Appelstukjes

Eerst even vooraf: ik maak graag deze appelstukjes in, het is geen kant-en-klaar recept maar eigenlijk een voorstadium van een gerecht. De appelstukjes probeer ik zo heel en stevig mogelijk te laten, zodat ik deze inmaak later in de winter kan gebruiken voor appeltaart, appelflap, appelsaus, appelijs, appelcrumble, of wat dan ook. Lekker appels gebruiken van eigen tuin (want het bewaren van appels lukt me niet altijd even goed, vaak worden ze zacht en melig of gaan rotten, etc.).

Er is één ding heel belangrijk bij deze inmaak; ze lukt alleen goed bij appels die niet heel snel tot moes koken (goudreinetten zullen waarschijnlijk niet in stukjes in de pot terecht komen maar beginnen al te ‘moezen’ wanneer de appels warm worden ).

Voor ongeveer 10 potten van 350 cc inhoud

Ingrediënten:

  • ongeveer 20 frisse handappels
  • 3 flessen lichtzoete witte wijn (dus 2,1 liter, ik heb een Duitse Spätlese gebruikt)
  • 500 gram suiker (maar zie de opmerking daarover in het recept)
  • het sap en de rasp van 5 citroenen

Appelstukjes inmaak

Recept:

Giet de flessen wijn leeg in een grote pan en voeg de suiker toe. Boen de citroenen goed schoon. Snijd met een dunschiller (of fijne rasp) de schil van de citroenen en voeg die toe. Pers de citroenen uit en voeg het sap toe. Breng dit mengsel aan de kook en kook 5 minuten. Zet het vuur uit en laat nog even trekken.

Schil de appels en snijd ze in blokjes. Steriliseer de potten met kokend water en soda en spoel ze om met kokend water, laat het kokendhete water in de potten en deksels staan tot je de potten gaat vullen.

Haal met een theezeefje de schillen citroen uit het gekookte wijnmengsel, en breng dit weer aan de kook, op hoog vuur op de grootste pit. Doe de appelstukjes bij het wijnmengsel wanneer het goed kookt. breng zo snel mogelijk aan de kook en zet het vuur direct uit wanneer de appels in het wijnmengsel heet genoeg zijn. Bedenk dat hoe langer je de appels kookt, de kans steeds groter wordt dat de appelstukjes al gaan ‘moezen’.

Appelstukjes inmaak koken

Giet de potten met het hete water leeg en vul ze met de appeltjes, giet er zoveel van het hete wijnmengsel op dat ze onder het vocht staan, tot ongeveer 1 centimeter onder de rand. Sluit de potten en zet ze ondersteboven. Als ze zijn afgekoeld kun je ze weer rechtop zetten en controleren of ze vacuüm zijn. Vacuümpotten kun je zo’n 8 tot 10 maanden bewaren, potten die niet vacuüm zijn zet je in de koelkast en gebruik ze binnen een maand.

Appelstukjes inmaak ondersteboven

Tot slot nog even wat opmerkingen:

Over de hoeveelheid suiker die ik heb gebruikt. Bedenk dat de houdbaarheid van deze inmaak rust op de hygiëne en vacuüm. Dus maakt het niet zoveel uit hoeveel suiker je gebruikt, je zult een open pot waarschijnlijk direct helemaal gebruiken en anders zul je die in de koelkast moeten bewaren en  binnen een week of 2 op moeten maken. Ik heb voor deze inmaak Gloster-appels gebruikt, die zijn friszuur. En ik heb als wijn Duitse Spätlese gebruikt die lichtzoet is. Mocht je zoetere appels hebben, en/of zoetere wijn, en/of kleinere of grotere citroenen met meer of minder sap, dan kun je dus prima naar eigen smaak wat meer of minder suiker gebruiken.

Appelstukjes inmaak klaar

Over de appels: gebruik dus vooral appels die nog niet overrijp zijn, en friszuur en stevig, met moesappels zullen de appels waarschijnlijk al moes zijn voor je ze in gaat maken, maar alle handappels zijn hiervoor prima geschikt.

Kook de appels zo kort mogelijk, dan blijven ze het stevigst. En ik kookte alles in dit recept in 1 keer, en dat ging net goed, maar ik kon aan de stukjes al zien dat ze wat af begonnen te brokkelen en zacht worden. Vorig jaar ging het prima maar waren de appels net iets minder rijp. Als ik het volgend jaar weer maak (en dat ga ik zeker doen want het is echt erg lekker en bruikbaar in veel recepten), dan kook ik het wijnmengsel maar doe er dan maar een derde van de stukjes appel bij, aan de kook brengen en in potten, beetje sap erop. En dan weer een derde van de appelstukjes erbij, aan de kook brengen en met wat sap in de potten, en dat dan nog een keer. Hoe meer appelstukjes je in 1 keer in het kokende wijnmengsel doet, des te langer heeft het mengsel de tijd nodig om weer aan de kook te komen (met kans op garing en uiteenvallen) . Dus hoe minder je per keer maakt, des te sneller koken de appelstukjes weer en des te sneller zitten ze in de potten en des te steviger blijven de appelstukjes.

Over kruiden en wijn; ik vind het fijn om er geen kruiden bij te doen (want ik kan er later dan altijd voor kiezen om er een appelcrumble met kaneel van maken, of een appeltaart met vanille), maar je kunt er dus wel voor kiezen om al gelijk kruiden naar wens met de wijn mee te koken. Gebruik een beetje aardige wijn. Natuurlijk geen dure flessen, maar voor nog geen 4 euro heb je al een leuke Spätlese of Graves Superieur of zoiets. Bedenk dat heel slecht gemaakte wijn niet bevorderlijk is voor de appelstukjes (die een deel van het sap opnemen).  En wil je eigenlijk liever helemaal geen wijn gebruiken, ook prima. Bedenk dat water naar niets smaakt maar alles wat lekker en passend is kun je gebruiken (zoals bijvoorbeeld druivensap of appelsap).

En tot slot; ik gebruik voor taart de appelstukjes; giet ze uit de pot in een zeef en laat ze uitlekken. Maar voor appelsaus kan het heel lekker zijn om ook het sap of een deel daarvan te gebruiken, afhankelijk van het recept en/of je eigen smaak.