Cocktailtomaten in olie/azijn

Herkomst recept: zelf bedacht naar aanleiding van het recept van  Courgettes in olie/azijn

Voor 3 grote potten (ongeveer 500 cc inhoud

INGREDIËNTEN:

  • 800 gram cocktailtomaten (of kleine tomaten)
  • 300 gram milde olijfolie
  • 200 gram witte wijnazijn
  • 1 grote ui, gepeld en gesnipperd
  • 10 blaadje basilicum, gewassen, droog gedept en fijngesneden
  • 3 koffielepels suiker
  • zout naar smaak

 

RECEPT:

Was de tomaten, verwijder kroontjes en laat ze op een schone theedoek drogen. Meng ze met de basilicum.

Maak de potten en deksels die je wilt gebruiken schoon, met kokend water en soda, en spoel na met kokend water. Laat het kokendhete water in de potten staan tot je die kunt vullen.

Doe olijfolie en azijn in een pan en zet op het vuur, voeg suiker en gesnipperde ui toe en breng aan de kook. Proef en maak op smaak met zout.

Het is nu heel belangrijk dat je snel werkt dus zorg dat alles wat je nodig heb klaar staat. Omdat je de tomaatje niet kookt is er kans op een bacterie, en je inmaak zal vrij vlot al afkoelen. Om die reden giet je pas op het laatste moment het kokendhete water uit de potten, dat giet je over de schone deksel waardoor je die ook direct hebt gesteriliseerd. Vul de nog warme pot direct met de tomaten en basilicum. Roer dan het kokende olie-azijnmengsel door (zodat olie en azijn goed is gemengd en er ook ui meekomt met het gieten), en giet zoveel van het olie-azijnmengsel op de tomaten dat die onder het vocht staan. Giet het kokendhete water uit het deksel en sluit de pot af en zet ondersteboven. Vul zo elke pot tot alle tomaten en het olie-azijnmengsel op zijn.

Laat de potten ondersteboven staan tot ze zijn afgekoeld. Controleer na het afkoelen of de potten vacuüm zijn, vacuüm potten kun je een jaar bewaren, een pot die niet vacuüm is bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op.

 

Ik heb een blog geschreven over het tot stand komen van dit recept. In dat blog kun je ook het ‘voorstadium’ van dit recept vinden en dat is heel gemakkelijk; doe de tomaten en basilicum niet in de potten maar voeg het toe aan het kokende olie- en azijnmengsel; op hoog vuur kookt het mengsel met tomaten erin binnen ongeveer een minuut weer, en dan vul je de potten. De tomaten zijn in dit geval iets zachter en hebben meer azijn-oliesmaak. Allebei lekker, maar net iets anders van smaak en structuur. Ook dat leg ik uit in het blog: (bijna) Gevangen . Hoe dan ook+ erg lekker, in salades, bij een kaasplankje of bij droge worst, maar ook bij bijvoorbeeld een pittig rijstgerecht. Het olie-azijnmengsel hoef je trouwens zeker niet weg te gooien wanneer de pot leeg is, het is een lekkere basis voor een dressing of marinade.