Bruschetta-salade

voor 7 tot 8 potten van 250-300 gram

Ingredienten:

  • 2,5 liter tomatensap (onverdund, gewonnen uit verse tomaten (koken zonder water en wanneer het zacht is door een draaizeef (passevite) doen, of eventueel met staafmixer
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 flinke teen knoflook, geperst
  • ongeveer 300 gram grof gesneden rode uien
  • 3 paprika’s in rijp rood en/of geel en/of oranje, in stukjes gesneden
  • ongeveer 300 gram courgette, met schil, in kleine stukjes
  • 125 cc rode wijnazijn
  • 100 gram geleisuiker speciaal (van Gilse)
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 flinke handen basilicum
  • 3 cayennepepers (of minder of meer, naar smaak)
  • zout naar smaak

Recept:Inmaak Bruschetta 3 bakken

Doe het tomatensap in een pan met dike bodem en breng aan de kook. Laat het op middelhoog vuur inkoken tot ongeveer twee derde.

Verhit daarnaast een hapjespan. Doe de olijfolie erin, verhit die en bak de rode uien samen met het uitgeperste teentje knoflook en het takje rozemarijn op laag vuur glazig, zonder bruin te worden, ongeveer 10 minuten.

Voeg de courgettes dan toen en bak dit al omscheppend mee, ook weer 10 minuten. Voeg dan de stukjes paprika toe en de ragfijn gesneden cayennepepers (zonder zaden en zaadlijsten), ook weer roeren en ook weer 10 minuten.

Inmaak Bruschetta 6 klaar voor potZet het vuur nu hoger en voeg regelmatig een soeplepel van het ingedikte tomatensap toe en laat dit verder inkoken.

Wanneer alle tomatensap is toegevoegd en alles is ingekookt tot een dikke saus met stukjes groenten voeg je de suiker en de rode wijnazijn toe. Omdat dit het mengsel verdunt zul je het nog wat moeten inkoken.

De geleisuiker is te weinig om er stevigheid aan te geven maar het geeft wel iets binding. Maak nu op smaak met zout en proef, voeg eventueel nog een schepje suiker, zout of azijn toe.

Verwijder het takje rozemarijn en snijd de basilicum in dunne reepjes. Voeg de basilicumreepjes op het allerlaatste moment toe, wanneer de saus naar je smaak goed is en ze ook goed op dikte is. Laat dan nog 30 seconden koken en doe het mengsel dan in de met soda en kokend water schoongemaakte en met kokend water nagespoelde potten. Sluit af en zet ondersteboven tot afgekoeld, zodat ze vacuüm trekken.

In 2012 voor het eerst gemaakt, ik heb ondertussen ervaren dat gesloten potten een jaar goed blijven. Opengemaakte potten bewaar je in de koelkast, gebruik altijd een schoon lepeltje, en maak de pot dan binnen een maand leeg.

Het is een lekkere gevulde saus die je als koude salade op een stokbroodje kunt smeren, maar ook erg lekker bij een tartaartje, balletje gehakt, bij kaas, en bij de barbecue natuurlijk.