Chutney – kerst

voor 6 potten van 3 deciliter

Ingrediënten:

  • 1 kilogram moesappelen, geschild, ontdaan van klokhuis en in blokjes gesneden
  • 450 cc azijn
  • 150 gram verse dadels, ontpit, in stukjes
  • 150 gram sultanarozijnen, gewassen
  • 450 gram bruine basterdsuiker
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geperst
  • 50 gram verse gember, geschild en fijn geraspt
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 8 flinke sjalotten, gepeld en gesnipperd
  • sap van 2 sinaasappels
  • rasp van 1 sinaasappel (alleen het oranje, het witte is bitter!)

Recept:

Doe de appelstukjes met de helft van de azijn in een pan en breng aan de kook. Kook een half uurtje zachtjes, regelmatig roeren, tot de appelstukjes zacht zijn. Doe de rest van de azijn er dan bij en alle andere ingredienten en kook dit, af en toe roerend, in ongeveer 45 minuten tot een dikke saus.

Doe de nog hete chutney in met kokend water en soda schoongemaakte potten.

Minimaal 1 maand laten staan zodat de smaken goed kunnen intrekken, 24 maanden houdbaar.