Chutney van pruimen

voor 6 potten van 350 gram

Ingrediënten:

  • 1,5 kilo pruimen
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 kaneelstokjes
  • 25 gram pimentbesjes
  • 1 theelepel kruidnagelen
  • 1,2 liter azijn
  • 450 gram moesappelen
  • 3 grote uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 450 gram rozijnen
  • 450 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 450 gram rietsuiker
  • 1 afgestreken eetlepel zout

Recept:

Halveer de pruimen en verwijder de pit (vel laten zitten). Bind kruidnagelen, pimentbessen en kaneelstokjes in een stukje doek. Snijd de appels in kwarten en verwijder klokhuizen (niet schillen). Pel en snipper de uien. Doe een halve liter zijn in een pan en voeg daar de ongeschilde appelkwarten en gehalveerde en ontpitte pruimen aan toe en de gesnipperde uien. Laat dit ongeveer een half uur zachtjes koken met het deksel op de pan en roer regelmatig.

Laat het mengsel iets afkoelen en hak het daarna fijn in de keukenmachine (of wrijf anders door een grove zeef). Doe het mengsel terug in de pan en voeg nu de gepelde en uitgeperste knoflook toe, de 2 soorten suiker, de rest van de azijn, de rozijnen, gember en het zout.

Breng dit weer aan de kook en voeg dan het dichtgebonden doekje met de kruidnagel, kaneel en pimentbessen toe. Laat dit alles ongeveer 2 uur zachtjes pruttelen zonder deksel zodat de chutney heel langzaam wat kan inkoken tot gewenste dikte. Verwijder dan het zakje met kruiden. Vul met soda en kokend water schoongemaakte potten met de chutney, sluit af met de deksels en zet een uurtje ondersteboven op een theedoek.

Laat minimaal 2 maanden staan zodat de smaken goed kunnen mengen. Ongeveer 2 jaar houdbaar.