Chutney – vurig

niet voor watjes…..:-)

Ingrediënten:

  • 100 gram verse gember
  • 1 kilo moesappels
  • 700 gram uien
  • 6 teentjes knoflook
  • 225 gram rozijnen
  • 4,5 deciliter azijn
  • 400 gram rietsuiker
  • 2 habaneropepers (of van vergelijkbare heetheid)
  • 1 eetlepel zout
  • 1 theelepel kurkuma

Recept:

Schil de gember en rasp de gember fijn. Schil de appels, verwijder klokhuis en snijd ze in blokjes. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Doe gemberrasp. appelblokjes, uienringen in een pan met de geperste knoflook, rozijnen en azijn. Breng het geheel aan de kook en laat 20 minuten sudderen. Roer dan op laag vuur de suiker erdoor en laat dit nog eens 40 minuten pruttelen. Roer regelmatig. Verwijder de zaden en zaadlijsten uit de 2 Habaneropepers en snijd het vruchtvlees heel fijn. Voeg dit toe aan de chutney, samen met het zout en de kurkuma, en laat dit nog 10 minuten pruttelen.

Controleer of de chutney de gewenste dikte heeft (anders nog even verder inkoken) en giet het dan heet in de met soda en kokend water schoongemaakte potten. Zet de potten ondersteboven tot ze zijn afgekoeld.

Minimaal 2 maanden laten rusten, maximaal 2 jaar houdbaar.