Half gedroogde tomaatjes in dressing

 

Zelf bedacht, naar aanleiding van een recept in het boekje Preserves, yhe River Handbook No. 2 (maar ik heb zowel temperatuur, tijd, ingrediënten en de manier van inmaken aangepast). Dit is dan voor nu ook even een voorlopig recept, want er was nog ruimte voor verbetering (de hoeveelheden zijn hieronder al aangepast naar zoals ik het de volgende keer ga maken). Zie ook de toelichting onderaan

voor 2 kleine potjes van ongeveer 225 cc

INGREDIËNTEN:

  • 1 kilo tomaten (naar smaak maar bij voorkeur romatomaten, want die drogen beter dan andere tomaten)
  • peper en vooral ook zout naar smaak (want dit zorgt voor het onttrekken van vocht aan de tomaten)
  • 75 cc goede kwaliteit azijn (witte wijnazijn, balsamico- of kruidenazijn)
  • 150 cc olijfolie
  •  2 dessertlepels honing
  • de blaadjes van 3 takjes oregano
De gebruikte tomaten, allemaal min of meer vrij droge/vlezige/roma-tomaten

 

RECEPT:

Was en droog de tomaten en verwijder kroontjes. Snijd de tomaten in parten (niet te klein want na het drogen zijn ze nog maar half zo groot als dat ze waren). Verwijder ook de gelei/zaden en de stukjes ‘wit’ bij de steelaanzet want dat wordt hard en taai na het drogen.

Meng alle overige ingrediënten door elkaar en voeg de stukken tomaat toe. Schep goed door elkaar en laat een uur staan. Giet het mengsel vervolgens door een zeef met daaronder een kom. Laat een half uur goed uitlekken (schep af en toe nog even om) tot er geen vocht meer uit de tomaten druppelt. En je vangt het sap dus op in de kom eronder.

Zet het opgevangen sap/olie/azijn koel weg tot gebruik. Verdeel de uitgelekte tomatenstukjes over een dichte oventray of -schaal. Verwarm de oven voor op 100 graden hete lucht. Zet de tray met tomaatstukjes in het midden van de oven. Laat de tomaten in totaal 2,5 uur drogen en ook iets roosteren. Houd de tomaten in de gaten, draai tussendoor de tomaatjes om en draai ook de tray een keer om (omdat achterin de luchtstroom harder gaat dan voorin de oven.

Na 2,5 uur zet je de oventemperatuur lager, naar 60 graden, en ook nu keer je de tray en de tomaatjes wanneer nodig. En laat de oven op een klein kiertje staan (ik steek een mes schuin tussen de ovendeur zodat die net niet helemaal sluit en op een kiertje van ongeveer een centimeter blijft staan). Op deze manier kan de vochtige lucht ontsnappen en drogen de tomaten iets sneller.

Hoe lang de tomaten nu nog moeten drogen hangt van verschillende factoren af: de gebruikte tomatenrassen (en hoeveel vocht ze dus bevatten), het uitlekken, het formaat van de tomaatstukken en vooral wat je lekker vindt en hoe droog je ze wilt. Ik heb de tomaatstukjes zelf na de 2,5 uur op 100 graden nog ongeveer 4 uur in de oven op 60 graden laten drogen.

Als je de tomaten ‘semigedroogd’ genoeg vindt pak je het opgevangen sap met olie, azijn, etc. er weer bij. Doe dit mengsel in een pan en breng aan de kook.

Maak ondertussen ook de potjes schoon. Zorg dat ze goed zijn afgewassen, zet de potjes en leg de deksels (met de binnenkant naar boven) in de gootsteen en giet er kokend water in, laat het kokendhete water in de potten en deksels tot je de potjes kunt gaan vullen (ook omdat de tomaatjes zelf ‘slechts’ 60 graden warm zijn).

Als de tomaten goed zijn, het opgevangen sap/olie kookt en de potten steriel zul je snel moeten werken. Haal de tray met half gedroogde tomaatjes uit de oven, giet het kokende water uit de potjes, vul de nog warme pot met de warme tomaatjes en overgiet direct met het kokendhete azijn/oliemengsel, sluit het potje en zet ondersteboven. Herhaal dit met het andere potje (of potjes, als je een veelvoud van dit recept hebt gemaakt)

Laat de afgesloten potjes ondersteboven staan tot ze zijn afgekoeld.  Zet de potjes dan overeind en controleer of ze vacuüm zijn: druk op de deksels en voel of ze ‘naar binnen getrokken zijn’. Als je een deksel in kunt drukken en die weer terug ‘plopt’ is de pot niet vacuüm. Potten die vacuüm zijn kun je in principe lang bewaren (maar omdat dit een nieuw recept is weet ik nog niet hoe lang). Een pot die niet vacuüm is bewaar je in de koelkast. Als een pot eenmaal geopend is bewaar je die ook in de koelkast en maak je die bij voorkeur binnen enkele weken leeg (gebruik altijd een schoon vorkje wanneer je wat half gedroogde tomaatjes wilt pakken).

De tomaten na het marineren, voor ze de open in gaan

 

Dit was mijn eerste poging om de tomaatjes op deze manier half te drogen en te bewaren. Ik had wat te weinig vocht, daarom heb ik het recept al iets aangepast in hoeveelheid azijn, olie, etc.. 

Wij houden van die half gedroogde tomaatjes in een wat olieachtige dressing de je in de winkel uit de koeling kunt kopen. Maar dit is heel veel lekkerder, zowel de tomaatjes als de dressing. De tomaatjes eten wij gewoon op, als snack/tapas, op een broodje met sla en bijvoorbeeld wat rauwe ham. Maar het is ook lekker in salades, door de couscous, bij een plankje met brood, kaas en vlees, noem maar op. En het sap was hier een prima basis voor dressings (bijna geen basis meer, het kon zo over een salade worden gedruppeld 🙂 ).

Ja, het is wel veel werk, en doe het vooral niet wanneer het heel warm is, want een over ruim 6 uur aan laten staan is dan geen pretje. En per kilo tomaten houd je slechts iets meer dan een kwart aan (geconcentreerde) tomaat over. Maar het is wel heel erg lekker.

Tot slot: ik weet dus niet hoe de houdbaarheid is (het is steriel en kan dus kan in principe niet bederven), ik kan me voorstellen dat de azijn invloed heeft op de tomaatjes en die weer wat zachter maakt. Ik ga ook proberen om wat tomaatjes met en zonder dressing in te vriezen omdat ik hoorde dat ze zo beter bewaard blijven dan onder dressing/vocht in potten. Ik hoop hier later dit jaar dit recept eventueel te verbeteren of aan te vullen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.