Chutney Mediterranee (2)

Voor 4 potten van 0,4 liter

Ingrediënten:

  • 500 gram uien
  • 1000 gram tomaten
  • 1 aubergine
  • 2 courgettes
  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 3 deciliter azijn
  • 400 gram kristalsuiker

Recept:

Pel de uien en hak ze in kleine stukjes. Ontvel de tomaten door de ze even in kokend water onder te dompelen, daarna in koud water en dan de velletjes er af te halen, snijd ze in stukjes (bewaar het sap). Snijd de aubergine en courgettes in kleine blokjes. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.

Leg uien, tomaten, aubergine, courgettes en paprika’s met de 3 teentjes gepelde en geperste knoflook in een pan en doe er het opgevangen tomatensap bij. Laat het deksel op de pan en zet het vuur aan, laat op laag vuur 15 minuten garen. Doe de rozemarijn, tijm en laurierblaadjes in een stukje doek of gaas en voeg dit zakje toe aan het groentemengsel, voeg ook het zout toe, de paprikapoeder en de helft van de azijn.

Laat dit 25 minuten zachtjes pruttelen zonder deksel tot alle groenten zacht zijn en het vocht is ingekookt. Voeg dan de suiker en de resterende azijn toe, laat nog 30 minuten sudderen en roer regelmatig. Verwijder dan het zakje met kruiden en controleer of de chutney goed is ingedikt (zo niet, nog even verder pruttelen en inkoken tot gewenste dikte).

Schep de chutney in met soda en kokend water schoongemaakte potten. Sluit af en zet ze ondersteboven tot het afgekoeld is. De chutney is het lekkerst als de smaken in pot na 2 maanden goed zijn, de chutney is 2 jaar te bewaren (mits vacuüm).

____________________________________________________________________

nog een recept (aangepaste vorm van bovenstaand recept (omdat ik deze met eigen aanpassing lekkerder vind :-))

Voor 5 potten van 0,4 liter

Ingrediënten:

  • 500 gram uien
  • 2,5 kilo tomaten
  • 3 paprika’s (rijp; geel, oranje of rood)
  • 2 cayennepepers
  • 2 courgettes, in blokjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 1 takje oregano
  • 0,5 eetlepel zout
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 4 deciliter azijn
  • 400 gram kristalsuiker

Recept:

Pel de uien en snijd ze in halve ringen (ik vind het persoonlijk lekker als de chutney uiteindelijk geen saus wordt maar nog wat herkenbare groenten bevat). Snijd de tomaten in stukken en zet ze met niet meer dan een bodempje water in een pan op middelhoog vuur. Roer regelmatig en laat een half uurtje koken tot alles zacht is. Draai dan de tomaten door een draaizeef of pureer ze in een keukenmachine en zeef daarna (je wilt het sap en gepureerde vruchtvlees maar geen zaden en velletjes). Doe het dikke sap daarna terug in de pan en kook nog zeker 30 minuten op vrij hoog vuur in, tot een dunne puree, regelmatig roeren. Snijd de courgettes in kleine blokjes. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snijd het vruchtvlees in lange repen.

Doe in een pan de azijn en suiker en voeg daar de halve uienringen, courgetteblokjes en paprikarepen aan toe. Giet er de tomatenpuree over en pers er 3 teentjes knoflook boven uit. Doe de verse takjes kruiden, het zout en de paprikapoeder erbij en breng dit aan de kook; laat op middelhoog vuur 45 minuten garen, roer regelmatig. Verwijder nu de kruiden en controleer de dikte van de chutney. Als de chutney nog te dun is kun je de chutney nog wat langer laten inkoken tot de gewenste dikte.

Schep de chutney in met soda en kokend water schoongemaakte potten. Sluit af en zet ze ondersteboven tot het afgekoeld is.

De chutney is het lekkerst als de smaken in pot na 2 maanden goed zijn, de chutney is 2 jaar te bewaren.