucola en mosterdblad, roerbak met tatsoi, frittata met snijbiet, etc.. We gaan elke dag wat oogsten en zo stukje voor stukje de kassen leegeten en opruimen. Al zijn er ook soorten die nog moeten blijven staan, omdat die nog groeien en de oogst pas in de loop van het voorjaar valt (zoals de worteltjes, winteruien, bietjes en de weeuwenteelt kolen). En ik kan het ook niet over mijn hart verkrijgen om de goudsbloemen al weg te halen, ze groeien en bloeien in de kas alsof het buiten juni is.

 

Sterker nog, buiten staan er ook 2 goudsbloemplanten die ook bloeien. Het is een vreemde winter. De tuin ziet er ondertussen vrij kaal uit maar zo links en rechts staan er nog restjes groenten die ook binnenkort geoogst mogen worden, van palmkool en boerenkoolspruitjes tot pastinaken en bietjes.  Maar eerst de kassen!

Dan nog even wat ik op de website heb gedaan:

De pagina’s die ik in tekst en met nieuwe en grotere foto’s heb bijgewerkt:

En ik heb één nieuwe pagina geschreven:

 

En dan nog even de link naar de wedstrijdpagina. Zoals ik al in een eerder blog schreef bestaat de zaaiagenda voor de moestuin 1 jaar. En dat vieren Laura en ik door 3 agenda’s weg te geven, voor de mooiste foto, de leukste anekdote of beste reden om de agenda te willen hebben, en voor de nuttigste tip.

Je kunt nog meedoen tot en met aanstaande donderdag 23 januari. Op 24 januari (de verjaardag van de agenda) maken we de 3 winnaars bekend.

Er zitten al heel leuke reacties en tips tussen, waar we in een aantal gevallen zeker iets mee kunnen, en die ons zelfs al inspiratie hebben gegeven voor wellicht nog eens een nieuw project! Iedereen die heeft gereageerd (of dat hopelijk nog gaat doen) hartelijk dank daarvoor!!

De link naar de wedstrijdpagina (met informatie hoe je mee kunt doen) vind je hier:

Prijsvraag – eerste verjaardag Zaaiagenda voor de Moestuin 

 

Tot slot nog één foto, van de zoete aardappel. Ik heb het bakje met de 2 zoete aardappelen uit de propagator gehaald, het staat nu in een raamkozijn in een licht verwarmde kamer. Want de stekken begonnen in de propagator wat lang te worden (door de combinatie van veel warmte en weinig licht). Ze heeft door de propagator een enorme voorsprong gekregen, nu mag ze in een wat rustiger tempo de stekken laten groeien tot ik ze kan eraf kan halen om in een glas water te wortelen (misschien doe ik dat dan weer wel in de propagator, daar verzin ik later over).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jo van tartwijk

Gewoon prachtig en nu weer snel naar jullie zaai schema,succes.

Anoniem

Ik heb ooit eens gelezen dat de aarde in een kas zo 1x per jaar eens moet gespoeld worden om de zouten eruit te wassen. Als het sneeuwt doen ze dit met pakken sneeuw naar binnen te halen, dit is nu echter niet het geval. Heb jij daar ook al van gehoord / gelezen?

Marga

Je hebt wel eer van je werk om de ruiten schoon te maken. Dan pas zie je het verschil. Het is een behoorlijke klus om alle ruiten te reinigen en zeker aan de onderkant van de ruit of ergens in een hoek. Een moestuin houd je lenig en sterk het hele jaar door.
Ik heb de klus ook geklaard afgelopen week in een kleine kas. Gelukkig kan ik wel warm water tappen en met wat azijn komt het er mooi schoon uit te zien.
Ik krijg meteen weer meer zin om er iets in te gaan zaaien.

Mieke

Wat een walhalla in de kas, en mooi dat verschil na het schoonmaken! Wat zal het schelen met licht!
Ik ben nieuwsgierig wanneer je de knolvenkel die in je kas staat hebt gezaaid?
En de (rode?) bietjes die nog buiten staan, wanneer heb je die gezaaid? Ik had einde herfst ook nog bietjes (chioggia) staan, maar ze groeide niet meer dus ik heb ze eruit gehaald en degenen die nog een beetje formaat had opgegeten, bedenk nu dat ik ze misschien toch had kunnen laten staan. Groetjes Mieke

lidy

Iets heel anders, maar een vraag die al lang in mijn hoofd zit:
Heet je werkelijk Stek, of is dat je ¨artiestennaam¨?

Anoniem

What´s in a name! Kreeg een boekje over komposteren van mevrouw J. Posthumus

Anoniem

Was niet anoniem maar van Lidy

Marina

Hallo Diana,
Even off-the-record : ik krijg, sinds enkele weken reeds, geen enkel berichtje meer dat je een nieuwe blog op je website hebt gezet. Heb ik gemist dat je gemeld hebt dat er niet meer verwittigd wordt wanneer je iets op je website plaatst – of is er technisch iets aan de hand ?
Verder een hele dikke duim voor al wat je doet – ik ben 72 en ben grote fan van je !
Marina

Marian Zomer

Beste Lidy (‘artiesten naam’)

En bij toeval weet ik dat er ook een mevr Tulp en een mevr Zomer op het moestuin complex van Diana Stek zijn!

Groet Marian Zomer (zus van)

Marina Timmermans

Hallo Diana,
Enkele weken geleden kreeg ik inderdaad een berichtje van jou in mijn spam-box. Ik was een beetje verwonderd maar schonk er verder geen aandacht aan. Sindsdien kreeg ik geen enkel bericht meer van jouw server, niet in “inkomend” noch in “spam”. Ik weet niet of door mijn mailserver de websites van spamberichten automatisch geblokkeerd worden. Ook na een beetje opzoekwerk, ben ik niet veel slimmer geworden. Om een lang verhaal kort te maken, stel ik voor dat je mijn huidig emailadres wist en binnen enkele dagen schrijf ik me terug in voor je nieuwsbrief. Hopelijk komt het zo in orde. Wat denk je ? Groetjes. Marina

Marcel

Hoi Diana,
Sinds 29-12-19 krijg ik geen enkel bericht meer van jouw server, niet in “inkomend” noch in “spam”. Ik weet niet of door mijn mailserver de websites van spamberichten automatisch geblokkeerd worden. Ik stel voor dat je mijn huidig emailadres wist en binnen enkele dagen schrijf ik me terug in voor je nieuwsbrief. Hopelijk komt het zo in orde. Groetjes. Marcel

Marina

Hallo Diana
Bij mij schijnt het moeilijker te liggen. Ik schreef me gisteren terug in met hetzelfde e-mailadres. Vandaag meer dan 24 uur later heb ik nog steeds geen bevestigingsmail gekregen. Dit is toch niet normaal? Ik schrijf me terug in met een ander e-mail adres

Christine

Dag Diana,
Hier hetzelfde, sinds eind december geen bericht meer ontvangen.
Misschien ook mijn e-mailadres wissen zodat ik mij opnieuw kan inschrijven.
Groetjes,
Christine

Ted Hoeks

Halo Diana,
Bij mij is hetzelfde aan de hand, ik krijg helemaal niets meer van jou, ook niet als spam mail.
Groetjes Ted.

Hans

Hoi Diana,
Hierbij nog een leverancier van diverse kassen.
Ik vind dat zij een hele goede prijs / kwaliteit verhouding hebben in de iets duurdere kassen.
Het bedrijf is https://www.gardenmeister.nl/ en ze hebben een showroom in Someren
waar je de kassen kan bekijken.

Groet, Hans
Ps, mooie site heb je… met veel nuttige tips !

José Geurtse

mooi om alles weer te lezen, wij hebben alleen nog wat kruiden in de kas. In huis komen de eerste bieten en sla zaadjes tot ontwikkeling. Prei en pepers zijn nu ook gezaaid. ik wil soms de maand wel een duwtje geven zodat ik de groentetuin in kan. Jou site blijft leuk om te lezen bedankt daar voor.

Anneke van Rijn

Hallo Diana,
Bij ons is er deze winter een groene laag ontstaan op de grond in de kas. Is dat een kalk tekort of heeft dit een andere oorzaak? Wat kunnen we daar eventueel aan doen?
Groeten, Anneke

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties