Alcohol – kweeperen op whisky

voor ongeveer 5 potten van 4 deciliter

Ingredienten:

  • 1 kilo kweeperen (schoon gewicht, dus zonder schil en klokhuis)
  • 800 gram fijne tafelsuiker
  • 250 cc water
  • sap van 1 citroen
  • 75 gram gewassen rozijnen
  • 250 cc whisky

Recept:

Schil de kweeperen, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kwarten en daarna in dunne plakjes. Doe ze in een pan met het water, citroensap, rozijnen en suiker en breng dit aan de kook. Een beetje afhankelijk van de dikte van de plakjes en het ras Kweepeer moeten de plakjes ongeveer 13-15 minuten koken; de plakjes zijn dan nog niet kapotgekookt maar wel zacht van structuur. Proef dus zelf na een minuut of 10-12 gewoon even en pas er je kooktijd op aan. Laat dit mengsel een beetje afkoelen tot warm maar niet heet meer en doe dan de whisky erbij. Goed roeren en doe dan stukjes kweepeer in met kokend water en soda gesteriliseerde potten (uiteraard nagespoeld met kokend heet water en iets afgekoeld). Schenk het sap/kookvocht op de plakjes kweepeer, zo dat de plakjes goed onder het sap staan. Sluit de potten goed af.

12 maanden houdbaar. Lekker bij ijs, vla, etc.